Само в NS! Деца на "български" кубинци са звезда на Реал (М) и рекордьор на Испания

Прочетете подробности

Само в NS! Деца на "български" кубинци са звезда на Реал (М) и рекордьор на Испания

Материал на Яна Касова

Български атлетически треньори изведоха до сериозни успехи кубинците Юниер Перез Ромео и Вилфредо Мартинес. Двамата, вече испански граждани, прекратиха спортните си кариери, но пък техните наследници блестят на спортните терени.

Мартинес се състезаваше в скока на дължина и тренира при Лиляна Видева. Под нейно ръководство постигна постижение от 8.06 м. Той беше и финалист на Олимпийските игри в дисциплината си в Пекин 2008. Днес Вилфредо живее в Мадрид, а по-големият от двамата му сина е обещаващ талант в школата на Реал Мадрид. Йениел Мартинес Роман е на 11 г. и от две години е в редиците на Кралския тим. От Реал Мадрид привлякоха младия нападател от Алкала. Йениел вече е в Топ 5 в класацията за най-много отбелязани гола при подрастващите на Реал. За успехите си малчуганът с кубински корени е добре обгрижван – получава стипендия, клубът се грижи и за обучението му. Сега Йениел има не един треньор, който да се грижи за подготовката му, но преди да облече екипа на кралския клуб за физическата кондиция на футболния талант се грижеше и баща му.

Синът на Юниер Перез Ромеро пък е избрал да следва пътя на баща си. Антони Юниер Перес Валдес вече чупи рекорди в леката атлетика, а е само на 15. Антони се състезава на 100 м с препятствия (за тази възраст дисциплината все още не е 110 м) и в скока на дължина. Той е неизменно победител на испанските първенства, а на 100 м с препятствия подобри и рекорд на Испания за момчета под 16 г. – 13.23 сек. Тийнейджърът живее в Кастейон с баща си и носи екипа на тима, печелил няколко пъти европейската клубна титла – Кастейон де Плая.  

Бащата Юниер пък е рекордьор на Испания на 60 м – 6.52 сек, а личният му рекорд е 6.49 сек – във времето преди да получи испанско гражданство. На 100 м той има 10.00 сек. И всички тези постижения Юниер постигна с помощта на българската треньорка Валя Демирева.

Юниер Перез Ромео и Вилфредо Мартинес живяха и тренираха в София. Те пристигнаха у нас в края на 2012-а и останаха в столицата ни няколко години. Юниер продължи да се готви при Демирева и след преместването си в Кастейон. Техен мениджър пък беше друг българин Георги Павлов. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки