Собственикът на Лудогорец влезе в Съвета на Глобалната инициатива на Бил Клинтън

Вижте подробности

Собственикът на Лудогорец влезе в Съвета на Глобалната инициатива на Бил Клинтън

Собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев влезе в Съвета на Глобалната инициатива на бившия американски президент Бил Клинтън. Главният изпълнителен директор на „Хювефарма“ и съпредседател на Domuschiev Impact се включва в мисията за решаване на проблемите на съвремието.

Глобалната инициатива на Клинтън (CGI) е водещата програма на Фондация Клинтън, която има за цел да създаде и приложи решения за най-належащите предизвикателства в света, като изменението на климата, справедливостта в здравеопазването и приобщаващото икономическо възстановяване и растежа.

Ръководството на организацията с нестопанска цел, създадена от Бил Клинтън, е повече от звездно. От стартирането на програмата участниците в CGI са поели над 3600 ангажимента, които са подобрили живота на над 435 милиона души в 180 държави.

Инициативата има за цел да обедини хора от всички сфери на живота в обща визия, която може да доведе до резултати за по-светло настояще и бъдеще.

Справянето с тези предизвикателства изисква огромна енергия и лидерски умения, за да вдъхнови промяна. И това са качества, с които президентът Клинтън винаги е бил известен.

През май тази година той беше в София - първото му посещение в България от 1999 г., когато все още беше действащ президент и първият действащ президент на САЩ, посетил страната. Посещението му беше по покана на Кирил Домусчиев, изпълнителен директор на Хювефарма, българска фармацевтична компания с глобално и доминиращо присъствие в своя бранш.

Президентът Клинтън се срещна със студенти в НДК, където си припомни предишното си посещение преди почти четвърт век. Тогава то беше в контекста на кризата в Косово и водената от САЩ намеса, която разчиташе за успеха си и на българската подкрепа с цел да донесе мир на Балканите.

"Радвам се, че се върнах. Спомням си посещението през 1999 г. Имаше страхотен митинг пред катедралата и трябва да е имало 30 – 40 хиляди души. Беше невероятно. Беше трудно време и фактът, че бях поканен отново тук, ме прави щастлив, защото означава, че върша правилната работа", каза Бил Клинтън на пресконференцията през май.

Но този път посещението на висшия гост нямаше нищо общо с геополитиката. Той ръководи първата конференция на CGI в София – знак за това как времената са се променили – към по-добро. Това е и знак, че днешните български лидери трябва да покажат решителност и да дадат своя принос в решаването на съвременните наболели проблеми, като изменението на климата и ширещото се социално изключване.

Кирил Домусчиев, който беше домакин на президента Клинтън, вече е и един от членовете на Консултативния съвет на CGI, който подпомага работата на програмата по две основни направления. От една страна, 11-те членове на Борда предоставят ценна обратна връзка и прозрения, които оформят целите на програмата на годишна база. От друга страна, предвид силното им влияние в различни сфери на живота и части от света, тези експерти са най-добрите посланици за инициативите на CGI и за увеличаване на усилията и ангажиментите на организацията за пораждане на осезаеми промени.

Положителният ефект от подобни усилия е лесен за забелязване – дори на изпълнително ниво. Вдъхновен от мисията на президента Бил Клинтън, Кирил Домусчиев обяви по време на посещението си в София, че създава собствена инициатива, наречена Domuschiev Impact, която ще си партнира тясно с The Clinton Foundation (Фондация Клинтън) в осъществяването на трансформиращи проекти.

Така Domuschiev Impact ще представлява една от най-сериозните инициативи на български предприемач в света на глобалните хуманитарни, социални и екологични действия. Първите ангажименти и дневен ред на новата платформа ще бъдат обявени на 18 – 19 септември, когато ще се проведе годишната среща на Глобалната инициатива на Клинтън в Ню Йорк.

Като член на Консултативния съвет на CGI, по време на Годишната среща Кирил Домусчиев ще бъде в престижната компания на едни от най-реномираните бизнес лидери и експерти в света.

Сред най-опитните членове на Консултативния съвет е Риима Нанавати, която работи от три десетилетия за организиране на жени в кооперации, предприятия и профсъюзи в Индия. Тя е директор на SEWA (Асоциацията на самонаетите жени в Индия) и активно подкрепя жените да започнат собствен бизнес, като работи в 18 щата в Индия, както и в съседни страни като Афганистан, Шри Ланка, Непал и Бутан.

Председател на Консултативния съвет е Робърт С. Харисън – американски банкер, адвокат и филантроп. Преди това той е бил председател на настоятелството на университета Корнел от 2011 г. до 2022 г. Харисън също е бил главен изпълнителен директор на Глобалната инициатива на Клинтън от 2007 г. до 2016 г. Той получава бакалавърска степен от университета Корнел през 1976 г. и впоследствие е стипендиант в Оксфордския университет и доктор по право от Йейлския университет. Преди това той е работил за Davis Polk & Wardwell и Goldman Sachs и е набирал средства за президентските кампании на Уесли Кларк и Джон Кери.

Най-богатият човек в Ирландия, Денис О’Брайън, също е част от усилията за решаване на глобалните предизвикателства. Той е основател на Digicel, която беше продадена през 2021 г., но също така има бизнес интереси в сфери като лизинга на самолети (Aergo Capital), комуналната поддръжка (Actavo), петрола (Topaz Energy), футбола (миноритарен акционер на Celtic F.C.) и здравеопазването ( болница Beacon). О'Брайън участва в различни филантропични дейности, включително в борда на Concern Worldwide, основаване на фондация Iris O'Brien и създаване на стипендия в Бостънския колеж.

Друг "двигател" на Глобалната инициатива е Роландо Гонзалес-Бънстър, американски бизнесмен от аржентински произход и приятел от колежа на президента Бил Клинтън, а също и директор на Фондация Клинтън. Той е основател, председател и главен изпълнителен директор на InterEnergy Group, базирана в Обединеното кралство енергийна компания, работеща в Доминиканската република, Панама, Чили, Ямайка и Уругвай.

Натали Молина Ниньо е предприемач, технолог и програмист. Тя е главен изпълнителен директор на BRAVA Investments, компания, която има за цел да подпомага развитието на стартиращи фирми и да подкрепя бизнеси, които са в полза на жените. Тя е автор на LEAPFROG: Новата революция за жените предприемачи.

Годишните срещи на CGI досега са събрали над 190 настоящи и бивши държавни глави, повече от 20 носители на Нобелова награда и стотици водещи изпълнителни директори, ръководители на фондации и неправителствени организации, големи филантропи и членове на медиите.

 

 

ООН прие резолюция за примирие по време на Олимпиадата

Игрите в Париж са идното лято

Кой лъже за "Арена Бургас"(ВИДЕО)

ММС бе опровергано в писмо до кмета Димитър Николов

Томас Бах: Дори не мислим за отмяна на Олимпийските игри

„Не знам дали ще има световна война, но МОК няма да предаде основната идея на спорта“

Арестуваха шофьора, причинил катастрофата с Ферарио Спасов

Известен на полицията 24-годишен мъж от Лясковец е задържан

РАЗКРИТИЕ: УЕФА е изместила мача с Унгария след писмо на СДВР

Вижте какво показва кореспонденцията между институциите

Спортният министър покани на среща БФС

Във връзка с изключените от централата клубове

Кумът на Стоичков избран за председател на Общинския съвет в Пловдив

Атанас Узунов получи подкрепата от 32 общински съветници

МОК отговори на Русия

Вижте как

Луис Рубиалес ще обжалва наказанието си

„Ще се боря до последната инстанция, за да има справедливост“

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки