ИЗВЪНРЕДНО: Откриха тежки нарушения на Руди Гела в ММС

Вижте подробности

След завършена финансова инспекция на Министерство на младежта и спорта (ММС) Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) излезе с официален доклад, в който е посочено, че шест от общо 9 проверени на случен принцип проекти за младежка дейност, финансирани по време на министъра на младежта и спорта Радостин Василев, не отговарят на критериите за държавно финансиране. При проверката са установени сериозни нарушения, съобщава „Телеграф“.

Финансовата инспекция е възложена на основание член 10, ал. 1, т. 3 и член 5, ал. 1, т. 5 от Закона за държавна финансова инспекция във връзка с постановление от 30 януари по описа на Софийска градска прокуратура.

В доклада на АДФИ, изготвен в средата на месец март, е описано следното:

Предвид несъответствията с изискването на Наредбата, Програмата и Указанията, установени при извършената документална проверка, финансовата инспекция счита, че проектните предложения, представени от Сдружение „Младежка радост“, Сдружение „Футболен клуб Ес Пи Ес“, Сдружение „Театър Цвете“,  „Сдружение за социална солидарност и диалог“, „Сдружение за младежки инициативи и диалог“ и Фондация „Европейски център за еко-агротуризъм „България“, е следвало да отпаднат на Етап 1-Административно съответствие и да не се финансират от ММС.

Предвид установеното при проверката, проектното предложение, представено от Сдружение „Младежки инициативи за развитие и диалог“, е следвало да отпадне на Етап 1 – Административно съответствие. На заседание на 30.06.2022 година експертната комисия е взела решение проектното предложение да бъде допуснато до следващия етап на оценяване, без да са били налице основания за продължаване към качествено оценяване, оценка на финансовото съответствие и класиране.

В доклада се посочва още, че в един от финансираните проекти организацията е посочила, че ще сключи договор с фирма за провеждане на турнир по волейбол за сумата от 6 600 лева, без да е налице какво ще извърши тази фирма. Не е представен документ, че фирмата има право да организира подобно събитие.

Напомняме, че за един от проверяваните от АДФИ проекти през септември 2022 година в медии излезе следната информация:

„Борецът срещу корупцията“ Радостин Василев е дал на „Младежка радост“ договор за 490 953 лева. С тези пари сдружението трябва да организира концерти, фестивали и форуми в три български града – София, Велико Търново и... Габрово (където на миналите избори водач на листата на ПП е Радостин Василев), през септември и октомври (което съвпада с предизборната кампания). Сдружението е вписано и печели проект в деня, в който Радостин Василев се отцепи от ИТН. Подписват договора в последния му ден като министър. Зад въпросния проект седи млада дама, която работи в луксозен бутик в столичен мол.“

След намесата на служебния министър Весела Лечева „Младежка радост“ се отказва от проекта и връща парите.

Въпреки очевидните нарушения в изискванията на 12.07. 2022 година Радостин Петев Васил – министър на младежта и спорта, е утвърдил протокола за класиране на проектите.

По информация на Tribune с докладна записка на 11.07.2022 година Милена Андреева – директор на дирекция „Младежки политики“ е предложила на министъра на младежта и спорта да утвърди нов образ за финансиране по процедурата за набиране на проекти предложения. Още на следващия ден министър Василев е утвърдил нов образец за финансиране.

 

ФейсбукФейсбук

 

На въпрос дали ресорният директор на дирекция „Младежки политики“ в ММС Милена Андреева е била наясно със злоупотребите с проекти по времето на Радостин Василев, нашият източник отговори, че госпожа Андреева е била разпитана от Прокуратурата и са установени сериозни неточности. Изводите от тези проверки и разследвания предстои да бъдат оповестени публично. Самата Андреева наскоро напусна ММС, за да започне работа като държавен служител в Министерски съвет. Заповедта й е подписана след влизането в длъжност на служебния премиер Гълъб Донев. Според запознати, нейният годеник я е уредил на новата й служба - с протекцията на неговия баща и бивш служебен зам.-министър Валентин Гичев.

В доклада на АДФИ е посочено, че Радостин Петев Василев е заемал поста министър на младежта и спорта от 13.12.2021 до 01.08.2022 година. Като такъв той трябва да контролира осъществяването на държавната политика в областта на младежта и спорта.

Въпросът е какви нередности ще установи цялостна проверка на 8-месечното управление на спортното министерство от Радостин Василев. Нашият източник даде нагледен пример за злоупотреби с проектите в неговия мандат като обясни, че са финансирани отделно два напълно идентични проекти, съвпадащи дума по дума. Вероятно става дума за съпруг и съпруга, подали един проект два пъти. И получили държавни пари.

Според информация, с която разполагаме, цялата проверка срещу Радостин Василев ще бъде официално оповестена след изборите тази неделя. Напомняме, че  служебният министър Весела Лечева подаде сигнали за финансови злоупотреби на Василев за над 5 милиона лева.

В момента върви и цялостна проверка на ММС от АДФИ, която бе поискана след няколко сигнала на министър Лечева за нарушения.Още от Институции

С 38 гласа „за“, 5 „против“ и 1 „въздържал се“

„Сам човек не може да направи абсолютно нищо“, изтъкна той

Вижте подробности

Дейността на клона става част от Пощенска банка и продължава работа на българския пазар под бранда ПБ Лични финанси, част от Пощенска банка (PB Personal finance by Postbank)

Вижте подробности

Какво може да гледате

„България може и трябва да се гордее, че Томас Бах дойде лично да ни уважи“

Вижте подробности

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки