Батакът в българския шах и защо Нургюл е изоставена сама

Едно разследване на NOVSPORT.COM

Батакът в българския шах и защо Нургюл е изоставена сама

През последните дни едно прекрасно момиче прикова погледите на цяла България, достигайки до финала на Световната купа по шахмат при жените. След две ремита, днес тайбрек ще реши победителката в надпреварата измежду Нургюл Салимова и титулованата рускиня Александра Горячкина.

Независимо от изхода на мача, Нургюл вече си осигури участие в турнира на претендентките, от който ще стане ясно и коя ще спори за Световната титла с китайката Дзю Уъндзун.

Покрай успеха на българката обаче отново изплуваха сериозните проблеми в българския шахмат. Оказа се, че поради неразбориите в този спорт, Салимова финансира сама участието си в Световната купа и е оставена дори без треньор в Баку.

Проблемите започват, когато Европейският шахматен съюз сигнализира, че през 2014 година тогавашната Българска федерация по шахмат с президент Силвио Данаилов е получила държавно финансиране и е организирала първенства, които липсват в международния календар - Европейско индивидуално първенство за жени в Пловдив и Европейски индивидуални купи по шахмат за мъже и жени в Албена. Преведените от държавата средства са отишли в офшорна фирма в Делауер, носеща името… Европейски шахматен съюз. Важен факт е, че по същото време президент на ЕШС е именно Силвио Данаилов, който просто мести нашите пари от един джоб в друг.

Междувременно лицензът на Българската федерация по шахмат изтича и поради обоснованите съмнения за злоупотреби, не е подновен от администрацията на тогавашния министър на младежта и спорта Красен Кралев.

Въпреки междуособиците в спорта, по-голяма част от деятелите му се обединяват в нова организация - Българска федерация по шахмат 1928, която получава легитимация от държавата именно, за да не стига до ситуации като тази с Нургюл в момента.

Министерството на младежта и спорта продължава да защитава държавния интерес, като завежда дело за възстановяване на пренасочените към офшорката от Силвио Данаилов суми.

И през януари 2019 г. Софийски градски съд отсъжда, че нелегитимната вече Българска федерация по шахмат е изразходвала неправомерно поне 684 540 лв., които трябва да възстанови на държавата. Вземането е обезпечено с наложена възбрана върху апетитен имот в София.

След няколко години на относително спокойствие, драмите са подновени и през лятото на 2022 г. служебният министър на спорта Радостин Василев отнема лиценза на Българска федерация по шахмат 1928. Няколко месеца по-късно Весела Лечева го предоставя на новосформираната Българска федерация по шахмат 2022 с председател Васил Антонов – бивш депутат от БСП. Новата организация обаче не е призната от Международната федерация по шахмат (ФИДЕ), за която легитимна е старата. Още от първия момент на скандалите в българския шах, ФИДЕ заявяват, че няма да признаят за легитимна организация, в която участват хора от управлението на Силвио Данаилов. А Васил Антонов е именно такъв. Дори в първия момент на проблемите на Силвио Данаилов, един от кандидатите за съпредседател на централата е Иван Генов. Човек от обкръжението на Данаилов. Който обаче се отказва, след като става ясно, че ФИДЕ няма да лицензира федерация с кадри на дискредитирания председател. 

Това тяхно становище е потвърждавано многократно и за него са уведомени всички спортни министри, включително Весела Лечева. Въпреки това тя лицензира федерацията, оглавявана от Антонов, което отново поставя българския шах в абсолютен пат!

Нещо повече! Покрай процеса на лицензирането Весела Лечева сваля и възбраната върху апетитния имот в София, за който стана дума по-горе и така вече няма гаранция, че държавата ще успее да прибере парите, за които се доказа, че са нерегламентирано усвоени от Силвио Данаилов.

И в този мармалад от отнети и раздадени лицензи, Нургюл изкачва без държавна подкрепа стълбичката на световния шахмат… С две федерации зад гърба си – едната легитимна в България, другата по света. Но без финансиране.

За финал ви предлагаме и поста във фейсбук на бившия журналист от в. "Демокрация" Пламен Николов:

Уважаеми новопосветени фенове на древната игра, не се чудете, че у нас има няколко федерации по шахмат. Където мине комунист, трева не расте - това е аксиома!

През последните години двама депутатски хрантутници от БСП мътят водите в българския шахмат и се домогват до парите в този спорт - Иван Генов и Васил Антонов. Помага им кандидат-премиерката на ИТН гросмайстор Антоанета Стефанова.

Сега разбирате ли защо кочината е пълна и Нургюл е безпризорна в Баку?

Впрочем през годините тази федерация бе оглавявана от интересни люде - бившият лекар на националния отбор по футбол д-р Михаил Илиев, бившият банкер и психиатър д-р Любомир Павлов, гросмайстор Силвио Данаилов, уличен в тежки грехове от ФИДЕ, и т.н.

Карлос Насар със световен рекорд, но не го признават

Вижте подробности

Българките с 3 победи и 2 ремита на Европейското по шахмат

Вижте подробности

Калейн спечели бронза в многобоя на Световната купа в Ташкент (ВИДЕО)

Другата ни представителка Никол Тодорова остана 13-та

Победа, две ремита и три загуби за нашите на Европейското индивидуално първенство по шахмат

Антоанета Стефанова с успех над Моника Стойковска

Шансът за нова олимпийска квота в гребането още е жив

Кристиан Василев на финал на квалификацията в Унгария

Хиляди полицаи пазят олимпийския огън

Вижте подробности

Боряна Калейн е втора в многобоя след първия ден на СК в Ташкент (ВИДЕО)

Никол Тодорова заема 17-а позиция

Спортното министерство не дава стадионите "Септември" и "Юнак" на Столична община

Вижте официалната позиция на ММС

Нейков и Ангелова гонят финали през репешажи на ЕП по гребане

По-рано днес Кристиан Василев си осигури място в полуфиналите на скиф

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки