4 държави с обща кандидатура за Мондиал 2030

Вижте подробности

Четири държави - Чили, Уругвай, Парагвай и Аржентина, издигнаха съвместна кандидатура за домакинство на световното първенство по футбол през 2030 година.

Зад кандидатурата, която бе обявена официално днес в Буенос Айрес, застана ръководството на Южноамериканската футболна конфедерация (КОНМЕБОЛ). Чрез нея южноамериканските страни се надяват до отбележат един век от първото световно първенство по футбол, което се състои през 1930 година в Уругвай.

По данни на медиите в Латинска Америка идеята на КОНМЕБОЛ е точно Уругвай да приеме финала. През 1930 година домакините побеждават Аржентина на стадион "Сентенарио" с 4:2 и завоюват за пръв път най-ценното отличие във футбола. Мачът на откриването на турнира при успешна кандидатура се очаква да се проведе в Буенос Айрес.

До момента Уругвай, Чили и Аржентина са приемали по веднъж Мондиала, като това се случва през 1930, 1962 и 1978 година, като и в трите случая шампион става представител на Южна Америка.

Очаква се ФИФА да обяви избора си на домакин на световното през 2024 година. Кандидатури за него вече подадоха Мароко като представител на Африка, Португалия, Испания и Украйна като представители на Европа, както и първата трансконтинентална тройка, състоящата се от Саудитска Арабия, Египет и Гърция.

Световното първенство през 2026 година ще се проведе в Канада, САЩ и Мексико.

Още от Световен футбол

Италианецът отричаше, че ще поеме Селесао

Аржентина разгроми Кюрасао със 7:0

Мохамед Салах поведе "фараоните" към финалната фаза на турнира

Уругвай нанесе първа загуба на Корея при Клинсман, Колумбия надигра Япония

Компенсацията ще е в размер на 355 милиона долара, съобщиха от ФИФА

За неопределено време

Няколко клуба от Северна Америка са с интерес към аржентинеца

Вижте подробности

Ето и подробностите за мача в Танджер

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки