Боряна Калейн пропуска СК в София

Ето и подробностите за състезанието по художествена гимнастика

Боряна Калейн ще пропусне Световната купа по художествена гимнастика, която ще се проведе в зала "Арена София" от 30 март до 2 април. 

Възпитаничката на Мариана Памукова вчера е почувствала неразположение по време на тренировка и е поискала почивка. Така в състезанието следващата седмица ще ни представят Стилияна Николова и Ева Берзалиева, съобщи главният мениджър на националния отбор - индивидуално (жени) Бранимира Маркова.

"Световната купа е едно от най-вълнуващите състезания за нас през сезона. Първоначално трябваше да участват Стилияна Николова и Боряна Калейн. Вчера Боряна проведе много добра първа тренировка, но прекъсна втората, тъй като не се чувстваше добре и заяви, че се нуждае от почивка. Затова в София ще играе Ева Брезалиева", каза Бранимира Маркова.

Тя уточни, че Калейн не е контузена, а просто има нужда от почивка.

Преди началото на пресконференцията наставникът на ансамбъла Весела Димитрова беше наградена за номер 1 на 2022 година в анкетата на вестник "Труд". Тя получи картина от художника Александър Симеонов от Владимир Памуков, отговорен редактор на отдел Спорт на вестника.

Димитрова получава наградата за четвърти път.

На Световната купа в София ще участват най-силните гимнастички и най-добрите ансамбли. При отборите ще участват 14 състава без Мексико и Азербайджан, който са с контузени състезателки. Индивидуалните гимнастички са 53 при жените. Сред отсъстващите са Дария Атаманов (Израел) и Дария Варфоломеев (Германия), които също са с травми.

Световната купа ще се проведе от 31 март до 2 април, като първите два дни състезанието е от 11.00 до 19.00 часа, а в неделя финалите са от 13.00 до 19.00 часа.

"Отново ще има Кралица на красотата, която ще получи корона от Златарна Целие. Ще има и томбола с награди за публиката. Билетите за Световната купа вече са в продажба", каза генералният мениджър на БФХГ Росина Атанасова.

От 7 до 9 април столицата ще бъде домакин на силен международен турнир "София къп" за жени и за девойки, където също ще има голям интерес. Надпреварата ще бъде в зала "София".

"14 ансамбъла ще участват при девойките, без Естония и Азербайджан. Индивидуално девойки са 76, жените също са много. Ще бъде дълго и много оспорвано състезание. Входът е свободен, а финалите са в неделя. Ще има награден фонд и "Мис турнир", каза вторият вицепрезидент на БФХГ Невяна Владинова.

Бранимира Маркова каза, че е доволна от представянето на българките от началото на сезона.

"Предстои много тежка година за всички. Представянето на Стилияна Николова върви много добре, Ева Брезалиева има по-малко опит, но също играе добре. Татяна Воложанина и Магдалина Миневска ще играят на турнира в София, а в последния момент ще реша дали третата гимнастичка да бъде Боряна Калейн или Ева Брезалиева", добави Бранимира Маркова.

"При Стилияна не смятам, че трябва да се правят промени в съчетанията в момента, тя трябва само да надгражда. Ева игра много добре в Марбея, направили сме много леки корекции в нейните композиции", каза още Маркова.

Весела Димитрова разкри, че има промени в съчетанието с пет обръча на ансамбъла.

"Засега промени в състава няма, има промени в едно от съчетанията. Направихме коренции в композицията на обръчи след Атина. Момичетата са много мотивирани. Не стартирахме блестящо на Световната купа в Атина, но ние имаме квота за Париж и тази година върховата форма ще бъде на Световното първенство в Испания през август. Световните купи са само етапи в подготовката. Тренировките вървят нормално, има напрежение като преди всяко състезание, но те ще се справят. Бяха разочаровани, че останаха втори в Атина и сега ще дадат най-доброто пред българска публика", каза Димитрова.

"Единственото нещо, което му трябва на ансамбъла е да си изиграе съчетанията. Трябва ни време, за да ги отработим. Вече видях другите отбори. Всички изключително много са напреднали. Конкуренцията е много, много сериозна", добави тя.

Още от Други спортове

Плувецът коментира решението да не бъде в състава за Световното първенство

Събрани са достатъчно доказателства срещу бившия спортен министър

През 1978 г. наши гребци пият шампанско от купата на регата "Хенли"

Страната ни вече спечели две визи от шампионата на планетата в София 2022 - индивидуално и ансамбъл

Димитър Янакиев отпадна на полуфинал в Бон

Ангел Няголов с кон Чакбол се представи отлично в състезанието за Гран при "Митилинео" на турнира от Световната купа

Спортът ме е предпазил от всички лоши неща, които ни заобикалят, споделя първенецът

Олимпийските мечти на една усмихната и чаровна българска спортистка

Трикратните европейски шампионки по бадминтон на двойки загубиха от китайки

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки