Александър Томаш: Далече сме от този Локомотив, който имам в главата си

Вижте мнението на треньора

Старши треньорът на Локомотив (Пловдив) Александър Томаш даде интервю в което говори за ситуацията на "Лаута", готов ли е отборът за старта на шампионата, трансферната политика и бъдещото лице на смърфовете. Ето какво каза специалистът.

Г-н Томаш, седмица преди подновяване на шампионата готов ли е Локомотив (Пловдив) за старта?

- Дали и колко сме готови ще се види в официалните мачове. Сега, каквото и да кажа може да се окаже грешно. Доволен съм от старанието и влагането на играчите. Във физическо отношение сме добре. Във всеки мач доминирахме и се представихме на високо ниво. Свършихме доста работа, но аз неведнъж съм казвал, че съм максималист и перфекционист. Затова винаги ще твърдя, че е можело повече. В оставащите дни до подновяването на шампионата ще работим най-вече в насока да изчистим главите на играчите, да ги възстановим от тежките физически натоварвания по време на подготовката и те да са готови за първия мач.

Опонентът не е стряскащ. Все пак Ботев (Враца)...

- Всичко зависи от това как ние ще влезем в мача. Нали помните, че мнозина смятаха, че сме взели трите точки срещу Пирин в Благоевград още преди да сме излезли на терена. И какво стана? Изиграхме един от най-слабите си мачове. Няма значение как се казва съперникът, а как ние ще подходим към него. За нас и нашите фенове този двубой ще бъде още по-специален, защото се очаква да открием и "Бесика".

Притесняват ли ви резултатите в контролите? Допуснахте четири загуби...

- Резултатите сами по себе си не ме притесняват. Надявам се загубите да не повлияят на психиката на футболистите.

За мен в тези мачове важна бе играта и поведението на състезателите. Аз винаги съм им казвал, че за мен не е важно да не допускат грешки. Напротив. Искам да видя, че поемат отговорност и да не се страхуват, че ще сгрешат, но когато сгрешат трябва да виждам реакцията им. Нека сбъркат, но след това да направят всичко, за да поправят грешката. Макар в повечето мачове ние играехме, а съперникът се защитаваше и ни вкарваше след наши грешки и на контратаки, то със сигурност сме далеч от този Локомотив, който имам в главата си.

 

Какъв е той?

- Атакуващ, агресивен, доминиращ... Това е моята философия за футбола. И смятам, че такъв начин на игра отговаря на името. Искам отбор, който не се страхува да се надиграва с всеки. Наясно съм, че това е бавен процес, а ние нямаме цялото време на света. Все пак името и традициите задължават. Поради тази причина ще сме длъжни да играем малко и за резултат, колкото и да не ми е приятно. .

Какво имате предвид?

- Ще дам нагледен пример. Срещу Лудогорец и ЦСКА играхме красиво, агресивно, високо изнесени... Това, може би, бяха и най-хубавите ни мачове. И загубихме, защото не ни достигна класа и късмет. Малко след това с далеч по-грозна игра победихме Хебър. Ето тук е дилемата - дали да направим това, което искам аз или това, което изисква ситуацията и обстановката. Сами разбирате, че ние сме длъжни да печелим точки и заради нашите фенове. След време играта се забравя, а остава само резултатът. Никой няма да е щастлив, ако играем красиво, но губим. Затова ще опитваме да надграждаме в движение и постепенно.

За какво надграждане говорите, след като на полусезона се разделихте с трима ключови футболисти? Намерихте ли заместниците на Карагерен, Бидунга и Зебли? Вие бяхте ли съгласен да бъдат продадени?

- Няма треньор, който да е щастлив, когато от съблекалнята си тръгват част от лидерите. Но аз вече май свикнах. Не ми се случва за първи път и съм длъжен да се справям и съобразявам. Нека бъдем реалисти. Нали всички са наясно, че в повечето български клубове, а и в тези по света финансирането не се случва от бездънна яма. Привържениците ни със сигурност не обичат да се разделят с любимците си, но такъв е животът. В нашата действителност най-сериозните приходи идват от изходящи трансфери. Как иначе бихме се издържали? С кредити? Не, благодаря! Знаем какви обикновено са последствията от подобни решения. Да, не бях щастлив от раздялата с тези играчи, но обсъдихме ситуацията с ръководството и не е имало проблем. Моята задача е да подготвя отбора. Вече казах, че няма треньор, който да иска да се раздели с едни от на-добрите си играчи, но в същото време не плащам аз заплатите, за да поставям и условия. Това е клубна политика. Реално най-хубавото е, когато даден клуб успява да се самоиздържа. Това му дава и независимост. Моята цел освен да изградя боеспособен отбор е и да изграждам футболисти, които са атрактивни за пазара. Карагерен трудно ще бъде заменен, тъй като освен футболните му качества, той имаше огромно влияние в съблекалнята. Зебли бе незаменим в центъра с агресията си и начина, по който реагира и затваря пространствата. Със сигурност Раян също ще липсва, а Тодор Павлов ще трябва по-бързо да извърви пътя и да се подготви да носи тежката отговорност.

С оглед продажбите, променят ли се целите на Локо (Пловдив) за пролетта?

- Моите цели винаги ще бъдат отборът да излиза за победа и да напуска терена с високо вдигната глава.

Денислав Александров и Христо Иванов как се вписват?

- Това са футболисти, които разполагат с качества. От тях искам повече самочувствие и увереност. Те имат потенциал да се превърнат в ключови фигури.

Трупе и Сорга как ги виждате?

- Работят с желание. Все още се адаптират.

Ще успее ли вторият да донесе този завършващ удар, който липсваше на Локо Пд през есента?

- Надявам се. С тази идея го привлякохме. Показва голямо желание. Комбинативен, тактически подготвен играч, който притежава хубав завършващ удар с двата крака.

Оценката ви за Педриньо?

- Това е млад футболист, който има някакви качества, но на този етап не смятам, че е готов да бъде ключов играч за Локо (Пловдив).

Да очакваме ли още нови попълнения и на какви позиции?

- Надявам се. Трябва ни централен защитник и външен халф.

Излезе информация, че сте намерили бранител?

- Да, но документални проблеми все още не му позволяват да се присъедини към нас, а времето минава...

Преди няколко дни Станимир Стоилов отново обърна внимание на лошите терени в България и заяви, че за него първенството у нас започва след 10 април. Съгласен ли сте с него и подкрепяте ли го в това, че е нужна промяна, та дори и във формата на шампионата?

- Промяна наистина трябва да има.Стоилов е правза терените, но за съжаление реално първенството започва февруари, а не април. И в тези два месеца се случват много неща. Да, трябва да се вземат бързи и адекватни мерки. Погледнете, че в съседна Румъния зимната пауза е 3 седмици. Няма треньор или футболист, който иска да играе при лоши условия. Няма фен, който да не иска да ходи на модерен и приветлив стадион, а не на руина.

Как се отразява в съблекалнята това, че има някакво напрежение между собствениците, за което намеква Христо Крушарски, както и това, че сегашните началници се заемат с финансирането и управлението на Миньор (Перник)?

- Играчите не са малки деца и със сигурност четат всичко това, но се стремим да насочим мислите им изцяло към футболните процеси. Мен специално тези неща не ме интересуват и не мога да ги коментирам. Не ги коментираме и в съблекалнята.

Още от Интервютa

Техническият директор на БФС говори след завръщането на тима от Унгария

"Срещнахме силен противник", каза той след контролите с Полша

Вижте подробности

Селекционерът на Италия коментира загубата от Англия

Президентът на БФВ с интервю преди Общото събрание

„Искахме да намерим още един противник за контрола, но не успяхме“

Вижте първите му думи като треньор на Хебър

Вижте интервю със Зейн Ноулс

Вижте интервю на Стефан Савич

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки