Роден да лети

Арманд Дуплантис подобри пореден световен рекорд в овчарския скок

Арманд Дуплантис (Шв) има само две пропуснати години от 2017-а насам, в които не е подобрявал световни рекорди – 2019 и 2021 г. Тази нощ роденият в Луизиана швед направи поредната поправка на върховото постижение в овчарския скок. Той се справи с летва, поставена на 6.23 м, и спечели диамантения трофей от финала на Диамантената лига в Юджийн, САЩ.

Първите си рекорди Дуплантис регистрира при подрастващите, но през 2020-а преодоля 6.17 м и така започна непрекъснатия му прираст при мъжете. Още от 7-годишна възраст той започва да подобрява най-добрите постижения в дисциплината за деца, но те не се водят официални световни рекорди. На 7 скача 3.86 м.

Арманд, или Мондо, както е популярен в атлетическия свят, започва да скача овчарски скок на скочището в задния двор на семейния дом в Лафайет, Луизиана. Тогава той е на 3.

Малко по-късно, на 18-годишна възраст, Дуплантис беше попитан за мечтите си. Е, той имаше планове, не мечти: „Целта в момента са Олимпийските игри през 2020 г. – ще се готвя да спечеля златния медал. Защо не?”, каза Мондо тогава и след четири години спечели титлата от Токио.

„От много малък винаги съм искал да бъда най-добрият. Винаги съм смятал, че мога да бъда най-добрият“, казва Дуплантис, чийто баща Грег също е бил състезател в овчарския скок и има личен рекорд от 5.80 м. Майка му пък Хелена е бивша състезателка в седмобоя, била е и волейболистка. Двамата са треньори на Мондо от 7-годишна възраст, когато синът започва да участва в официални състезания. Грег е отговорник по техническата част, а Хелена се занимава с физическата подготовка на сина си. "Мондо беше предопределен да се занимава с някакъв вид спорт”, смятат те и с умиление си спомнят как синът им скачал върху диваните в хола с пръчка от метла.

„Мисля, че имаме наистина страхотна динамика, защото родителите ми все още са мои треньори, те са ми треньори откакто бях дете. Наистина е страхотно да можеш да преживееш това пътуване с тях, споделя Дуплантис-джуниър. - Израснах, ходейки в Швеция през лятото. Така че Швеция за мен е наистина като втори дом.”

В международните си състезания – още от 2009 г., Дуплантис представя Швеция. Тогава той едва ли е имал избор да избира дали САЩ, или Швеция, но родителите му със сигурност са действали рационално. Конкуренцията в овчарския скок е изключителна и селекцията за големи първенства е тежка. В Швеция Мондо би имал по-лек път към национален отбор. Но със сегашното ниво на Дуплантис, това би се случвало лесно и в САЩ. Но тъй или иначе Мондо винаги е делил годината си на тренировки в Луизиана и на летен престой в Швеция. Той споделя, че любовта му към Швеция е направила избора му да се състезава за европейската страна много по-лесен, но въпреки всичко има специална връзка и с Лафайет – градът в Луизиана, в който е израснал. Но шведите приемат много радушно техния Мондо. Дори общината в Авеста, където е родена Хелена Дуплантис, поставиха летва с височината от световния рекорд от 6.18 м на Мондо точно до голямата местна забележителност – огромния кон Дала. От 2020 г. Дуплантис прекарва много повече време в европейската си родина. Той живее в Упсала, където тренира и учи езика. Неговата приятелка е шведският модел Десире Ингландер.

Мондо е посланик на марките Puma и Red Bull. От Red Bull дори измислиха специален слоган за Дуплантис, отразяващ естеството на неговата дисциплина - "роден да лети".

Дуплантис вече е олимпийски, двукратен световен и двукратен европейски шампион. Златен медалист е и от първенствата в зала на планетата и на континента. Той има всичко, което може да се печели в леката атлетика, а е на само 23 г. Но има уважението на своите колеги в сектора в овчарския скок, а и той уважава съперниците си. Един от най-добрите му приятели е Рено Лавиени (Фр). Именно французинът държеше световния рекорд, когато Мондо му го отне с 1 см през 2020 г. (6.17 м). Мондо е имал плакат на своя идол Лавиени в стаята си, а днес се състезават заедно. И вече победител е Дуплантис.   

А как се скача на високо? За Мондо изглежда лесно:

„Целият скок се основава на първата крачка. Опитвам се да я направя експлозивна и силна... Трудно е да обясня всичко, което идва след това, но има ритъм. Имам го в главата си и го усещам на пистата, споделя Дуплантис. - Самият скок се основава на това как поставяте пръта в съндъчето. Той се удря в земята, усещам удара му и просто реагирам. Веднага може да се разбере дали ще успеете да преодолеете летвата и дали единственото, което ви остава, е да се отпуснете и да се насладите на летенето. Обичам да усещам тези малки моменти. Мога да тренирам пет години само за тази половин секунда.”

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки