България идеален платец за допинг

Русия и Беларус отказват да плащат на WADA

България идеален платец за допинг

България е изплатила таксата си към Световната антидопингова агенция (WADA), но Русия и Беларус явно търсят още проблеми в спортния си статут.

Основното финансиране на WADA се осигурява от Олимпийското движение и правителствата по света. Годишните вноски на правителствата се изчисляват чрез регионално разпределение.

За 2023 г. WADA е с одобрен бюджет по олимпийско и правителствено финансиране малко над $47 млн.

България е заплатила своята вноска от $43 568. Европейските държави са почти идеални длъжници, като съвсем малко не са изплатили задълженията си. Това са Грузия, Исландия, Монако, Сан Марино. Не са заплатили вноските си и Русия ($1,267 милиона) и Беларус ($46 032)  – държави, които имат сериозни проблеми на международната спортна сцена. Представителите на двете страни нямат право да се състезават под шапката на почти всички международни федерации и не са допускани до участие на Олимпийски игри. Това положение е вече повече от година, в която Русия воюва с Украйна. Но от преди това Русия има проблеми и със сериозни допинг-нарушения.

В руските медии изказаха съмнение, че става въпрос за умишлен бойкот. През годината имаше призиви Русия да намери правна причина да преразгледа нивото на финансирането си за WADA, което може да стане причина за нов конфликт с тази мощна организация.

Антидопинговата агенция отказва да признае Руската антидопингова агенция (РУСАДА) вече осем години. Така на Олимпийските игри в Рио 2016 от руските лекоатлети беше допусната само Даря Клишина. Русия след това беше лишена от флага си за три Олимпиади, а руснаците бяха с неутрален статут. Конфликтът все още не е решен, а през това време Русия беше принудена да направи сериозни реформи в РУСАДА, промени някои от законите си и ръководните си органи.

Евентуален отказ за плащане на вноските към WADA може да доведе до нов удар по руските спортисти – да бъдат извадени от участие и там, където са допуснати, веднага да бъде взето решение да не се допускат до Олимпийските игри в Париж 2024.

От руското Министерството на спорта информират, че по инициатива на Русия въпросът за разработване на формула за финансиране на WADA е включен в проекта за дневен ред на 9-та сесия на Конференцията на страните на ЮНЕСКО, която ще се проведе на 25-27 октомври 2023 г. във Франция. Очаква се въз основа на резултатите от разглеждането на този въпрос да бъде определена общата процедура за плащания към редовния бюджет на WADA от държавите. „Ако бъде приет единен съгласуван подход в рамките на Конвенцията на ЮНЕСКО, руската страна ще направи вноска в редовния бюджет на WADA”, казват от местното министерство на спорта.

Русия са сред най-големите платци на WADA. Повече плащат само САЩ ($3 419 795), Канада ($1 709 897) и Япония ($1 502 800). „Основният спонсор” на агенцията – органът на САЩ USADA, също имаше конфликт с агенцията наскоро. През 2021 г. Олимпийският комитет на САЩ и USADA призоваха за реформи в WADA, изисквайки по-голяма прозрачност, отчетност и независимост. Американците също заплашиха да откажат да финансират Агенцията, ако тя не осигури представителство на страните в нейното ръководство пропорционално на паричните потоци.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки