Златният медалист Еди Пенев: Догодина ще се опитам да спечеля квота за Игрите в Париж

Надявам се на добри класирания, за да стигна до олимпиадата, каза гимнастикът, след като вчера стана първи пред родна публика

Националът по спортна гимнастика Еди Пенев, който спечели златен медал на финала на земя от Световната купа във Варна, иска да участва на олимпийските игри в Париж през 2024 година.

"Догодина ще се опитам да спечеля квота за Игрите в Париж. Ще участвам в Световните купи, надявам се на добри класирания в тях, за да стигна до олимпиадата", каза гимнастикът, след като вчера стана първи пред родна публика.

"Състезанието премина много добре. Изиграх си съчетанието, както го играя всеки ден в залата. Човек не побеждава на състезанията, побеждава в залата по време на тренировки.

Работих много и има резултат. Много съм доволен. Аз още не съм гледал записа, за да си направя анализ. Другите момчета също много тренират и направиха добра подготовка. Показали са, че са едни от най-добрите. Трябва само да си изиграят съчетанията, както могат. Дано да има още медали", добави Пенев.

Живеещият и трениращ в САЩ българин обича планините и е изкачил 58-е четирихилядника в Колорадо Спрингс.

"Много обичам, когато съм извън залата за правя нещо различно. Нещо, което да освободи главата ми, да изчисти мислите ми. Обичам да правя нещо полезно за душата. Да бъда в планината е другото ми любимо занимание след гимнастиката. Това, че обичам да ходя там ми помага, например по отношение на издръжливостта. В Колорадо има 58 върха, които са над 4000 метра. За две години и няколко месеца съм ги изкачил всички", разкри шампионът.

Гимнастикът, който е завършил университета в Станфорд през 2014 година, дори е написал книга за тях.

"Надявам се някой да се заинтересува от тази книга и до края на годината да я публикувам. Започнах да я пиша по време на пандемията. Тогава не знаех какво да направя, защото преди това никога не съм спирал да тренирам за толкова дълго време. Чудех се какво да направя - едновременно да не е опасно, да нямам контакт с хората, но същевременно да ме държи в кондиция. Така започнах да изкачвам върховете. Когато минаха няколко месеца и влязохме пак в залата, разбрах, че това много ми харесва и продължих да ходя в планината. Започнах да пиша книгата и нещата се развиха. Завърших я, когато изкачих 58-ия връх. В нея разказвам и за гимнастиката, разбира се. Разказвам за контузията, която имах и как ходенето в планината ми помогна да приема тази ситуация. Показа ми, че има и други неща в живота. Най-красивите върхове са най-трудни за изкачване", добави той.

Голямата му мечта обаче е да отиде на олимпийски игри.

"Имах шанс да отида на Олимпиадата в Токио. Борех се да вляза в американския национален отбор, даже станах шампион на страната, но се контузих. Опитвах да направя нов прескок. Беше труден, защото исках на Олимпиадата не просто да участвам, а да се боря за медал. Но когато тренираш трудни упражнения, това крие риск от травми", завърши Пенев.

Още от Други спортове

Вижте всички наши призьори

Българинът води убедително в генералното класиране само 3 старта преди края

Шампион стана "одзеки" Такакейшо,

След 6-о място в Румъния

Българският автомобилен пилот завърши втори на пистата "Херес" в Испания

Амаев и Илиев ще чакат репешажи

Вижте подробности

Япония остава лидер в класирането по медали на Световното по борба

Кубатов стигна до репешаж на Световното по борба

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки