Павел Колев: Локомотив Пд ще има стрес тест

Изпълнителният директор на "смърфовете" говори за ситуацията в клуба

Павел Колев: Локомотив Пд ще има стрес тест

През уикенда изпълнителният директор на Локо Пд Павел Колев бе в Букурещ на среща с колегите си, с които е завършил образователните програми на Академията на УЕФА. Въпреки това той призна, че е гледал много внимателно двубоя на черно-белите срещу Славия. Колев се съгласи да говори пред "Тема Спорт". Ето мнението му за историческия успех на смърфовете, състоянието на Локомотив, целите и плановете за бъдещето.

Г-н Колев, когато депозирахте оставката си преди няколко месеца, вярвахте ли, че този отбор има сили да постигне това историческо постижение - 9 поредни шампионатни победи?

- Да! Бях убеден, че сме на прав път. Вярвах, че по начина, по който сме подредили нещата, и така както отборът проведе подготовка, както бе структуриран селекционният процес по начин, по който си го представяхме аз и старши треньорът, то имаше всички основания да запишем добри резултати. Чак толкова добри едва ли и най-големите оптимисти са очаквали. В крайна сметка това има своето логично обяснение - то е плод на много труд, най-вече на треньорския щаб и футболистите. Добрата атмосфера в съблекалнята и клуба също спомогнаха, но си има и обективни обстоятелства, които не трябва да се пренебрегват. Това са най-вече програмата и късметът в някои мачове. Без малко късмет такава поредица от резултати едва ли е възможна, но ние търсехме и предизвикахме този късмет с много желание и усилия. Нека направим и уточнението, че не сме постигнали кой знае какво освен чистата статистика.

Сега предстои по-трудното. Летвата е вдигната, а нивото трябва да се задържи. Едно от основните неща е запазването на състава. Знаем, че вече водите преговори с няколко играчи, чиито договори изтичат през лятото...

- Да, водим преговори и сме на етап, че другата страна разглежда предложенията, които сме им направили, и предстои комуникация по този въпрос. Не искам да влизам в конкретика, защото е излишно тези неща да се коментират публично, преди да има някакъв резултат. Това е нормален работен процес, който трябва да протича дискретно. На този етап нямаме индикации за сериозни проблеми. Всичко е в коректен тон. Футболистите знаят какво искаме от тях и какви са дългосрочните планове на Локомотив Пловдив и че те до голяма степен са свързани и с тях. В същото време всеки мисли за собствената си кариера и с оглед на това, че тя е лимитирана във времето, иска да реализира в този период по-добри финансови условия за себе си и семейството си.

Колко трудна е мисията с оглед на това, че въпреки че е лидер в класирането, Локо е извън Топ 6 по бюджет?

- Бюджетът не е изцяло определящ. Балансът е сложен. Възможно е с по-лимитиран бюджет да се постигнат по-добри резултати, както и с много висок бюджет да няма резултати. Всичко е въпрос на ефикасност и ефективност. Аз, спортният директор, треньорът и неговият щаб приемаме финансовия ресурс за даденост и вместо да се оплакваме, се стремим да го използваме максимално ползотворно.

За да крачи Локо редом до грандовете, е нужно и подсилване. Има ли вече конкретно набелязани играчи за зимния прозорец?

- Позиции да, имена не. Тук пипаме с кадифени ръкавици и хирургични инструменти, тъй като всичко зависи от структурирането на бюджета, изграждане на йерархия и преструктуриране на заплатите, а привличането на нови играчи не е на всяка цена. Ние се водим от идеята, че разполагаме с достатъчно добри футболисти, които все още не са разкрили пълния си потенциал. При всички положения, ако искаме да останем там, където сме в момента, или поне да участваме в разпределението на местата за евротурнирите, то трябва да се подсилим през зимата. Целта е до средата на октомври, т.е. доста преди отварянето на трансферния прозорец да имаме набелязаните конкретни имена и да сме провели разговори с клубовете им, с тях, да сме ги гледали на живо, както и да сме добре запознати с техните чисто човешки характеристики. Инициативата идва изцяло от Александър Томаш, който много държи да знаем какви са те и извън терена, защото за него на първо място стои въпросът да се запази отличната атмосфера в съблекалнята. В момента сме фокусирани върху две неща - да запазим отбора в този му вид за по-дълго време и да убедим футболистите, че това удоволствие, което изпитват, е плод на екипна работа.

В понеделник на "Лаута" идва ЦСКА. Ще успеете ли да отворите и Южната трибуна?

- Искрено се надявам. Тя е изцяло готова да приеме публика, но сега всичко е в ръцете на институциите, които трябва да издадат необходимите разрешителни. Въпросът е бюрократичен и не зависи от Локомотив Пловдив.

До началото на ноември предстои изключително тежка серия. Има ли поставен някакъв ултиматум или цел пред отбора за минимум спечелени точки от тези мачове.

- Не! Ултиматум няма. Ние сме се фокусирали да се доизгради и да се изчистят детайлите около това Локомотив да наложи свой стил. Засега това ни носи успех и ще продължим по този път. Не гледаме класиране и не играем под напрежение за дадени резултати.

Добрите резултати явно повишиха настроението, но една негативна серия може ли отново да доведе до напрежение срещу собствениците или вече всичко е забравено?

- Няма клуб, който да откаже подобна успешна серия, а победите винаги са най-доброто лекарство за всички рани. Много ми се иска да избегнем негативна серия, но не сме застраховани. Даваме си сметка, че неминуемо ще дойдат загубите и те ще са, така да се каже, нашият стрестест относно това, колко устойчиво нещо сме постигнали и изградили. Ще бъде жалко, ако всичко рухне.

Как върви изграждането на тренировъчната база в "Тракия", за която Христо Крушарски бе обещал да е готова през октомври?

- Работи се усилено и сега се наваксва с изготвяне на документацията и сега г-н Крушарски е зает с това да оправи чисто законово нещата. Терените се изграждат, ще бъдат изградени съблекални, но с конкретен срок не мога да се ангажирам.

Армен Назарян – от борбите на асфалта до олимпийския тепих

Легендарният ни борец сподели как е протекъл живота му до големите успехи

Божил Колев: Черно море има сили да е шампион

Вижте какво каза легендата да "моряците" и ЦСКА

Десподов: Мога да сравня феновете на ПАОК само с тези на ЦСКА

Вижте какво каза капитанът на националния ни отбор

Банато: Вия няма да подписва в Колумбия

Собственикът на Берое успокои феновете

Едмонд Назарян: Имаше щастливи, но и разочароващи моменти през годината

„Нивото на българската борба е супер, имаме много класни състезатели“

Цеко Минев: Този сезон ще е много специален за БФСки

България ще е домакин за първи път на две Световни купи в алпийските ски и в сноуборда

Треньорът на Сакраменто: Когато оставиш Везенков сам си плащаш

Вижте какво каза Майк Браун

Шахматистката Виктория Радева: Не съм участвала на турнири, защото не е имало финансиране

В България има много талантливи хора, но им трябва подкрепа, за да покажат какво могат

Гриша Ганчев: В ЦСКА всеки иска да селектира, а главният скаут съм аз

Футболните клубове не са хранителна верига за несретници

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки