Потвърдено: Олимпийският огън ще пътува по море догодина

Вижте какво разкриха организаторите на Игрите в Париж

Олимпийският огън ще пътува по море, съобщава АП. Вместо да пристигне по земя, символичният пламък за Игрите в Париж през 2024 година ще стигне до предназначението си по море от родното си място в Гърция, като ще бъде на борда на тримачтов голям кораб, който ще акостира в пристанището на Марсилия.

Организаторите в Париж обявиха в петък за пътя на огъня в кметството на Марсилия, която е бивша гръцка колония, основана преди 2600 години.

Според традицията пламъкът ще бъде запален от слънчевите лъчи на церемония в Древна Олимпия.

След това ще бъде пренесен с факла до Атина и пред Средиземно море с кораб до известното Старо пристанище на Марсилия, където огънят ще бъде посрещнат от армада от лодки по крайбрежието на Франция, заявиха организаторите.

Той ще пътува до яхтеното пристанище на Марсилия, където ще с епроведат олимпийските състезания по ветроходство, а стадионът в Марсилия ще бъде един от домакините на мачовете по футболи, азаха още те.

След това ще бъде пренесен по суша в традиционна щафета с факла, преди да пристигне в Париж, за да запали котела и официално да се открият Олимийските игри, които ще се проведат между 26 юли и 11 август.

Съобщението в петък дойде на фона на генералното събрание на Националния олимпийски комитет на Украйна, което трябва да реши за евентуален бойкот в Париж през 2024 година, ако на руските спортисти им бъде позволено да участват.

Още от Други спортове

Бившият световен шампион по бокс не е съгласен с Томас Бах

"Ако тези пари са му малко, това са възможностите на нашата федерация и на държавата", заяви Георги Аврамчев

Ето и подробностите

Ето и подробностите за състезанието по художествена гимнастика

Хитовите заглавия на производителя първо в сайта winbet.bg

Без тях провеждането на форума ще е невъзможно

Останалите 3 българки загубиха в третия кръг

Ето и подробностите за първенството по шахмат

Ето и подробностите

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки