Кокала: ЦСКА тире ще стане шампион

"Левски изтърва много точки, но ще измести ЦСКА число от третото място за Европа"

Кокала: ЦСКА тире ще стане шампион

Емил Велев – Кокала няма нужда от представяне.

Той е последният треньор, с който Левски стана шампион през 2009 г.

А преди това бе в щаба на Станимир Стоилов, с който постигна най-големите успехи на Левски в историята на клуба – класиране в групите на Шампионската лига.

У нас е водил общо 11 отбора в Първа, Втора и Трета лига.

– Г-н Велев, добър ден. Как сте. Къде Ви намирам?
– Благодаря Ви. Добре съм. В София съм. Продължавам да работя.

– С какво се занимавате в момента?
– Как с какво? Имам собствена школа, както знаете. Тя работи добре, развива се и това не може да не ме радва.

– Колко деца тренират при вас, къде се подготвят?
– В София работим и тренираме. Ползваме школата на ДИТ в Драгалевци, както и една база „Мир и Дружба“. Имаме различни възрастови групи. Най-голямата от тях е 15 години.

– Вие водите ли тренировките?
– Не. Аз съм президент на школата. Няма как да водя тренировките. Има си четирима треньори, те се занимават с подготовката на децата. Имам и принципна договорка с Левски. Ако наше дете покаже качества, то един ден да продължи на по-високо ниво в Левски.

– Ще ви видим ли скоро някъде като треньор в мъжкия футбол?
– Всичко е възможно. Аз не съм се отказал от професията. Промените в тази игра са доста динамични и ежедневни. Засега съм концентриран върху школата си. Ако излезе нещо, което си заслужава като начин на работа и развитие – готов съм веднага да започна.

– Работил сте на всички нива у нас – в първа, втора, че и в трета лига?
– Да и не се срамувам от това. Футболът е моята професия и я упражнявам с огромно желание. Не мисля скоро да спирам. Просто ще изчакам по-добри предложения.

– Това означава ли, че имате и сега такива оферти?
– Разбира се, че имам.

– Откъде са те?
– От България и от чужбина. Но засега ги отклоних. Предпочитам да остана малко в София.

– В България сте обиколил много отбори. Бил сте начело на Левски, Славия, Локо (Пд), Локомотив (Сф, Оборище, Вихрен. Да не изброявам всички. Има ли място, където не се чувствахте добре?
– Не. Единствено в Лом не се получиха нещата и си тръгнах разочарован. Начело на клуба са левскари – баща и син, но нещата там позагрубяха и си тръгнах.

– Следите ли какво се случва в първа футболна лига?
– Да. Наблюдавам интересни мачове, възможностите на отборите са изравнени. Има 7-8 отбора, които ще се борят за първата шестица, а останалите ще гледат да не изпаднат. Първенството е интересно, макар че не е на някакво страхотно ниво, от което всички, които го гледаме да сме очаровани.

– Кой ще е шампион?
– Този, който бърка по-малко. За момента нещата клонят към ЦСКА тире. Ако някъде сбъркат или се издънят, то първи ще е Лудогорец. Очаквах и Левски да е в тази битка, но сините загубиха много точки след серията от много, много мачове без победа.

– Къде ще завърши Левски?
– Там, където им стигнат силите и спрат да губят точки. Смятам, че имат реални възможности да изместят ЦСКА число от третото място. Времето се оправя, терените стават по хубави и това ще е от полза на Левски.

– Левски записа две поредни победи след дълга серия от неуспехи, но проблемите в Левски са финансови и организационни?
– И защо да са такива. Заплатите се получават навреме, ходиха месец на лагер в Дубай, отказаха оферти да продадат футболисти. Защо да имат проблеми. Имат сериозен генерален спонсор, който осигурява всичко необходимо.

– Но в Левски продължават да имат огромни задължения към НАП?
– Тези пари ще се изплатят, това бъдете сигурен. Левски има огромна фенска маса и нещата се получават, а и ще вдигнат капитала на дружеството с нови акции и ще влязат свежи пари в касата на клуба.

– Има ли разделение на лагери в синия клуб. Наско Сираков, а срещу него Станимир Стоилов, Ивайло Ивков и част от феновете?
– Не мисля. Единият е собственик, а другите са служители. Всеки върши своята работа. Стоилов има пълна свобода в съблекалнята – селекция, тренировки, всичко. Иво Ивков е адвокат и мисля, че се справя добре. Не съм чул да са се разделили на някакви лагери, а че феновете обясняват за такова нещо. От тях не съм го разбрал това. За мен те са си едно – Сираков, Ивков и Стоилов. Каквото става в клуба, тримата го знаят.

– Защо има разминавания в думите на Сираков, Стоилов, Ивков?
– Това трябва да кажат те самите.  Сираков и Стоилов знаят са на 100 процента наясно какво става в Левски. Ивков може би знае по малко. Тук се вижда и разминаванията в отговорите им. Единият казва класическа лъжа, а другият – не съм класически лъжец, третият: „Сега ще видите истината каква е“. Тя е, че трябва да се плаща на НАП. Това е. Лицензът е спасен, феновете спасиха клуба, защото те са плътно зад него. Както и основният спонсор, защото без него Левски щеше да е в четвърта глуха.

– Левски трябваше ли да продава играчи зимата?
– Няма непродаваеми футболисти. И всичко зависи от конкретната оферта, начин на развитие на клуба, има ли кой да замести дадения футболист. Нито Краев, нито Кордоба са незаменими. На първо място трябва клубът да се спаси, отделно, никой не им е опрял пистолет на челото и да им каже, че на всяка цена е необходимо да станат шампиони. Сами заявиха тези неща преди една година, че правят шампионски отбор, но вече втора година това не го виждаме с всички чужденци, които се взеха. Ако е имало реални оферти за двама или трима играчи, за мен беше пo-нормално да се продадат, за да се погаси този прословут дълг към НАП. Цяла България дължи пари на хазната, но точно за Левски това се напомня всекидневно и се изплаща не главницата, а лихвата на главницата. Беше редно, ако бяха взели 4-5 милиона, да се дадат 2 или 3 към НАП и да се покаже на синята общественост, че се грижат за дълга. Ясно е на всички, че този към Васил Божков няма да се връща. Това се знае и от кокошките. Както и към разни други частници, които са строили трибуната, може да почакат, но за НАП трябваше по-рязко да се подходи.

– Феновете пускат декларации, зоват за оставки. Кой трябва да си тръгне от Левски?
– Работата на привържениците е да подкрепят отбора си. Има си ръководството за решаване на проблемите. Не съм видял грешка в работата на Ивков, Сираков е собственик, дал е свобода на Стоилов – селекция, лагери, тактика – всичко определя той.

– Ако от вас зависеше, щяхте ли да продавате футболисти?
– Разбира се. Особено за тези оферти, които е имало към тях двамата. 700 000 евро за Краев, нали. Дори щях до унгарската граница да го нося на рамо и после пеша да се върна. Същото се отнася и за Кордоба. Имат качества за България, но Левски може без всеки.

– Феновете изтърпяха 11 мача без победа?
– Какво ли не видяха и изтърпяха феновете на Левски през годините. Тази криза на резултати, загуба на точки отделечи Левски от борбата за първото място. Затова сега силите ще се да гонят тройката. Нещо постижимо е.

– Вие сте последният треньор, спечелил титлата с Левски. Какво си спомняте?
– Имахме добър отбор и не са верни твърденията, че сме станали първи с късмет. 30 мача и да си първи не е нужно само късмет. Имахме добри изпълнители, повечето българчета, малко, но качествени чужденци и нещата се получиха. Сбъднах мечтата си. Ставал съм шампион като футболист, като помощник, а вече имам и титла като треньор.

– Възможно ли е Станимир Стоилов да напусне Левски?
– Всичко може да стане. Решението затова ще е негово. Той направи име у нас, а и в чужбина постигна добри резултати. Нормално е да има предложения за работа извън България. Ако се случи, то предложението към него наистина трябва да е изкушаващо.

– Има ли отбор, където не бихте почнали работа?
– В ЦСКА никога. Без значение дали е тире или цифра. Имам си принципи. Аз съм левскар, такъв ще си остана завинаги. Няма как да предам хората, които са ме подкрепяли през годините.

– Но нали сте професионалист. Любо Пенев, Стойчо Младенов, Тодор Янчев, а и доста други футболни хора са работили и в двата клуба с име ЦСКА?
– За тях това е възможно, защото и едното е ЦСКА и другото. Разликата е тире и число. За мен няма как да стане. Не и в този живот.

– В България има доста чуждестранни треньори, а български специалисти все по трудно намират място в чужбина. Защо е така?
– Всеки има своята причина и истина. Дали условия, дали някой ще ти казва какво да правиш не зная. Аз и сега имам предложения от чужбина, но не са това, което искам и затова си стоя тук.

– Откъде имате оферти?
– От Израел ме търсиха, но там ще работя в Макаби Тел Авив, Макаби Хайфа. В сериозни клубове. И там разчитат на чужденци – сърби, холандци, испанци.

– В Лудогорец доскоро бе начело чужденец, в ЦСКА е Саша Илич?
– Сърбинът леко и бавно наложи това, което иска. Тирето играе нелош футбол за нашите стандарти. Атакуват, имат разнообразие и твърде много чужденци. Но така е в Лудогорец, в Локо и Ботев Пловдив, а и в Левски вървят по същия начин.

– Лудогорец върна Ивайло Петев начело на тима...
– И ще го махнат, ако не стане шампион. В Разград искат да видяд докъде е стигнал той с развитието си, след като му дадоха първите две титли като треньор на тепсия.

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

Гимнастичка от ансамбъла: Трябва да сме по-уверени и концентрирани

Вижте какво каза Маргарита Василева след бронза на Световната купа в София

Ники Михайлов: Баща ми покани Бербатов в БФС, но той отказа

Ако не преподпиша с Левски, приключвам с футбола

Васил Панайотов: Трябва да вземем максимума от Левски

Вижте какво каза един от най-важните футболистина Черно море

Мъри: Моят Левски беше готов за шампион

Вижте какво каза Станимир Стоилов

Илиан Илиев: Очаквам Черно море да остане в тройката

Вижте подробности

Селекционерът на България U20: Очаква ни интересно Европейско

"Трябва да играем максимално добре и във всяка среща да надграждаме", заяви Мирослав Живков

Дудова: Една стъпка съм по-близо до олимпийското злато

Вижте какво още каза българската боркиня

Сестри Стоеви искат медал от Европейското по бадминтон

Бадминтонистките продължават да преследват олимпийска квота

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки