Колина: Допълнителното време трябва да е точно, дори при 7:0

Вижте какво заяви шефът на Съдийската комисия на ФИФА

Колина: Допълнителното време трябва да е точно, дори при 7:0

Допълнителното време трябва да се добави точно дори в мачове като Ливърпул - Манчестър Юнайтед 7:0 миналата неделя, каза шефът на реферите на ФИФА Пиерлуиджи Колина.

Световната футболна централа нареди на съдиите на Световно първенство в Катар 2022 да изчисляват по-точно добавеното време, включително минутите при празнуване на голове. Това доведе до средно изиграно 10:11 минути допълнително време на финалите през 2022-а в сравнение с 6:30 минути на Мондиал 2018 в Русия. Установено е, че ефективното игрово време в Катар е 59 минути и 47 секунди, в сравнение с 55 минути и 41 секунди в Русия.

Насоките за реферите в Катар вече трябва да се следват от всички турнири по света от 1 юли след решение, взето на годишното общо събрание на Международния борд на футболната асоциация преди няколко дни.

Колина каза, че е "разбираемо" защо са прибавени само три минути добавено време към второто полувреме при победата на Ливърпул със 7:0 срещу Манчестър Юнайтед във Висшата лига миналата неделя.

Италианецът допълни, че освен ако законите на играта не бъдат променени, за да съкращават автоматично мачовете, в които отборът печели с голяма разлика, точното прибавяне на добавеното време е изключително важно във всяко състезание, където головата разлика е фактор.

Запитан какво допълнително време е изиграно на "Анфийлд" и какво е трябвало да бъде, Колина каза: "Беше една минута през първото полувреме плюс три през второто полувреме). Помислете само, че шест гола бяха отбелязани през второто полувреме“.

"Разбира се, че показването на повече допълнително време, когато е 7:0, е трудно за приемане в конкретния мач. Но ако правилата на състезанието казват, че головата разлика е от значение за класирането в края на сезона, дори един отбелязан или не отбелязан гол може да направи разликата. Когато играех бейзбол, имаше правило, че след шестия ининг, ако имаше разлика в резултата повече от шест, мачът свършваше. Може би в бъдеще можем да обмислим в рамките на правилата на играта да кажем, че не трябва да се дава допълнително време в края на мача, ако има разлика от "X" голове. Но това биха били промени в законите на играта", коментира Колина.

"В мача Испания срещу Коста Рика на Световното първенство Испания вкара един гол в допълнителното време. Това попадение можеше да коства класирането на Испания или Коста Рика за следващия кръг. Но разбирам, че добавянето на допълнително време, когато резултатът е 7:0, изглежда като нещо неразбираемо", коментира италианецът.

Той подчерта, че 10 или повече минути допълнително време са били добавени в четири от десетте мача във Висшата лига, изиграни миналия уикенд. Колина също така отбеляза, че средното добавено време на Мондиал 2022 в Катар е намаляло с напредването на турнира - от 11:06 минути в груповата фаза до 10:15 минути до полуфиналите и до финала и дори е спаднало до 7:15 минути на осминафиналите.

"Играчите разбраха, че губенето на време вече не е от полза, защото цялото време, което са губили, обикновено се компенсира в края на мача", каза Колина.

ФИФА предостави извадка от допълнително време, изиграно в състезания по света преди Световното първенство, което подчерта, че средната стойност на Висшата лига е 8:06 минути, спадайки до 7:07 минути в шотландското първенство.

Италианецът добави, че обратната връзка за новия подход е изключително положителна.

Въпреки това, в доклад на ФИФПро, публикуван вчера, се казва, че новите насоки могат да доведат до това елитните футболисти да изиграят еквивалента на три допълнителни мача на сезон и добави, че това трябва да се вземе предвид при дискусиите около планирането на мачовете.

Но Колина настоя, че ФИФПро е била наясно относно усилията за увеличаване на ефективното игрово време, като информацията е била споделена и с 32-а отбора, участващи в Катар, на семинар в Доха през април миналата година.

Той каза, че на тези консултативни срещи предложението за въвеждане на часовник за спиране на времето е била отвхрълена, а фокусът е преместен към по-точно изчисляване на спиранията в рамките на съществуващите закони на играта.

Колина също така призова реферите да бъдат по-активни в намаляването на продължителността на незначителните спирания, при които времето не се отчита като тъчове, свободни удари и корнери.

В Иран: Връщат забраната за жени на стадионите

Вижте подробности

Карлос Тевес приет по спешност в болница

Треньорът на Индепендиенте рязко се е почувствал зле

Суперкласико: Бока обърна Ривър до 3:2 (ВИДЕО)

Лудо дерби, VAR и пълен стадион в четвъртфинал за Купата

В САЩ: Меси с 2 гола и асистенция, Интер бие с 3:1 (ВИДЕО)

Лео вече има 9 попадения и 5 финални паса в 9 мача

Меси вкара два и подаде за трети при пробеда на Интер Маями

Аржентинецът отново блести

Решено: ФИФА създава десетки нови комисии

Планът е те да станат 35, в момента са 7

Ясни са всички участници на Световното клубно първенство

РБ Залцбург изненадващо влезе в отбрания лист

Ал Хилал най-накрая загуби след 34 поредни победи (ВИДЕО)

Те загубиха с 2:4 от Ал Аинв първия полуфинален мач в азиатската Шампионска лига

На 58 години: Ромарио се върна във футбола

За да играе със сина си в клуба, чийто президент е

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки