В Англия: Искат най-тежкото наказание за Манчестър Сити

Вижте подробности

В Англия: Искат най-тежкото наказание за Манчестър Сити

В понеделник гръмна огромен скандал около Манчестър Сити, след като английската Висша лига излезе с изявление сутринта, че „гражданите“ биват разследвани за повече от 100 предполагаеми нарушения относно финансите на отбора.

Казусът беше отнесен до независима комисия, като действащите шампиони на лигата признаха, че са изненадани от развитието на ситуацията.

През 2020-а година Сити получи двугодишна забрана за участие в европейските клубни турнира, отменена от Спортния арбитражен съд (КАС), след като УЕФА постанови, че клубът е извършил "сериозни нарушения" на правилата за финансов феърплей (FFP) между 2012-а и 2016-а година.
В изявление на Висшата лига се казва, че Сити е нарушил правилата, изискващи от клуба да предоставя „точна финансова информация, която дава вярна и честна представа за финансовото състояние на клуба“. Тази информация включва приходите на клуба, включително тези от спонсорство, и оперативните разходи. Други нарушения са свързани с правилата, изискващи пълна информация за „възнагражденията на мениджърите“. Те са свързани със сезоните от 2009/2010 до 2012/2013, когато начело на клуба е Роберто Манчини.

Втората група от предполагаеми нарушения също се отнася до изискванията към клубовете да включат пълна информация за възнагражденията на играчите в съответните договори за сезоните от 2010-11 до 2015-16 включително.

Има още две обвинения. Третият раздел се отнася до предполагаеми нарушения на правилата на Висшата лига, изискващи от клубовете да спазват разпоредбите на УЕФА за финансов феърплей, в периода 2013/2014 - 2017/2018 година. Четвъртата група предполагаеми нарушения е свързана с правилата на Висшата лига за рентабилност и устойчивост през сезоните 2015/2016 до 2017/2018 включително.

Не е изненадващо, че повечето британски медии се фокусираха силно върху тази история, като Daily Mail и The Telegraph пишат, че Ман Сити  е заплашен от това да бъде изключен от Висшата лига, ако клубът бъде признат за виновен.

„Ръководството на Манчестър Сити остана изумено, когато днес (б.р. - вчера) в 10:15 сутринта им бяха връчени правни документи от Висшата лига, които обвиняват клуба относно предполагаеми нарушения на финансовите правила, които могат да доведат до отнемане на точки или изключването им от елетния ешелон“, пише Daily Mail.

„Ако Ман Сити бъде признат за виновен, те са изправени пред набор от потенциални санкции, включително отнемане на точки или дори изгонване от лигата, въпреки че това може да отнеме години, за да се стигне до крайно решение“, допълва изданието.

Междувременно The Mirror също пише какво може да се случи, ако Сити бъде признат за виновен, въпреки че вестникът подчертава, че приключването на случая може да отнеме известно време.

„След това възниква въпросът какво ще се случи с титлите във Висшата лига, които Сити спечели през периода, за който се твърди, че са нарушили финансовите правила. Цялото първенство ще наблюдава с интерес как ще се развият нещата, но два клуба ще бъдат особено заинтересовани. Сити спечели трофея в три от разследваните сезони – 2011/2012, 2013/2014 и 2017/2018. В тези сезони подгласници на „гражданите“ бяха Манчестър Юнайтед на два пъти и веднъж Ливърпул.

The Sun пък разкрива, че останалите тимове от Висшата лита ще настояват Манчестър Сити да бъде изваден от елитната дивизия, ако бъде признат за виновен. Изданието пише, че тимовете от Премиър лийг настояват за бърза присъда и наказание още преди края на сезона.
„Ако тези обвинения се докажат, трябва да има подходящо наказание, а единственото подходящо е те да бъдат изхвърлени. Говорим за десетилетие на предполагаеми злоупотреби и искаме Висшата лига да постъпи правилно“, гласят думите на неназован ръководител на клуб от Висшата лига.

Фернандеш: ФА Къп и Висшата лига са различни неща

Капитанът на Манчестър Юнайтед коментира успеха с 4:3 над Ливърпул за Купата

Треньор във Франция: Не ми пука за Мбапе

Мишел Тер-Закариан коментира новините около напускането на нападателя

Дешан обясни защо Гризман няма да играе за Франция

Нападателят на Атлетико Мадрид е с контузия

Тоти изненадан колко бързо Де Роси успя в Рома

"Не го очаквах", призна той

Нов шок в Турция: Фенербахче обмисля да напусне първенството

Нахлуването на феновете и боя с футболисти разтърси из основи турския футбол

Новият треньор на Лацио кацна в Рим

Игор Тудор поема "орлите" след оставката на Маурицио Сари

Рашфорд отказва на ПСЖ заради Ман Юнайтед

Нападателят иска да е основна фигура на "Олд Трафорд"

Родри предупреди: Искаме требъл!

Халфът на Манчестър Сити смята, че най-добрата форма на отбора предстои

Нова контузия в Ливърпул - Дарвин Нунес отпадна за Уругвай

Нападателят е с физически пролеми след дербито с Манчестър Юнайтед

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки