Време е за олимпийски квоти

Имаме 12 спечелени 317 дни преди Париж 2024

Остават 317 дни до началото на най-голямата спортна атракция на 2024 г. – Олимпийските игри в Париж.

Огънят ще бъде запален на 26 юли. Сега е обаче времето българските спортисти да извоюват правото да са сред онези 10 500 атлети, чиито изяви ще следи целият свят със затаен дъх във френската столица.

На белязаните от COVID-19 Игри в Токио 2020, които се проведоха през 2021 г. заради пандемията, България имаше скромен, но качествен отбор. В японската столица бяхме представени от 42-ма спортисти (37 квоти – ансамбълът по художествена гимнастика е от пет жени с една квота) в 12 вида спорт - най-малобройният ни тим на под петте преплетени кръга от Олимпийските игри в Берлин през 1936 г. Но пък три пъти се чу българският химн в Токио благодарение на титлите, спечелени от Стойка Кръстева (бокс), Ивет Горанова (карате) и Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Ерика Зафирова от ансамбъла по художествена гимнастика. Антоанета Костадинова се окичи със сребро в спортната стрелба, а боркините Тайбе Юсеин и Евелина Николова завоюваха бронзови медали. Два олимпийски цикъла преди това България не беше печелила олимпийско злато – последното беше на Румяна Нейкова в академичното гребане в Пекин 2008.

Още е твърде рано, за да се каже какъв ще бъде отборът ни за Париж 2024. В навечерието на Игрите ще бъдат раздадени също много квоти според моментните ранглисти в някои от дисциплините. Но спортистите не разчитат на това, а вече се трудят за правото да си осигурят право да стартират в Париж.

Към момента България има 12 квоти, а министърът на младежта и спорта Димитър Илиев заяви в Народното събрание, че очаква 40 и повече.

"До момента имаме 12 квоти, което за мен е малко, макар спортните хора да ме убеждават, че е добре. Тепърва престоят състезания, на които ще се печелят още. Надявам се на 40 и повече. Поне така беше заявено на срещите с федерациите", коментира Димитър Илиев по време на изслушването си пред комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта в Народното събрание.

А сега е време за осигуряване на квоти в някои от най-успешните спортове за България на олимпийско ниво – вдигането на тежести и борбата.

В момента тече световното първенство за щангистите - до 17 септември в Рияд, Саудитска Арабия. То не дава директни квоти, но е от съществено значение за мястото в ранглистата. Самите квоти ще се раздават според световния ранкинг към 28 април 2024 г. Самият спорт, заплашен да бъде изключен в скоро време от олимпийската програма, е изключително орязан от МОК. В Париж ще има едва по пет категории при мъжете и пет при жените.

През уикенда започва и световното първенство по борба, което е и олимпийска квалификация. Тимът ни в Белград ще бъде с големи амбиции. Квотите в борбата не са поименни, а и това не е последен шанс за билети за Париж. Олимпийски квалификации ще има още няколко през следващата година.

За волейболистите ни също има решителни турнири тази есен. Женският национален тим вече е в Япония, където между 16 и 30 септември ще играе в група срещу Белгия, Турция, Бразилия, Перу, Аржентина, Пуерто Рико и Япония. За мъжете турнирът е в Китай между 30 септември и 8 октомври. Тимът на Пламен Константинов ще срещне в групата Полша, Китай, Аржентина, Нидерландия, Канада, Мексико и Белгия.

И при мъжете, и при жените за олимпийските игри се класират първите два тима във всеки от турнирите. Останалите пет квоти ще бъдат определени от Международната федерация по волейбол (FIVB) след края на Лигата на нациите през юни 2024 г., като ще се използва световната ранглиста. Първият критерий ще бъде отбор от континент, който няма представител до този момент. А вторият - най-добрите според ранглистата, които не са се класирали.

Волейболният ни мъжки тим беше последният ни представител на олимпийско ниво в колективен спорт – на Игрите в Лондон през 2012 г.

Иначе художествената гимнастика вече е с пълен набор квоти - две в индивидуалното и една при ансамблите. Квотите не са поименни, но се очаква в индивидуалното да ни представят Боряна Калейн и Стилияна Николова.

Само преди няколко дни гребните спортове влязоха в делегацията за Париж. Първата ни виза в академичното гребане осигури Десислава Ангелова (скиф). Йоана Георгиева получи място в стартовете на 500 м едноместен каяк.

Антоанета Костадинова (25 м пистолет) и Кирил Киров (10 м въздушен пистолет) са с олимпийски квоти в спортната стрелба.     

Страната ни ще има представители и в боксовия турнир във френската столица. Състезателите в олимпийския ринг за момента са трима - Станимира Петрова и Светлана Станева при жените, както и Хавиер Ибанес при мъжете. Олимпийски квалификации в бокса ще се проведат и в началото на 2024 г.

Две са квотите на българското плуване - Петър Мицин ще участва на 400 и 800 метра свободен стил, докато Йосиф Миладинов ще стартира на 100 метра бътерфлай.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки