УЕФА с идея да има два бюджета за клубовете

Причината за това са огромните харчове на Челси

Европейската футболна асоциация ще предложи и евентуално утвърди важна промяна във финансов аспект за клубовете. Става дума отборите да предоставят два различни бюджета - един за съответните си шампионати, както и такъв само за евротурнирите. Според “Гадзета дело спорт” идеята е по този начин да се противодейства на налаганата от Челси в последно време практика на голям брой мултимилионни трансфери, които обаче не нарушават правилата, макар отстрани да изглежда така.

С новия си собственик лондончани “щурмуваха” пазара и накупиха доста играчи, договаряйки ги се срещу големи суми. Английският клуб обаче успява да заобиколи ограниченията за финансовия феърплей, като сключва дългогодишни контракти с въпросните състезатели и досегашните им клубове. Това включва и разсрочване на плащането на трансферните суми за дълъг период от сезони - в някои случаи по седем-осем, като така цялата сума бива разпределяна напред във времето.

Това е възможно заради законодателството във Великобритания, което дава възможност на спортисти спокойно да подписват с клубове за много над считаните за нормално максимален срок от 5 години.Понеже УЕФА не може да променя законите в съответните държави, сега планът е занапред всеки клуб да бъде задължен да представя два различни бюджета - един за вътрешното си първенство и втори, който е само за европейските турнири. Именно във втория ще бъде наложено ограничение да няма контракти с дължина над 5 години.

Очаква се този проект да бъде гласуван по време на следващия Изпълком на евроцентралата на 4 април в Лисабон. Ако бъде приет, той ще влезе в сила от идното лято.

Той обаче няма да важи за вече сключените сделки, което означава, че Челси няма как да бъде санкциониран.

Още от Европейски футбол

Халфът на Манчестър Юнайтед е с болка в коляното

Капитанът на Унгария беше щастлив от успеха в Будапеща

Франция надви Ирландия с минималното 1:0 в Дъблин

Той е вариант за Челси и Тотнъм

Нидерландия и Франция с успехи – резултати и голмайстори от евроквалификациите

Добри новини за Реал (Мадрид)

„Нашето съвместно пътуване приключи, желая ви всичко най-добро“

Това заяви асът на Манчестър Сити след операция

„Той обаче не е единственото опасно оръжие на отбора“, посочи Кун

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки