Идва краят на фойерверките в спорта

Откриването на Азиатските игри дава начало на края

Идва краят на фойерверките в спорта

Идва ли краят на фойерверките в спорта? И началото на процеса сякаш ще бъде дадено утре в китайския град Ханджоу, където ще бъде официалното откриване на Азиатските игри.

И церемонията ще бъде, както винаги на китайска територия, зрелищна. Но без заря. Как си представяте типична церемония по откриването на всяко относително голямо спортно събитие? Музикална част, представяне на града, дефиле на спортисти и фойерверки като ярък финал на цялото шоу. Но този път ще има светлинно шоу вместо заря.

Организаторите изоставиха един от символите на Китай – фойерверките, в името на природата. Местните искат да покажат на света, че мислят за устойчивостта на околната среда, колкото и техните западни партньори, и обещават да бъдат домакини на първите по рода си Азиатски игри с нулеви въглеродни емисии. Турнирът се провежда изключително с помощта на „екологично чиста“ електроенергия и модерни технологии.

 

Историята

А това е един голям компромис за домакините. Значението на празничната пиротехника за Китай е голямо. Тези традиции са на повече от хиляда години и се смета, че фойерверките се появяват първо в Китай. Учените предполагат, че първите залпове в чест на важни официални празници са пуснати от владетелите на династията Сун, която е съществувала между 960-1279 г. Най-голяма популярност обаче те придобиват през XX век. Китайците вярват, че фойерверките и петардите прогонват злите духове и носят късмет. Това е неразделен атрибут на всеки китайски празник, особено на китайската Нова година. Пикът на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Пекин през 2008 г. беше именно красива заря и дори тогава беше поставен неофициален рекорд по количество изпратени във въздуха фойерверки.

 

В наши дни

През XXI век обаче пиротехниката стана обект на критики от екоактивисти. Те твърдят, че фойерверките са опасни както на етапа на производство, така и по време на изстрелване. Те съдържат въглища, селитра (калиев нитрат), сяра, барут, хлорат, както и дребни метални стърготини. Както всеки горивен процес, фойерверките провокират образуването на въглероден диоксид. Например в САЩ след Деня на независимостта количеството CO2 в атмосферата възлиза на 50 хиляди тона, което може да се приравни на емисиите на този газ по време на горски пожари на повече от 1000 хектара. Когато фойерверките експлодират, те освобождават тежки метали: алуминий, бариев нитрат, медни съединения и много други. Към коктейла от тежки метали могат да се добавят фин прах и окислители.

Друго важно съображение е шумовото замърсяване. Шумът от фойерверките е вреден както за дивите, така и за домашните животни. И дори не говорим за риска от изгаряния и наранявания. Така че тенденцията да се изостави традицията да се пускат фойерверки е разбираема, но е изненадващо, че китайците са в челните редици на това.

„Премахването на фойерверките е продиктувано от желанието ни да намалим въглеродните емисии, обяснява Ша Сяолан, директор на церемонията по откриването на Ханджоу 2022 г. (б.а. Азиатските игри трябваше да се проведат през 2022 г., но бяха отложени заради пандемията от COVID-19 и запазиха логото си). - Най-важното за нас е да разпространяваме философията за опазване на околната среда.“

Отказът от фойерверки, разбира се, не е единствената стъпка, предприета от организационния комитет на игрите, макар и най-забележимата. Например, гостите и участниците в състезанието при пристигането си на летището в Ханджоу се посрещат от безпилотни електрически превозни средства с максимално ниво на безопасност. В хотелите и стадионите беше инсталирана специална система за рециклиране на вода - всичко това в името на стратегията на ООН за устойчиво развитие на планетата.

А дали това ще е краят на фойерверките на големи спортни събития, ще разберем. Но е твърде вероятно. Вече видяхме, че в Токио през 2021 г. олимпийският огън беше угасен веднага след церемонията по откриването - за да се намалят емисиите на въглероден диоксид. А какво предстои...

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки