Радостин Василев отказа да даде имунитета си

Вижте подробности

Депутатът от „Продължаваме промяната“ и бивш спортен министър Радостин Василев е размислил и няма да си даде доброволно имунитета, който прокуратурата му поиска заради подозрения за заплахи срещу бивша депутатка от ИТН Христинка Иванова. Вместо това специална временна комисия в парламента ще изяснява казуса, съобщава „24 часа“.

През април прокуратурата поиска НС да свали имунитета на Василев, след което той написа в социалните мрежи: "Главният прокурор Иван Гешев поиска от Народно Събрание моя имунитет заради това, че преди година разговарях емоционално с мой колега депутат по телефона“. Тогава Василев пусна във фейсбук и плакат  “Не ме е страх да се откажа от имунитета си”.

Казусът е от юни 2022 г. - според прокуратурата бившият спортен министър e опитал със заплахи да принуди народен представител противно на волята и убежденията му да напусне парламентарна група, както и Народното събрание.

В края на 47-то НС Василев, който дотогава бе министър на спорта от квотата на Слави Трифонов, реши да напусне партията и опита да отцепи ще депутати от бившата си партия. Оказа се , че Христинка Иванова е била една от агитираните от Василев, а зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов дори публикува записи, които според него уличават Василев.

Заради липсващото заявление от Василев за доброволен отказ от имунитет, в подобни случаи се създава временна комисия. Тя следва да излезе със становище, което ще има ключова роля при произнасянето на парламента по искането за отнемане на имунитета.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков от ГЕРБ е внесъл предложение за създаването на временна комисия, която да разгледа казуса с Василев.

В комисията ще членуват 12 народни представители, които трябва да изготвят доклад със становище. В мотивите се посочва, че Радостин Василев е уведомен с писмо за постъпилото искане, но до момента не е депозирал съгласие за продължаване на наказателното производство срещу него и не се е отказал от имунитета си.

„Нямам никакви притеснения. Това е някаква стъкмистика, поредна на прокуратурата. Опитите са да бъда политически сплашен или да бъде ударена „Продължаваме промяната“. И при единия, и при другия вариант това няма да се случи.“, коментира Василев през април, малко след като прокуратурата обяви, че иска имунитета му.

Още от Институции

Игрището разполага с изкуствено покритие и осветление

За благородна кауза

ФИФА избра Ивайло Стоянов за един от шестимата европейски арбитри

Вижте подробности

Промените са факт след решение на министъра на младежта и спорта Димитър Илиев

„Победата на Александра е закономерна“

Вижте подробности

При стрелбата е пострадала жена, която е откарана в болница

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки