Разкриха предложението на федерацията по плуване към Антъни Иванов

"Ако тези пари са му малко, това са възможностите на нашата федерация и на държавата", заяви Георги Аврамчев

Президентът на Българската федерация по плувни спортове Георги Аврамчев хвърли светлина върху договора, който е бил предложен на Антъни Иванов и който той отказа да подпише, както и върху парите, които състезателят е получил като заплата в последния олимпийски цикъл. 

Повод за днешната пресконференция стана изявлението на адвоката на плувеца Георги Градев, че условията в предложения на Антъни договор били неприемливи и заплатата му била като на продавач в супермаркет.

“За 2023 година определената сума възлизаше на 24 000 лева, т.е. по 2000 на месец. Това е таванът, който можем да дадем съгласно програмата на Министерството на младежта и спорта на база класиранията му от миналата година и 8-ото място на щафетата на световното първенство. Постарали сме всички момчета са вземат около максимума. 

За последните четири години Антъни е получил лични средства под формата на заплата и стипендия за 2019-а - 15 000 лева, за 2020-а - 17 250, за 2021-ва - 18 000 и за 2022 година - 23 400 лева или по 1950 лева на месец. И това са само за лични средства. Когато състезателите са на централизирана подготовка и на лагери всичко се поема от федерацията - храна, хотели, подготовка, възстановяване. Т.е. половин година са на издръжка на федерация. Антъни е получил в допълнение 30 000 долара стипендия, 54 000-55 000 лева за участие в състезание, над 100 000 за самолетни билети. Ако тези пари са му малко, това са възможностите на нашата федерация и на държавата. Плуването не е комерсиален спорт и нямаме големи спонсори. Но до скоро нямахме и големи постижения. Така че се надяваме сега с постигнатите резултати да привлечем и спонсори”, заяви Аврамчев.

Още от Други спортове

Плувецът коментира решението да не бъде в състава за Световното първенство

Събрани са достатъчно доказателства срещу бившия спортен министър

През 1978 г. наши гребци пият шампанско от купата на регата "Хенли"

Страната ни вече спечели две визи от шампионата на планетата в София 2022 - индивидуално и ансамбъл

Димитър Янакиев отпадна на полуфинал в Бон

Ангел Няголов с кон Чакбол се представи отлично в състезанието за Гран при "Митилинео" на турнира от Световната купа

Спортът ме е предпазил от всички лоши неща, които ни заобикалят, споделя първенецът

Олимпийските мечти на една усмихната и чаровна българска спортистка

Трикратните европейски шампионки по бадминтон на двойки загубиха от китайки

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки