Българите аут от Диамантена лига за два сезона

Вижте кога за последно сме имали участие в комерсиалните турнири на леката атлетика

Българите аут от Диамантена лига за два сезона

Атлетическият керван си върви на диамантено ниво, а българските атлети гледат отстрани вече два пълни сезона.

Най-комерсиалната верига от турнири за Царицата на спортовете сложи точка с двудневни надпревара в Юджийн (САЩ) този уикенд. Преди това атлетите си дадоха 13 срещи на турнири от Диамантена лига по целия свят – в Азия, Африка, Европа. Но на нито един от тези състезания не видяхме български атлет. Нямаше и през миналия сезон. Това са състезанията с най-голям награден фонд, осигуряват и добро точкуване за световния ранкинг, даващ право за класиране на големите първенства. Но за старт на Диамантена лига трябва и сериозни резултати. Или да си с тежаща от отличия визитка.  

Българските атлети, които могат да си позволят диамантено ниво, намаляха. В последните сезони травми не позволяват на именитите ни спортисти да се изявят на най-престижните комерсиални състезания. А пък на други резултати не са достатъчни.   

Диамантената лига стартира през 2009 г. А в историята й не малко български атлети са премерили сили с топ-конкуренция. Най-много участия имат Ивет Лалова и Мирела Демирева. Те дори имат победи.  

Но така или иначе вече два сезона не се е виждало българското знаме редом с диамантените лога. Последната наша атлетка в Лигата беше Демирева – през 2021 г., когато в Лозана се нареди шеста в скока на височина. Олимпийската вицешампионка от Рио 2016 има и диамантена победа – в Рабат 2018. Но в последните две години Демирева има проблеми с лечение на травми и драстично намали броя на изявите си, а това лято дори пропусна да скача на състезания.

През 2020 г. за последно в Диамантената лига са стартирали и Ивет Лалова и Габриела Петрова. Лалова се нареди седма на 100 м в Стокхолм. Спринтьорката ни има три диамантени победи през годините. Иванова пък стартира в Монако през 2020 г. и достигна тогава до второто място на троен скок.

Другият български атлет, който е на ниво комерсиални турнири в последните години, е Тихомир Иванов. Но и неговата последна диамантена проява е през 2019 г. Тогава той стартира в три турнира – Лондон (трето място), Париж и Цюрих (трето място).

Идва нов сезон и новата ни генерация атлети. Ще имат ли те пресечна точка остава да ни покажат Божидар Саръбоюков, Пламена Миткова, Лъчезар Вълков.

Алекс Начева се завърна с победа в тройния скок

Вижте подробности

ОБЗОР: Кенийски победи на Маратон Варна, българите с бронз

Емблематичното за града събитие бе съпътствано от уникален спортен празник

Мароканец спечели полумаратона във Варна

Янислав Тодоров и Памела Ени триумфираха в бягането на 10.5 километра

Дадоха старт на Маратон Варна 2024 (СНИМКИ)

Общо 179 атлети стартираха в класическата дистанция от 42.195 км.

Американец с най-добро време за сезона на 200 м

Вижте подробности

Демирева спечели първото си състезание на открито за сезона

Олимпийската вицешампионка от Рио 2016 с успех в Германия

Световен шампион ще бяга на Маратон Варна

Рекорден брой участници ще стартират тази неделя

Бах: Имаме различни приоритети от тези на Световната атлетика

Ето какво заяви президентът на МОК

Теодор Янков покри норматив за Eвропейското по лека атлетика за юноши

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки