Мароко се присъединява към Испания и Португалия за Мондиал 2030

Вижте какво съобщи кралят Мохамед VI

Мароко взе решение да се присъедини към заявката на Испания и Португалия за домакинство на Световното първенство по футбол през 2030-а година. Решението беше представено от Министъра на спорта на страната Шакиб Бен Муса по време на заседание на Борда на Конфедерацията по футбол на Африка (КАФ). Новината е на агенция Ройтерс.

Искам да обявя, че Кралство Мароко реши заедно с Испания и Португалия да представи съвместна заявка за провеждане на Световните футболни финали през 2020-а година, заяви Бен Муса.

На 5-и октомври миналата година федерацията по футбол на Испания и колегите им от Португалия предложиха да включат и Украйна в тяхната съвместна кандидатура. Но макар и да става дума за събитие за след 7 години, от украинската страна няма как да гарантират участие. Спортният портал "The Athletic" вече съобщи в първите месеци на новата година, че Мароко ще замени украинците в съвместната заявка на двете страни от Иберийския полуостров. Испания и Португалия представиха съвместната си кандидатура през юни 2022-а година.

Няколко часа по-късно решението на мароканските власти беше подкрепено и от изявление на държавния глава на страната - Крал Мохамед VI.

"Съвместната ни кандидатура е нещо безпрецедентно в историята на футбола, на приятелството между народите. Ние събираме заедно Европа и Африка, северното и южното Средиземноморие, а също така световете и културите на Европа, Африка, на арабите и Средиземноморските страни. Смятам, че ще бъде една невероятна комбинация от гениалност, креативност, опит и мисъл", се казва в становището на Краля на Мароко.

В момента футболът е със статут на религия в Мароко, след като националният отбор достигна до полуфинал на Мондиал 2022, а също така и беше домакин на Световното клубно първенство.

Другите потвърдени кандидатури за домакинство на Мондиал 2030 са южноамериканските нации Аржентина, Парагвай, Чили и Уругвай. Уругвайците искат това първенство в чест на 100 години от първия Мондиал, на който са били домакини.

Още от Световен футбол

Мохамед Салах поведе "фараоните" към финалната фаза на турнира

Уругвай нанесе първа загуба на Корея при Клинсман, Колумбия надигра Япония

Компенсацията ще е в размер на 355 милиона долара, съобщиха от ФИФА

За неопределено време

Няколко клуба от Северна Америка са с интерес към аржентинеца

Вижте подробности

Ето и подробностите за мача в Танджер

Вижте кой взима лентата

Те влизат в сила от следващия сезон, съобщиха от IFAB

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки