ПЪРВО В NOVSPORT: Рали "България" ще се проведе в началото на септември

Ралито ще има нова локация около старопрестолната ни столица Велико Търново

ПЪРВО В NOVSPORT: Рали "България" ще се проведе в началото на септември

Емблематичното за българския автомобилен спорт Рали „България“ ще се проведе от 1-ви до 3-ти септември 2023 г.

Ралито ще има нова локация, като за първи път то ще се проведе около старопрестолната ни столица Велико Търново.

Новината съобщи председателя на Автомобилната федерация на България Калоян Станчев, специално за Новспорт.

„Надявам се, че новата локация ще даде и нов тласък на автомобилния спорт. Новото трасе предлага интересни отсечки, които ще са придизвикателство за екипажите, а и адреналин за злителите около трасето. За съжаление последните две години поддръжката и обновяването на пътната инфрасктуктура бе занижена или направо липсваше, а сигурността на пилотите и публиката са от първостепеннно значение. Това наложи и промяна на мястото от Варненска област, към Велико Търново. Благодаря на кмета на гр. Варна Иван Портних за положените усилия през годините. Благодаря и на кмета на гр. Велико Търново д-р инж. Даниел Панов за бързата реакция и оказваната ни помощ. Надявам се на интересно Рали България 2023 г.“  Това заяви още г-н Станчев пред нашата медия.

Кратка  информация за Рали „България“

Първото състезание стартира през 1970 г.  под името Рали „Албена – Златни пясъци – Сливен“ и продължава под този формат с известни изменения на името и трасето до 2002 г., когато ралито се пренася по трасетата около Боровец под новото име Рали „България“. Постепенно ралито се издига до най-високия европейски коефициент 20, което от своя страна докарва в България и най-известните европейски и световни пилоти.

През 2010 г. за първи и единствен за сега път Рали „България“ е кръг от Световния рали шампионат WRC. В България пристигат топ отборите и пилотите в света, а състезанието е наблюдавано от над 200 000 зрители по трасето. Ралито ще бъде запомнено и с това, че скоростната отсечка над язовир Белмекен е отсечката на  най-висока надморска височина в целият шампионат през годината, а отсечката на спускането към язовир Батак бе определена, като най -бързата в шампионата. Кими Райконен – световният шампион от Формула 1, също изпитва сложността на ралито. Неговото второ преминаване през отсечката Белмекен завършва по таван в канавката. За щастие той и неговият навигатор остават невредими, а отсечката е спряна заради тежката катастрофа. Все пак Кими продължава състезанието, но остава на 11-та позиция на финала. Ралито е спечелено от Себастиан Льоб, Дани Сордо е втори, а Петер Солберг остава трети. След тях се нареждат Мико Хирвонен, Себастиен Ожие и др.

Българската следа в ралито са победите през различните години на Илия Чубриков, Димитър Илиев, Крум Дончев и Мирослав Ангелов.

През следващите години Рали България постепенно отстъпва своите позиции в европейската ранг листа, най-вече заради неиздължаването на таксата на Рали „IRC Сливен 2012“,  към международната федерация, както и следващи слаби оценки за организацията му. Независимо от положените усилия, в т.ч. от Министерство на младежта и спорта и спортния министър Кралев да върне Рали „България“ в Европейския рали шампионат, неадекватните действия на служебния министър Кузманов и неговият последовател Василев провалят организирането на кандидатското Рали „България“ през 2022 година.

В началото на септември месец 2023 г. Рали „България“ стартира отново, с нови надежди и амбиции.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки