Никола Цолов финишира 15-ти във втория старт в Бахрейн

Българинът отново беше наказан

Никола Цолов финишира 15-ти във втория старт в Бахрейн

Никола Цолов се класира на 15-та позиция в основната надпревара от първия състезателен уикенд във Формула 3 за 2023 година на пистата „Сахир“ в Бахрейн. Българинът пресече финала на 12-то място, но заради наказание от 5 секунди загуби три позиции.

Санкцията бе дадена на Българския лъв заради контакт с пилота на Кампос Кристиан Менсъл в първия завой в десетата обиколка. Цолов пробва твърде оптимистична атака срещу австралийския състезател в борбата за 14-та позиция при рестарта след ранния период с кола за сигурност, но спря много късно и се удари в Менсъл.

След този контакт и двамата продължиха, но стюардите напълнно очаквано дадоха наказание на българина. Освен наказанието след този инцидент Цолов получи и повреда в своята система DRS, която той не използва до края на дистанцията от 22 обиколки.

Това затрудни неговия прогрес през колоната, но той все пак успя да спечели още три позиции преди края на състезанието. Заради наказанието обаче този напредък на българина бе заличен. 

Самата надпревара беше спечелена от Габриел Бортолето (Трайдънт), който завърши втори, но Габриеле Мини (Хайтек), който финишира първи също като Цолов имаше наказание от 5 секунди. Италианецът, който потегли от полпозишъна, получи своята санкция заради нарушение на стартовата процедура.

След санкцията си Мини бе класиран на осмото място, като тази голяма загуба на позиции се дължеше и на факта, че надпреварата завърши зад колата за сигурност, която бе изкарана в началото на последния тур заради инцидента на Томи Смит (Ван Амерфоорт) в първия завой. Наказанието на Мини позволи на Оливър Гьоте (Трайдънт) и Дино Беганович (Према) да се качат на подиума.

В генералното класиране лидер след първия от десет кръга за сезона с 26 точки е днешният победител Бортолето, втори с 23 пункта е Гьоте, а топ 3 с 22 точки допълва Беганович. Никола Цолов е 18-ти с 0 точки и най-добро класиране от 15-то място.

Следващият кръг във Формула 3 за 2023 година ще бъде на пистата „Албърт парк“ в Австралия, а двете състезания ще бъдат на 1 и 2 април рано сутринта българско време. Тренировката и квалификацията пред тях ще бъдат в последния ден на месец март. За Формула 3 това ще е първа визита в Мелбърн.

 
 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки