Семьон Новиков се класира на четвъртфинал на 87 кг

Амаев и Илиев ще чакат репешажи

Семьон Новиков се класира на четвъртфиналите на олимпийската категория до 87 кг класически стил от световното първенство по борба в Сърбия. То е и първа олимпийска квалификация, а при още една победа българският национал ще бъде много близо до първа квота за националите.

Абу-Муслим Амаев и Иво Илиев пък ще чакат класиране репешажи.

Новиков започна турнира срещу Мохамед Метуали и надви бързо египтянина с 9:0. След това българският национал се изправи срещу световния шампион от 2018 Лаша Гобадзе, с когото взеха бронзовите медали на 87 кг от европейското първенство тази пролет. Българинът не помръдна на партер в първата част, а в последните секунди изнесе грузинеца за две точки и преднина 2:1. Новиков очаквано добави още една от партер във втората част и направи още втора безупречна защита за крайното 3:1.

На четвъртфиналите българският национал ще срещне шведския национал Алекс Кесидис, който е световен вицешампион от 2019.

Междувременно, в другата част на схемата, миналогодишният бронзов медалист Али Ченгиз от Турция победи действащия олимпийски шампион Жан Беленюк от Украйна с 3:1.

Амаев надви Акмират Хелдиев от Туркменистан с 11:0 на старта на 63 кг, след което отстъпи на осминафинал с 1:7 срещу Храчия Погосян. Така българският национал ще се надява да бъде изтеглен на репешаж от арменеца, който победи с пет безответни точки тази пролет на турнира "Дан Колов – Никола Петров". Съперник на Погосян е Мурад Мамадов от Азербайджан.

Иво Илиев загуби с 0:7 на старта на 67 кг срещу грузинеца Йони Хецуриани, който в следващата си схватка се наложи срещу състезателя с неутрален статут Александър Лявончик. Съперник на Хецуриани на четвъртфиналите ще бъде Амантур Исмаилов от Киргизстан.

Още от Други спортове

Вижте подробности

Борих се за живота си повече, отколкото хората можеха да си представят, споделя великият олимпиец

Спринт София с рекорд в смесената щафета и първо място в класирането по медали

Българките спечелиха турнира в Бахрейн

Миладинов и Мицин с нови отличия от Държавното по плуване в малък басейн

Вижте какво се случи днес в Бургас

Досегашният кмет обаче намираше средства

Вижте подробности

Йонас Вингегор се оправда с авария на вратата

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки