Българин се класира за финала в скока на дължина на Евро 2023

Вижте подробности

По отличен начин започна българското участие във втория ден на Европейското първенство по лека атлетика в зала в Истанбул. Навръх националния празник Трети март дебютантът Божидар Саръбоюков се класира за финала в скока на дължина. 18-годишният възпитаник на Димитър Карамфилов намери място сред най-добрите осем със 7.89 метра, което е шести резултат сред осемте финалисти.

Световният сребърен медалист в скока на височина за юноши от 2022 г. започна участието си в Истанбул с фал, а във втория си опит регистрира 7.67 метра, което щеше да го остави извън първите осем. Той обаче се събра при последното си излизане в сектора и със 7.89 м си осигури първия си голям финал при мъжете още в първото си участие. Личният рекорд на Саръбоюков в дисциплината е 7.96 метра от тази зима.

Най-добър резултат в квалификацията записа Тобиас Монтлер - 8.14 м, а двукратният европейски шампион в зала Милтядис Тентоглу също нямаше проблем с класирането си за финала с 8.03 метра.

Финалът в скока на дължина при мъжете е в неделя в 9:12 часа българско време. Българското участие днес продължава с квалификациите в тройния скок при жените с Александра Начева и в скока на височина при мъжете с Тихомир Иванов. 

Още от Лека атлетика

Кимбърли Гарсия Леон подобри върховото постижение на 35 километра спортно ходене

Ето и подробностите

Фосбъри обърна хода на историята в скока на височина

Божидар Саръбоюков остана на сантиметри от медал в Истанбул

Поне това загатна знаменитата българка

Българката не успя да премине квалификацията на скок дължина

От 18:00 часа тази вечер е квалификацията на скок височина при мъжете с участието на Тихомир Иванов

За първи път ще има наш съдия на шампионата в Истанбул

Той единственият носител на два златни медала в овчарския скок

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки