Българите аут от Диамантена лига за два сезона

Вижте кога за последно сме имали участие в комерсиалните турнири на леката атлетика

Атлетическият керван си върви на диамантено ниво, а българските атлети гледат отстрани вече два пълни сезона.

Най-комерсиалната верига от турнири за Царицата на спортовете сложи точка с двудневни надпревара в Юджийн (САЩ) този уикенд. Преди това атлетите си дадоха 13 срещи на турнири от Диамантена лига по целия свят – в Азия, Африка, Европа. Но на нито един от тези състезания не видяхме български атлет. Нямаше и през миналия сезон. Това са състезанията с най-голям награден фонд, осигуряват и добро точкуване за световния ранкинг, даващ право за класиране на големите първенства. Но за старт на Диамантена лига трябва и сериозни резултати. Или да си с тежаща от отличия визитка.  

Българските атлети, които могат да си позволят диамантено ниво, намаляха. В последните сезони травми не позволяват на именитите ни спортисти да се изявят на най-престижните комерсиални състезания. А пък на други резултати не са достатъчни.   

Диамантената лига стартира през 2009 г. А в историята й не малко български атлети са премерили сили с топ-конкуренция. Най-много участия имат Ивет Лалова и Мирела Демирева. Те дори имат победи.  

Но така или иначе вече два сезона не се е виждало българското знаме редом с диамантените лога. Последната наша атлетка в Лигата беше Демирева – през 2021 г., когато в Лозана се нареди шеста в скока на височина. Олимпийската вицешампионка от Рио 2016 има и диамантена победа – в Рабат 2018. Но в последните две години Демирева има проблеми с лечение на травми и драстично намали броя на изявите си, а това лято дори пропусна да скача на състезания.

През 2020 г. за последно в Диамантената лига са стартирали и Ивет Лалова и Габриела Петрова. Лалова се нареди седма на 100 м в Стокхолм. Спринтьорката ни има три диамантени победи през годините. Иванова пък стартира в Монако през 2020 г. и достигна тогава до второто място на троен скок.

Другият български атлет, който е на ниво комерсиални турнири в последните години, е Тихомир Иванов. Но и неговата последна диамантена проява е през 2019 г. Тогава той стартира в три турнира – Лондон (трето място), Париж и Цюрих (трето място).

Идва нов сезон и новата ни генерация атлети. Ще имат ли те пресечна точка остава да ни покажат Божидар Саръбоюков, Пламена Миткова, Лъчезар Вълков.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки