Официално: Още 3 държави обявиха, че няма да играят с руски отбори

Федерациите на Швеция, Дания и Полша се обявиха срещу решението на УЕФА

Официално: Още 3 държави обявиха, че няма да играят с руски отбори

Още три държави се присъединиха към Англия и Украйна и обявиха, че техните юношески отбори няма да играят срещу руските тимове, които вчера УЕФА реши да допусне до международни двубои.

Това са Швеция, Дания и Полша и техните федерации днес излязоха с официални писма, които изпратиха и до УЕФА.

"Ние нямаме намерение да участваме в каквито и да е състезания с руски отбори. Заявявали сме го преди, заявяваме го и сега – по никакъв начин няма да се състезаваме с руски отбори. Без значение дари става дума за юноши, младежи, мъже, жени или девойки. Това е нашето послание към Европа, към цивилизования свят. И то прилича на английското и на датското", каза Фредрик Райнфелд – председател на Шведския футболен съюз (SvFF), цитиран от вестник "Експресен". Райнфелд е бивш министър-председател на Швеция и един от политиците с най-висок рейтинг в скандинавската страна.

Полша няма да играе под никаква форма с Русия, ако бъдат реално допуснати до международни футболни състезания. Това заяви в социалната мрежа Х (бивша Туитър) президентът на Полския футболен съюз (ПЗПН) Чезари Кулеша.

"Удивен съм от вчерашното решение на изпълкома на УЕФА. Ако руските национални отбори, пък било то и за юноши, бъдат допуснати до международните състезания, то полските състави няма да играят с тях. Това е единственото правилно решение и ние се придържаме към него. Не разбирам какво прави УЕФА, но двойни стандарти не бива да има", пише още Кулеша в социалните мрежи.

Футболният съюз на Дания (ДБУ) също излезе с официална позиция и тя е, че без значение дали става дума за юноши, деца или мъже, на терена са граждани на Русия. Дания е заявила своето становище по проблема с войната срещу Украйна и тя не подлежи на дискусии и преразглеждане.

Решението беше взето вчера на съвещание на изпълкома на УЕФА в Лимасол и след края му обявено от президента Александър Чеферин. Той заяви, че юношески отбори от Русия до 17 години могат да участват в международни мачове, но на неутрален терен, без изпълнение на химн и без знаме на екипите.

Единствените варианти за официално руско участие бяха Европейските квалификации за юноши и девойки в съответната възраст, които обаче скоро ще започват, а руснаците не участват. Вероятно за момента на руските юношески национални отбори ще се търсят контролни срещи с отбори, които биха приели подобно предложение.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки