Латвия спечели мача за пето място на Мондиала по баскетбол

Вижте подробности

Латвия завърши на пето място при дпървото си участие на Световно първенство по баскетбол за мъже. Това стана след победа над съседите от Литва с 98:63 (28:20, 21:18, 28:9, 21:16).

Балтийското дерби в Манила премина изцяло под доминацията на по-малката от двете държави. Баскетболистите на италианския старши треньор Лука Банки показаха много по-голямо желание да спечелят петото място, движеха топката много по-добре и показаха далеч по-точен мерник при стрелбата.

Още в първите минути на двубоя Латвия успя да поведе с 10 точки при 14:4 и до края не отпусна педала на газта. Латвийците затвориха първата четвърт с преднина от осем точки при 28:20, а на полувремето водеха с 11 при 49:38.

Всякаква интрига в срещата обаче бе убита в началото на третата четвърт, в която Латвия започна със серия от 14:1 точки. Разликата достигна 30 точки за пръв път в средата на третата четвърт, когато забивка на Роландс Шмитс направи резултата 72:42.

До края на мача плеймейкърът на Латвия Артурс Жагарс успя да счупи и рекорда на Тони Кукоч и Карлик Джоунс за най-много асистенции (15) в рамките на един мач. Жагарс завърши двубоя със 17 асистенции, което бе с шест повече от тези, които успя да направи целият отбор на Литва.

Най-резултатен за победата на латвийците бе Артурс Курукс с 20 точки. Роландс Шмитс прибави 17, а Андрейс Гражулис приключи с 12.

За Литва Рокас Йокубайтис вкара 16 точки, с 15 завърши Йонас Валанчиунас, а Томас Димша остана с 13.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки