ИЗВЪНРЕДНО: Откриха тежки нарушения на Руди Гела в ММС

Вижте подробности

ИЗВЪНРЕДНО: Откриха тежки нарушения на Руди Гела в ММС

След завършена финансова инспекция на Министерство на младежта и спорта (ММС) Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) излезе с официален доклад, в който е посочено, че шест от общо 9 проверени на случен принцип проекти за младежка дейност, финансирани по време на министъра на младежта и спорта Радостин Василев, не отговарят на критериите за държавно финансиране. При проверката са установени сериозни нарушения, съобщава „Телеграф“.

Финансовата инспекция е възложена на основание член 10, ал. 1, т. 3 и член 5, ал. 1, т. 5 от Закона за държавна финансова инспекция във връзка с постановление от 30 януари по описа на Софийска градска прокуратура.

В доклада на АДФИ, изготвен в средата на месец март, е описано следното:

Предвид несъответствията с изискването на Наредбата, Програмата и Указанията, установени при извършената документална проверка, финансовата инспекция счита, че проектните предложения, представени от Сдружение „Младежка радост“, Сдружение „Футболен клуб Ес Пи Ес“, Сдружение „Театър Цвете“,  „Сдружение за социална солидарност и диалог“, „Сдружение за младежки инициативи и диалог“ и Фондация „Европейски център за еко-агротуризъм „България“, е следвало да отпаднат на Етап 1-Административно съответствие и да не се финансират от ММС.

Предвид установеното при проверката, проектното предложение, представено от Сдружение „Младежки инициативи за развитие и диалог“, е следвало да отпадне на Етап 1 – Административно съответствие. На заседание на 30.06.2022 година експертната комисия е взела решение проектното предложение да бъде допуснато до следващия етап на оценяване, без да са били налице основания за продължаване към качествено оценяване, оценка на финансовото съответствие и класиране.

В доклада се посочва още, че в един от финансираните проекти организацията е посочила, че ще сключи договор с фирма за провеждане на турнир по волейбол за сумата от 6 600 лева, без да е налице какво ще извърши тази фирма. Не е представен документ, че фирмата има право да организира подобно събитие.

Напомняме, че за един от проверяваните от АДФИ проекти през септември 2022 година в медии излезе следната информация:

„Борецът срещу корупцията“ Радостин Василев е дал на „Младежка радост“ договор за 490 953 лева. С тези пари сдружението трябва да организира концерти, фестивали и форуми в три български града – София, Велико Търново и... Габрово (където на миналите избори водач на листата на ПП е Радостин Василев), през септември и октомври (което съвпада с предизборната кампания). Сдружението е вписано и печели проект в деня, в който Радостин Василев се отцепи от ИТН. Подписват договора в последния му ден като министър. Зад въпросния проект седи млада дама, която работи в луксозен бутик в столичен мол.“

След намесата на служебния министър Весела Лечева „Младежка радост“ се отказва от проекта и връща парите.

Въпреки очевидните нарушения в изискванията на 12.07. 2022 година Радостин Петев Васил – министър на младежта и спорта, е утвърдил протокола за класиране на проектите.

По информация на Tribune с докладна записка на 11.07.2022 година Милена Андреева – директор на дирекция „Младежки политики“ е предложила на министъра на младежта и спорта да утвърди нов образ за финансиране по процедурата за набиране на проекти предложения. Още на следващия ден министър Василев е утвърдил нов образец за финансиране.

 

ФейсбукФейсбук

 

На въпрос дали ресорният директор на дирекция „Младежки политики“ в ММС Милена Андреева е била наясно със злоупотребите с проекти по времето на Радостин Василев, нашият източник отговори, че госпожа Андреева е била разпитана от Прокуратурата и са установени сериозни неточности. Изводите от тези проверки и разследвания предстои да бъдат оповестени публично. Самата Андреева наскоро напусна ММС, за да започне работа като държавен служител в Министерски съвет. Заповедта й е подписана след влизането в длъжност на служебния премиер Гълъб Донев. Според запознати, нейният годеник я е уредил на новата й служба - с протекцията на неговия баща и бивш служебен зам.-министър Валентин Гичев.

В доклада на АДФИ е посочено, че Радостин Петев Василев е заемал поста министър на младежта и спорта от 13.12.2021 до 01.08.2022 година. Като такъв той трябва да контролира осъществяването на държавната политика в областта на младежта и спорта.

Въпросът е какви нередности ще установи цялостна проверка на 8-месечното управление на спортното министерство от Радостин Василев. Нашият източник даде нагледен пример за злоупотреби с проектите в неговия мандат като обясни, че са финансирани отделно два напълно идентични проекти, съвпадащи дума по дума. Вероятно става дума за съпруг и съпруга, подали един проект два пъти. И получили държавни пари.

Според информация, с която разполагаме, цялата проверка срещу Радостин Василев ще бъде официално оповестена след изборите тази неделя. Напомняме, че  служебният министър Весела Лечева подаде сигнали за финансови злоупотреби на Василев за над 5 милиона лева.

В момента върви и цялостна проверка на ММС от АДФИ, която бе поискана след няколко сигнала на министър Лечева за нарушения.



БФС се присъедини към поздравленията за юбилея на Етър

Централта поздрави цялото футболно семейство на Велико Търново

Министър Глушков награди участниците в експедицията Еверест’84

Преди 4 десетилетия върхът е изкачен от българския алпинист Христо Проданов

Министър Глушков пожела успех на участниците на ЕК по кикбокс в Пловдив

„Поздравявам организаторите на това престижно спортно събитие за професионализма“

Двама директори в БФС на престижен семинар на ФИФА

Кирил Котев и Лъчезар Димов ще представят България в Ирландия

Ръководството на БФС проведе среща с клубовете от юношеските групи

Вижте подробности

Предложиха Глушков за служебен министър на младежта и спорта

Вижте подробности

В Белград: Карамаринов се срещна с президента на Сърбия

Вижте подробности

Кралев посочи виновника за нереализираните физкултурни салони

Ето какво разкри той

Всички се обединиха срещу ПП/ДБ заради некадърната стратегия за спорта

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки