1. Novsport
  2. Бойни спортове
  3. Историята на Антъни Джошуа – от леяр на тухли до световен шампион

Историята на Антъни Джошуа – от леяр на тухли до световен шампион

Негови идоли са Мохамед Али и Конър Макгрегър

Историята на Антъни Джошуа – от леяр на тухли до световен шампион

Разказ на Радостин Стойчев

След победата си над финландеца Роберт Хелениус, Антъни Джошуа отново стана основна тема за феновете на бокса. NOVSPORT.COM ви предлага на историята на британския боксьор.

Детство

Антъни Джошуа е роден на 15 октомври 1989 г. в английския град Уотфорд. Израснал е в обикновено семейство, което няма нищо общо със спорта.

Бащата на боксьора Робърт е от нигерийски и ирландски произход. Майката, Ета Одусаний е нигерийски социален работник.

Антъни прекарва първите години от живота си в Нигерия, откъдето са и родителите му. Джошуа има брат на име Джейкъб и две сестри - Лорета и Джанет.

След преместването на семейството отново във Великобритания, Джошуа активно се интересува от футбол и лека атлетика. Той дори впечатлява със скоростта  си на 100 метра - 11,6 секунди.

След като получава дипломата си за средно образование, Джошуа отива да работи в местна фабрика за тухли.

На 17-годишна възраст той заминава за Лондон. На следващата година, по съвет на братовчед си, започва да тренира бокс. Неговите идоли са Мохамед Али и Конър Макгрегър. Именно Макгрегър предизвика фурор на последния мач на Джошуа, като се появи с атрактивни момичета, известни, че носят табелите между рундовете, и бутилка в ръка. 

Аматьорски бокс

Първоначално Антъни успява да спечели победи над своите съперници. Когато обаче излиза на ринга срещу Дилиан Уайт, Джошуа претърпява първото си поражение като боксьор аматьор.

Интересен факт е, че в бъдеще Уайт също ще стане професионален боксьор и ще се срещне отново с Антъни.

През 2008 г. Джошуа спечелва Купата на Харинг. През следващата година той печели английския шампионат ABAE в тежка категория.

През 2011 г. спортистът участва на Световно първенство, проведено в Баку. Той достига до финала, губейки по точки от Магомедрасул Маджидов.

Въпреки поражението, Антъни Джошуа получава  възможността да участва в предстоящите Олимпийски игри, които се провеждат в родината му. Британецът се представя блестящо печели златен медал.

Професионален бокс

Джошуа става професионален боксьор през 2013 г. През същата година Емануел Лео става първият му противник.

В тази битка Антъни спечелва убедителна победа, нокаутирайки Лео в първия рунд.

След това боксьорът изкарва още 5 последователни битки, които също печели с нокаут. През 2014 г. се среща с бившия британски шампион Мат Скелтън, над когото също записва успех.

През същата година Джошуа печели титлата на WBC International, като е по-силен от Денис Бахтов.

През 2015 г. Антъни излиза на ринга срещу американеца Кевин Джоунс. Британецът нокаутира опонента си два пъти, провеждайки успешна серия от удари. В резултат на това съдията бива принуден да спре битката.

В края на 2015 г. се провежда така наречения реванш между Джошуа и Дилиан Уайт. Антъни си спомня поражението си срещу Уайт, когато все още играеше в аматьорския бокс, така че искаше да му отмъсти с всички средства.

Още в първите секунди на битката и двамата боксьори започват да се атакуват. Въпреки че Джошуа има инициативата, той едва не е съборен, като пропуска ляв кук от Дилиан.

Развръзката на срещата се състои в 7-ия рунд. Антъни държеше силна дясна атака до слепоочието на противника, който все още успяваше да остане на крака. След това той разтърсва Уайт с десен ъперкът, който пада на пода и дълго време не можеше да се възстанови.

В резултат на това Джошуа нанесе първото си поражение в кариерата на своя сънародник.

През пролетта на 2016 г. Антъни излиза на ринга срещу световния шампион на IBF американецът Чарлз Мартин. В тази среща британецът отново се оказва   по-силният, побеждавайки Мартин с нокаут във втория рунд.

Така Джошуа става новият шампион на IBF. Няколко месеца по-късно боецът побеждава Доминик Бризил.

Следващата жертва на Антъни е американецът Ерик Молина. На британеца му отнема само 3 рунда, за да победи Молина.

През 2017 г. се състои легендарната битка с Владимир Кличко. Кулминацията  започва в 5-ия рунд, когато Джошуа нанася серия от точни удари. В крайна сметка Антъни успява да нокаутира опонента си в 11-ия рунд.

След това Антъни защитава поясите си в дуел с камерунския боксьор Карлос Такам. За победата над врага той получи 20 милиона долара.

Интересен факт е, че боксьорът нокаутира опонента си, като по този начин надминава рекорда на Майк Тайсън. Той успява  да спечели за 20-и пореден път д нокаут, докато Тайсън се спира на 19.

През 2018 г. Джошуа е по-силен от Джоузеф Паркър и Александър Поветкин, които са победени с нокаут в кръг 7.

На следващата година в спортната биография на Антъни Джошуа идва първото му поражение срещу Анди Руиз, от когото губи с технически нокаут. По-късно през 2019 година британецът се изправя в мач реванш срещу Руиз и го побеждава по точки, с което си връща шампионските пояси.

На 12 декември 2020 година Джошуа защитава поясите си в дългоочаквания мач срещу нашия Кубрат Пулев в Лондон  и нокаутира българина в 9-ия рунд.

Следва още една защита на поясите, в която Антъни отстъпва от Александър Усик. Следва мач реванш между двамата в Саудитска Арабия, където Джошуа отново губи.

Последният мач на Джошуа  беше преди няколко дни срещу финландеца Роберт Хелениус. В този двубой британецът записа победа.

Антъни Джошуа днес:

През 2015 година му се ражда син на име Джоузеф Бейли.

През 2016 г. Антъни отваря своята фитнес зала, разположена в централната част на Лондон. Също така се занимава с производството на "елитни" добавки за спортисти.

Средно Антъни прекарва около 13 часа на ден в тренировки. Благодарение на това той успява да се поддържа в отлична форма.

Джошуа има акаунт в Instagram, където редовно качва снимки и видеоклипове. В момента има 15,6 милиона души, които са се абонирали за неговата страница.

В свободното си време Джошуа обича тениса и шаха. Освен това той обича да чете книги, опитвайки се да разшири кръгозора си.

Треньорите на боксьорите: Трябва да покажем какво можем, за да изпълним целите си

Вижте какво казаха Борислав Георгиев и Жоел Арате след изтегления жребий

Боксьорите отпътуваха за Париж с надежда за ново злато

Вижте подробности

Двукратен световен шампион по бокс се отказа

Вижте подробности

Националите по бокс тренират с олимпийски и световни шампиони във Франция

Отлично организиран лагер, радва се треньорът Жоел Арате

Отиде си най-добрият ни джудист

Вижте подробности

Станимира Петрова и Светлана Каменова с тежки тренировки преди Париж 2024

Националките ни готови да атакуват медалите в Париж след силен лагер в Италия

Романтична развръзка на Senshi 22

Вижте каква

Биляна Дудова спечели среброто в Испания

На финала при 62-килограмовите световната и четирикратна европейска шампионка отстъпи пред Астрид Монтеро

Биляна Дудова е на финал в Испания, ще спори за титлата

Българката постигна три победи до момента в категория до 62 килограма