Официално: Нови правила във футбола

Те влизат в сила от следващия сезон, съобщиха от IFAB

Международният борд на футболните асоциации (IFAB), който определя правилата на играта, публикува някои промени, които ще влязат в сила от сезон 2023-24, съобщи вестник "Екип". Те касаят най-вече поведението на вратарите и радостта на играчите след гол.

Асоциацията, която си партнира с ФИФА и други федерации, заяви, че промените ще влязат в сила от 1-ви юли. Най-съществените от тях са, че вратарите няма да имат право при дузпи да разсейват футболиста, който изпълнява наказателния удар.

"Вратарят няма право да разсейва нарочно изпълнителя на дузпи, като забавя изпълнението или като пипа гредите или мрежата", се казва в новата наредба. Ако направи това, той рискува да бъде санкциониран.

Няма да има вече и дълго празнуване след гол. Съдиите ще бъдат задължавани да прибавят времето за празнуване към добавените минути в края на мача.

"Празнуванията на гол ще бъдат разглеждани отделно, защото те предизвикват голяма загуба на време, което трябва да бъде компенсирано от рефера", се казва в промените.

Има и други малки промени в актуалния правилник, които бяха неясни досега. Те касаят например головете, които са отбелязани, докато има допълнителен играч на терена или как се тълкуват отклонените топки при ситуациите на засада.

Още от Световен футбол

Кристиано ще влияе върху трансферната политика на Ал Насър

Ал-Хилал ще е новият клуб на аржентинеца

„Всички големи играчи и големи имена са добре дошли“

Вижте подробности

В последните дни се заговори за интерес от Нюкасъл

Вижте подробности

Клуб Леон надви Лос Анджелис с 2:1

Той влезе от пейката и бързо асистира – Нигерия отстрани Аржентина

Антъни Хъдсън ще бъде заменен от Би Джей Калахан

Актуално


ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки