Кралев: Това, което моят екип гради 7 години, Руди Гела го срина за 7 месеца

„Няма как да работим с „промяната“, които като скакалци опоскаха държавата“

Кралев: Това, което моят екип гради 7 години, Руди Гела го срина за 7 месеца

Кандидатът от ГЕРБ/СДС Красен Кралев в интервю за „Дарик радио“ - Варна.

- Как върви кампанията, ние сме вече към края? Как ще я оцените? Минали сте вече през доста кампании, как се различава тази?
Виждате, че нашата кампания се води пред очите на хората, ние сме сред тях, срещаме се. Нашият лидер обикаля цялата страна, няма град, който да не е посетил, залите са препълнени, няма места за всички желаещи да се срещнат с нас. Направихме доста сериозна обиколка, разбира се, това е един много дълъг 2-годишен процес, много мъчителен, драматичен процес за България. Кампанията не е спирала, тя е двугодишна и ще продължи. Тя е въведението и първата фаза от кампанията за местните избори. Ние обаче сме категорични, че трябва да има работещо правителство, за да може да стабилизира държавата, за да може да се справи с разрухата и с този икономически удар, който правителството на „промяната“ нанесе върху българската икономика. Галопиращата инфлация, високите цени, спекулата – това е най-големият бич в момента и това е темата, която вълнува българските граждани. Ние сме със самочувствието, че правителство, излъчено от ГЕРБ/СДС, ще овладее в кратки срокове тази икономическа криза, защото ако не се справим с тази задача, всички сфери от нашия живот ще закъсат. Няма да има средства нито за спорт, нито за култура, нито за социални дейности. Големи грешки направиха.

- Кои са най-големите?
Безразборните харчове. Не искам да влизам в тяхната реторика и да говоря за кражбите, които се извършиха, но знаете какво се случи с цената на газа – има доклади, съмнения за отклонени огромни средства, за спекула. За левчето в цената на горивата – тепърва трябва да се изследва къде са отишли тези пари и кой се е облагодетелствал. Не успяха да овладеят инфлацията. Излишно е да коментираме, че основната причина за това да не влезем в еврозоната е голямата инфлация, която не е привнесена, защото средноевропейската е доста по-ниска от това, което има в момента в България.

- В цяла Европа има инфлация, но България, Унгария и Естония сме първенци. А официалните данни за България са около 15%. Реални ли са те, според вас?
Мисля, че са по-големи и това число е занижено. Това беше крайноляво правителство. Това е основното ни и фундаментално различие с тези хора. Ние винаги сме били изключително дисциплинирани финансово. Много сериозни бяха рестрикциите. И на мен ми се е искало да има 300 млн. лв. за спорт, но не е било възможно, затова съм се оправял със 70-90 млн. лв. Не можеш да харчиш повече, отколкото печелиш и всичко е функция от БВП. Няма как да вдигнеш пенсиите, колкото и да искаш, и после да служебният кабинет да казва – няма пари, трябва да вдигнем данъците. Така противопоставяш пенсионерите срещу техните деца. Парите могат да дойдат само като натовариш с някакъв свръхданък работещите, средния и дребния бизнес. Вижте, големите бизнеси ще намерят начин да не платят пълния размер на данъците, ще си регистрират офшорки и пак ще го избегнат. Ударът ще е за дребния и средния бизнес, който не може да си позволи да го направи. Това е и разликата в кампаниите ни – ние сме сред хората. Вчера бях в Добрич, театърът беше препълнен. Имаше хора отвън, за които нямаше място да влязат и да се срещнат с нас. Аз не виждам това да се случва с колегите от ПП/ДБ. Виждаме снимки от празни зали, липса на интерес… Но какво е интересното? Те нямат и нужда от кампания. Тук вече става дума за свобода на словото. Никой не говори за поведението на журналистите в националните телевизии, който брутално застават на страната на ПП и ДБ. Това е от години наред.

- Защо е така, според вас?
Това е въпрос за тях, те трябва да отговарят, не съм аз човекът. Но сами виждате натискът срещу нашите участници в предаванията, субективното водене. Ще призная нещо, което не съм споделял публично. При една от сделките, когато се прехвърляше една от националните телевизии, умишлено няма да казвам коя, представител на новия собственик провежда срещи с програмния директор и шефа на новинарския екип. Как протичат? При първата среща отива шефът, представя се нашето момче и казва – „Нашата мисия е да свалим правителството на ГЕРБ и на Бойко Борисов“. Каква мисия имаш ти? Ти си национална медия. Това ли е свободата на словото? Хайде да говорим за корупция. Дайте да говорим за корупцията при журналистите. Да видим какво ще се получи. „Промяната“ нямат нужда от кампания, тяхната кампания се води от журналистите на националните телевизии. Това всеки българин го вижда, всеки българин го знае, но никой няма смелостта да го изрече. Вие представяте ли си какво щеше да се случи, ако Вежди Рашидов беше дал 90 хил. за травестит шоу? От държавния бюджет, от Фонд „Култура“? Щяхте да ни разкъсате, да ни линчувате публично тук от сутрин до вечер. Представяте ли си какво щеше да е, ако аз бях дал 2 млн. от тотото за 5 плаката в метрото? Ами то цялото софийско метро можеш да го наемеш – струва 300 000 лв. Защо не се разследва това? Руди Гела открадна парите на тотото и ги раздели с една агенция, с която усвоиха 2 млн. Това е истината. Нито една телевизия не каза дума по темата. По наше време 2 млн. лв. беше бюджетът за реклама на тотото в Нова ТВ. 4 млн. беше в БТВ. Представете си съпоставено до колко души стигаш отново за 2 млн. с 5 плаката в метрото годишно. Е това какво е, ако не е корупция?

- Интересни неща разказвате…
Ето затова казвам – най-интересното в тази кампания е, че маските паднаха и всичко лъсна. ГЕРБ е партията на народа, без която правителство не може да бъде направено. СДС са нашият естествен коалиционен партньор. Те са първата демократична партия и стожер на демокрацията. Ние в екип можем да изведем България от кризата. Ние сме коалицията, която народът припознава, а онези са коалицията на задкулисието и корумпираната журналистика, на олигарсите на политическите проекти. Това лъсна в тази кампания.

- Били сте в изпълнителната власт, вие лично определяте като свои приоритети туризъм и спорт. Какво трябва да се случи в България, за да се подобрят нещата в тези две сфери?
Имам поглед върху двата сектора в детайли. С туризма имаме огромен проблем. Навремето направихме Министерство на туризма, защото е един от най-важните отрасли в българската икономика. Най-голямата задача на държавата е да осигури бюджет за реклама. С тези мизерни 20 млн. лв., предвидени в момента, нищо не може да бъде свършено. Конкурентите ни на пазар, който е много тежък, много конкурентен – това са Турция, Гърция, Хърватия, отделят  огромни средства, по 200-300 млн. евро.

- Но сякаш правят и качествена и стойностна реклама…
С 20 млн. лв. къде ще рекламираш? Това е бюджетът на цялото Министерство на туризма. За международна реклама отделят не повече от 6-7 млн. Кой пазар с облъчиш с 6 млн.? Германия? Великобритания? Румъния? Кой?

- Колко трябва да е?
За да не говоря празни приказки, всичко е функция от БВП, моята кауза е да стане 0,1% от БВП. Това ще рече около 160 млн. лв. бюджет на МТ. Така могат за реклама спокойно да бъдат заделени 100 млн. лв. и да бъде направена адекватна кампания. Водили сме много разговори с бранша и знаете, че половината икономика на Варна е свързана с туризма. Проблемът е, че на голямото харчене, което беше в последния кабинет, имаше двойно вдигане на бюджети на министерства. На туризма го вдигнаха с 10. Трябва да има логика – някакъв алгоритъм в определянето на бюджетите на министерствата. А не кой министър е симпатичен на министъра на финансите или кой сектор се харесва на конкретна партия. Трябва да има регламент – 0,1% за туризъм – толкова. Пак ще бъдат по-малко от това, което Гърция, Турция и Хърватия харчат, но ще са достатъчно, за да се свърши работа. Ние имаме инфраструктура, която да удовлетвори претенциите на по-заможни туристи, но в България идват хора, привлечени от евтиния ол инклузив, безплатния алкохол и не си оставят парите в местната икономика. Трябва да сменим качеството на туристите.

- Няма лошо да има и такъв сегмент.
Няма, но когато топ посланието е, че си евтина дестинация, тук идват бедни хора, които не харчат пари. А инфраструктурата е добра, имаме добра хотелска база и добри условия. Да не говорим за зимните курорти – „зелените“ спират развитието на зимния туризъм от 15 години! „Зелените“ получават пари! Те са част от същия екип на „промяната“.

- Откъде ги получават?
От фондации от Австрия и Швейцария, за да спират развитието на зимния туризъм. В цяла България има 200 км. писти. Във всяко курортно село в Австрия и Швейцария имат по 500 км. Дори и така Банско е в топ 10 на ски курортите в света. Ако се направят адекватно количество писти, ще е в топ 3. Тези хора получават пари, за да спират развитието в България. Ние нямаме волята да се преборим с конкурентите. Но не е само бюджетът проблем, трябва да се направи одит на дестинацията от чужди компании и анализ как да се развива името на България като марка, за да привлечем високия сегмент туристи. Международни експерти, които да ни кажат как изглеждаме в очите на хората, защото ние можем да мислим, че сме много интересни с розово масло и златни пясъци, но да не е така… Образът ни в чужбина е едно, а това, което ние мислим за себе си, е друго. Много сме далеч от това мислене в момента, но аз като специалист по маркетинг от 30 години смятам, че знам какво трябва да се случи, за да имаме успешен продукт.

- Кажете за спорта.
Проблемът с бюджета за спорт е аналогичен. Имахме бюджет 70-90 млн. лв., но направихме над 100 реконструирани и построени обекта с тези пари. Вдигнахме двойно парите на клубовете – никой не го беше правил. Организираха се световни и европейски първенства всяка година, Томас Бах, президентът на МОК, дойде през 2018, за да ни похвали как една толкова малка държава се справя да организира 3 световни първенства в рамките на една седмица. България заемаше важно място в световната политика по отношение на спорта. Съвсем сам си спечелих поста в Световната антидопингова агенция. В ЕС не се случваше нищо без да се чуе името на България. В момента всичко това е разрушено – имат 130 млн. бюджет, но нищо не направиха. Не вдигнаха с нито лев парите за клубовете, нито лев повече за федерациите, нито един построен инфраструктурен обект. Никакви успехи при печеленето на домакинства, в международен план загубихме всичко, което моят екип направи за 7 години. Нас ни няма на политическата карта. Иначе нашите спортисти правят всичко възможно въпреки този погром, който беше извършен срещу тях от правителствата на „промяната“. Бюджетът за спорт трябва да бъде 0,2% от БВП – около 300 млн. лв. – половината за инфраструктура, а другите за развитие на спортистите и клубове. Клубовете са най-недофинансираната част. Нашата цел ще бъде при сформиране на кабинет да вдигнем парите на клубовете с 200%, защото клуб с 10 000 лв. бюджет не може да си позволи дори да плаща достойна заплата на треньора. Нашите треньори работят на 2-3 места, за да си издържат семействата. Отделно се плаща наем на зали и съоръжения, пращат децата на състезания. Не може, а много клубове и толкова нямат като бюджет. Един клуб, който наистина работи, трябва да има поне 60-70 млн. бюджет от държавата. И общините като помогнат малко и нещата ще се случат. Но първото е да се възстанови диалога, разберете, че срещу българския спорт беше извършен погром. Този несъстоятелен човек Руди Гела – крадец, лъжец, манипулатор, воюваше с всички клубове, обяви война на федерациите, на най-именитите ни спортисти. По негово време не се говореше за успехите на българския спорт, за децата. Говореше се само за някаква въображаема мафия, въображаеми злоупотреби. Две години ровиха по кашоните като кокошки и какво намериха? Нищо, клевети, лъжи, само „мафия“ дрънка в главата му и говори глупости. А този човек нанесе толкова икономически щети на българския спорт. Счетоводен софтуер за 2 млн. лв.? Национална спортна база да не е „Била“ или „Лидл“? Пари за адвокатски кантори?

- Да се върнем към изборите, знам че за спорт можете да говорите много.
Целият ми живот е минал в спорта. Разберете, това, което правихме 7 години, този човек за 7 месеца го срина. Този човек изнудва Кирил Петков, записал го е в апартамента му, рекетира… И пак ще го предлагат за министър. Това ли е промяната, такава „промяна“ ли искаме? С травестити и с Руди Гела?

- Интересно обобщение. След няколко дни са изборите и после ще очакваме редовно правителство. Вашите опоненти ще очакват подкрепа от вас без ваше участие, възможно ли е да стане?
Първо – аз не вярвам, че ще спечелят. Има една уйдурма със социологическите агенции. 30 дни преди изборите „Екзакта“ измери, че ГЕРБ/СДС води с 5%, после останалите са се разбрали да дават равен резултат. Аз не вярвам, че резултатът е равен. Ще видим сега в неделя. Второ – те лъжат, че ще подкрепим техен кабинет, в който не участваме. И Борисов заяви многократно, че празен чек няма да подпишем. Няма как да подкрепим хора като Рашков, който върна държавата в най-мрачния комунистически период, извършва незаконни арести, следи, подслушва без основание. Той е сатрап, няма как да е част от правителство, което ГЕРБ подкрепя. Няма как да подкрепим правителство с Руди Гела. Няма как правителство с Кирил Петков и Асен Василев, които сринаха икономиката на държавата. Трябва да се отнасяме спокойно към техните мечти, всеки има право да си говори в предизборната кампания.

- А ако ГЕРБ е първа сила и трябва да състави правителство, бихте ли приели тяхното участие.
Те са в изолация. Никой не иска да работи с тях. В предишния парламент не ни стигнаха 5 депутата, за да изберем експертен кабинет. Аз се надявам, че този път ще имаме тези 5 депутати. Аз никога не съм крил симпатиите си към „Демократична България“ – те са близко до нас, дясна формация с дясно мислене.

- Те обаче нямат симпатии към вас…
Голямата грешка, която те направиха е да се пакетират с шарлатаните от „промяната“. Аз имам приятели сред тях и много сме си говорили как ще бъде невъзможно да се направи правителство в този вид. Аз лично нямам проблем да работя с хора от ДБ, нямаме различия по икономическите теми и по големите политики. Обаче с онези хора, които дойдоха тук и като скакалци опоскаха държавата, няма как да стане.

Какви са приоритетите ви за Варна?
Тези шарлатани спряха инфраструктурните проекти, спряха строителството на АМ „Хемус“, ние бяхме готови да я завършим до 2 години. Трябваше да започне АМ „Черно море“, която е важна за туризма и за региона. Това въобще не се говори. Трябваше да направим модерна индустриална зона, като в Пловдив, където да се създадат работни места и да дойдат инвеститори. Тези хора спряха тези проекти, които щяха да променят икономическия облик на Варна. Отделно са проектите за нова инфекциозна болница, нова сграда на математическата гимназия, нови детски ясли и градини. Но община Варна е с блокиран бюджет. Кой го блокира бюджета бе хора? Задавайте им въпроси кой го блокира. Те могат да говорят каквото си искат, но по действията ще ги познаете, а не по приказките. Не слушайте кой какво говори, а гледайте кой как работи и какво прави. Мислете с главите си, за да може България да излезе от тази криза, в която я запратиха тези хора.

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки