Глушков: Искам да запазим историческата памет на българския баскетбол

"Стана едно добро тържество и се надявам да имаме такива събития регулярно"

Президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков заяви, че с подобни церемонии като тази по награждаването на "Баскетболист на годината" се надява да бъде съхранена историческата памет на родния баскетбол.

Преди да се премине към същинската част по определяне на най-добрите баскетболисти за изминалата година, Глушков връчи плакети на някои от доайените на играта с оранжевата топка у нас, в това число Петкана Макавеева, Надка Голчева, Петко Маринов, Пандо Пандов, Иван Евстатиев и много други.

"Много съм щастлив, че по-голяма част от поканените присъстваха на церемонията. Те бяха щастливи да се видят с колеги, приятели и съотборници. Наградихме и младите състезатели, които през последните две години нямаше как да отличим подобаващо заради пандемията. Стана едно добро тържество и се надявам да имаме такива събития регулярно - да няма пандемия и да няма прекъсвания на първенствата", каза пред БТА Глушков.

"С това тържество искаме да съхраним и историческата памет на българския баскетбол. Кедъра (бел. р. - водещият на церемонията Камен Алипиев) направи една добра ретроспекция на тези, които бяха наградени за това какви постижения имат те. Може би младите трябва да се интересуват малко повече, за да знаят повече за нашето минало и нашата история. Както аз съм се интересувал, така и те трябва да знаят и аз знам, че те ще го направят. Не знам доколко тези ветерани биха могли да бъдат пример за вдъхновение за младите, защото сега техните примери са пред очите им - в телефоните, в телевизорите, навсякъде. Но се надявам, че сме показали на доайените, че знаем кои са, помним ги, радваме им се, обичаме ги. Това беше едно послание от нас към тези ветерани от националните отбори. Предстои ни да направим едно подобно награждаване и на деятели, което ще бъде във втората половина на годината", добави президентът на федерацията и изрази надежда, че през 2023 година българският баскетбол ще направи поне малка крачка напред.

"На националния отбор за мъже му предстои квалификация, която трябва да бъде спечелена. Женският национален тим започва нов цикъл за квалификации за европейското първенство през 2025 година. Подрастващите имат европейски първенства и ще трябва да направят нещо повече от миналата година. Те си имат избрани треньори, имат осигурени средства за подготовка, така че очаквам да бъде направена малка стъпка напред. По отношение на първенствата очаквам те да завършат с феърплей и да победи най-добрият. Мачовете от първа и втора дивизия се предават по телевизията. Хората имат възможност да видят и на екрана, и в залата отборите, на които са привърженици", каза той.

Глушков поздрави и отборите на Левски 2014 и ЦСКА за решението им да станат съорганизатори на турнира за купата на България, който ще се проведе в "Арена София" през следващата седмица. Той заяви, че е дошло време най-голямата спортна зала у нас да приеме форума, в който осемте най-силни тима ще спорят за купата.

"В последните години провеждахме купата на България в Панагюрище. Там има хубава зала, но Панагюрище не е баскетболен град. Правихме турнира в Ботевград, в Самоков, в Плевен, във Велико Търново. Смятам, че е дошло време да пробваме и една голяма зала. Тя е за това. Трябва да започнем да я използваме. Знам, че ще бъде трудно, че няма да можем да я напълним цялата, но и това ще стане един ден. Преди не можехме да напълним "Арена Ботевград". Сега е препълнена. Решението е правилно и тези, които се наеха с организацията на турнира - Левски 2014 и ЦСКА, само чест и адмирации за тях, защото това е амбициозен проект", завърши Глушков.

Още от Интервютa

"Срещнахме силен противник", каза той след контролите с Полша

Вижте подробности

Селекционерът на Италия коментира загубата от Англия

Президентът на БФВ с интервю преди Общото събрание

„Искахме да намерим още един противник за контрола, но не успяхме“

Вижте първите му думи като треньор на Хебър

Вижте интервю със Зейн Ноулс

Вижте интервю на Стефан Савич

„Допуснахме леки голове, оставам с горчив привкус“

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки