Колко ще струват олимпийските игри в Париж?

Ето и подробностите

Колко ще струват олимпийските игри в Париж през 2024 година и кой ще плати за това? Такова проучване направи агенция Франс прес, което показва твърде много неясни моменти.

Освен организационния бюджет, който се вдига постоянно заради инфлацията и неочакваните разходи, цената на Игрите, които трябваше да бъдат "скромни", остават неясни, както и тези за сигурността. Тези олимпийски игри ще струват няколко милиарда евро повече от това, което беше предвидено в началото.

Такава е тенденцията след олимпийските игри в Токио, които се проведоха с година закъснение и струваха 12 милиарда евро или два пъти повече от предварителните разчети.

За олимпиадата в Париж разчетите са вече за 8,8 милиарда евро, при положение, че през 2017 година бяха изчислявани на 6,6 милиарда.

Бюджетът на Организационния комитет е базиран на приходите от продажба на билети, от парите от спонсори и от финансовата помощ от Международния олимпийски комитет. Той се увеличи от 4,4 милиарда евро в края на 2022 година с 10% заради инфлацията, като се е вдигнал с 600 милиона евро от 2018 година насам.

От друга страна, компанията, която изгражда олимпийското село - "Солидео", има бюджет от 4,4 милиарда евро, от които 1,71 милиарда са държавни пари.

В крайна сметка сумата от 8,8 милиарда евро няма да покрие всички разходи по Олимпийските игри, изчислява АФП. "Тази сума, която съчетава държавни и частни разходи от различно естество, се базира на условни параметри и не представлява общата сума на реално изхарчените пари", се казва в доклад на Сметната палата във Франция.

Сумата от 8,8 милиарда евро не включва разходите за сигурност. През лятото на 2022 година се смяташе, че за осигуряване на сигурността на зрители и спортисти ще са нужни 419 милиона евро, но тази сума вече не е актуална, тъй като, за да бъдат осигурени полицаи за цяло лято, те трябва да получат и допълнителни премии.

На този етап държавата е предвидила 2,166 милиарда евро за публични разходи за олимпийските игри. Сметката тепърва ще набъбва, като освен разходите за сигурност, тя ще расте заради допълнителните пари за транспорт, здравеопазване, както и някои данъчни облекчения. Така например компанията за часовници "Омега", която ще бъде официален партньор на Игрите и ще измерва времето в плуването и леката атретика, е получила данъчни облекчения в страната в размер на 4 милиона евро.

Според прогноза на президента на Сметната палата Пиер Московиси през януари инвестицията на държавата може да достигне до "около 3 милиарда евро". Но това е само прогноза, тъй като "Палатата не е в състояние да предвиди реалната цена на олимпийските игри, както и цялото им влияние върху публичните финанси". "Една част от разходите ще стане известна едва след провеждането на събитието".

Държавата предвиди наскоро и разход от няколко милиона за нова антидопингова лаборатория, която се оправда с факта, че след Олимпийските игри Франция ще продължи па ползва тази лаборатория по най-високи стандарти.

Още от Любопитно/Жълто

В него ще се продава официалната екипировка

Нови подробности за състоянието му се появиха в мрежата

Той е брат на сръбския национал Неманя Гудел

Екип на престижното френско списание остана впечатлен от клубния музей на ЦСКА

Петер Шмайхел подписа фланелка на Илиан Илиев

Вижте как наричат лятното попълнение на „червените“

Вижте подробности

В него се съхраняват фланелки на Стоичков, Роналдо и Марадона

Ето и подробностите за драмата зад решетките:

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки