ФИФА променя формата на Мондиал 2026

Вижте подробности

ФИФА е близо до съгласуване на всички детайли на новия формат за световното първенство по футбол през 2026 година, съобщава изданието The Athletic.

Шампионатът на планетата през 2026 година, който ще се проведе в САЩ, Мексико и Канада, ще бъде най-мащабният в историята. В него ще участват 48 отбора, а не 32, както беше в турнирите досега. Освен това Мондиал 2026 ще бъде най-дългото в историята: ще продължи 39 дни, което ще включва 104 мача.

Първоначалната идея на ФИФА беше да има турнир с 16 групи от по три отбора, като първите два от всяка ще се класират за плейофите. Този формат би означавал 80 мача, 16 повече от настоящия, който ФИФА използва от 1998 г. Групите от три отбора обаче имат значителен недостатък: липсата на интрига в последния кръг и увеличаването на вероятността двата отбора, които играят един срещу друг в последния мач, вече да са се класирали и да постигнат уговорка за желания резултат.

Новият формат включва 12 групи от по четири отбора, като първите осем трети отбора ще играят във фазата на елиминациите.

Още от Световен футбол

Мохамед Салах поведе "фараоните" към финалната фаза на турнира

Уругвай нанесе първа загуба на Корея при Клинсман, Колумбия надигра Япония

Компенсацията ще е в размер на 355 милиона долара, съобщиха от ФИФА

За неопределено време

Няколко клуба от Северна Америка са с интерес към аржентинеца

Вижте подробности

Ето и подробностите за мача в Танджер

Вижте кой взима лентата

Те влизат в сила от следващия сезон, съобщиха от IFAB

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки