Българските волейболистки загубиха от Турция на олимпийската квалификация

Нашите националки отстъпиха с 0:3 гейма

Българските волейболистки загубиха от Турция на олимпийската квалификация

Волейболистките от националния отбор на България допуснаха втора загуба на олимпийската квалификация в Япония. Момичетата на селекционера Лоренцо Мичели се бореха, но отстъпиха на новия европейски шампион и тазгодишен победител в Лигата на нациите Турция с 0:3 (20:25, 19:25, 15:25) във втората си среща от турнира в Група В на квалификациите за Париж 2024, играна тази сутрин в зала "Йойоги Нешънъл Джимнезиум" в японската столица.

Така българските "лъвици" остават без победа до момента на турнира след вчерашната загуба от Белгия с 0:3 гейма. Турция пък е с 2 победи от 2 мача и 6 точки.

Утре (18 септември) е почивен ден на турнира, а във вторник (19 септември) България ще играе срещу настоящия олимпийски и световен вицешампион Бразилия. Мачът е от 10,00 часа българско време. А преди това от 07,00 часа европейските шампионки ще излязат срещу тима на Перу.

Началото на първия гейм беше напълно равностойно до 5:5, след което Турция поведе с 8:5 след две атаки на Мелиса Варгас и блокада на Ханде Баладън. България намали изоставането си до 9:10 след две грешки на Варгас - една от сервис и една в атака. Двата тима продължиха равностойно до 13:12, след което туркините си върнаха преднината и дори я увеличиха до 16:12 след две отлични блокади и контра на Аслъ Калач. Това накара селекционерът на България Лоренцо Мичели да вземе прекъсване. Това даде ефект и българските момичета върнаха две точки за 16:14 след успешна атака и ас на капитанката Мирослава Паскова-Кънева. Разликата се запази до 20:18, след което нарасна до 22:18 след атака в аут на Паскова и силен ас на Еда Ердем. Последваха силна атака на Радостина Маринова и контра блок-аут на Паскова за 22:20. Все пак, Турция стигна до геймбол при 24:20 след нова атака на Варгас и пореден блок на Калач, за да спечели и частта с 25:20 след нова блокада на Калач.

И втората част тръгна равностойно до 3:3, след което туркините отново дръпнаха с 5:3 след две отлични блокади на Мелиса Варгас и Аслъ Калач. България веднага изравни при 5:5 след атака на Елена Бечева и контра на Ради Маринова, но Турция моментално си върна преднината при 7:5 след блокада и контра на Ханде Баладън. Нова атака на Ради Маринова и контра през центъра на Мария Кривошийска и 7:7. Европейските шампионки поведоха отново при 10:8 след пусната топка на разпределителката Джансу Йозбай и атака в аут на Мирослава Паскова-Кънева, което пък накара Лоренцо Мичели да вземе прекъсване за България. Българките стигнаха до 11:11 след нова успешна атака на Ради Маринова и грешка на туркините. Турция за пореден път излезе напред в резултата при 16:13 след две силни атаки на Дерия Чебечоолу и грешка на Ради Маринова. Разликата леко нарасна до 18:14 след нова грешка в атака на Ради Маринова. "Лъвиците" намалиха до 18:19 след силна атака на Паскова и два поредни аса на Борислава Съйкова, което пък принуди треньорът на Турция Даниеле Сантарели да вземе тайм-аут. Това даде ефект и туркините си върнаха предимството при 21:18 след нова пусната топка на Йозбай и мощен ас на Варгас. При резултат 23:19 дебют за България направиха Виктория Коева и Маргарита Гунчева, които влязоха като резерви. В крайна сметка Турция спечели спокойно гейма с 25:19 след атака на Ханде Баладън и аут на Коева.

На старта на третия гейм Турция поведе с 2:0 след грешка в атака на Ради Маринова и ас на Еда Ердем. Преднината на туркините стана 5:2 след грешка на българската разпределителка Петя Баракова, а след това 8:4 след нова пусната топка на Джансу Йозбай. Предимството на европейските шампионки продължи да расте до 12:6 след поредна атака на Мелиса Варгас и силна контра на Дерия Чебечоолу, след което Лоренцо Мичели поиска прекъсване за България. При 13:8 дебют за България направи и 18-годишната Микаела Стоянова. Резултатът стана 16:10 за Турция след отлична блокада на Еда Ердем. Преднината на Южните ни съседки стана 21:13 след две успешни атаки от краче на Еда Ердем. Турция без проблеми затвори гейма в своя полза при 25:15 след атака през центъра на Аслъ Калач, а с това и мача с 3:0.

БЪЛГАРИЯ - ТУРЦИЯ 0:3 (20:25, 19:25, 15:25)

БЪЛГАРИЯ: Петя Баракова, Радостина Маринова, Мирослава Паскова-Кънева, Елена Бечева, Борислава Съйкова, Мария Кривошийска - Мила Пашкулева-либеро

Старши треньор: ЛОРЕНЦО МИЧЕЛИ

ТУРЦИЯ: Джансу Йозбай, Мелиса Варгас, Ханде Баладън, Дерия Джебечоолу, Еда Ердем, Аслъ Калач - Джизем Йорге-либеро

Старши треньор: ДАНИЕЛЕ САНТАРЕЛИ.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки