Спортисти към МОК: Ами нашата война? Какво направихте тогава? Къде сте и в момента, когато тя продължава

Томас Бах събра атлети да обсъдят въпроса с руснаците

Спортисти към МОК: Ами нашата война? Какво направихте тогава? Къде сте и в момента, когато тя продължава

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах се срещна със спортисти, в това число и на украинци, в опита да обясни политиката на организацията спрямо руските състезатели и вариантите те да участват на Игрите в Париж догодина.

МОК покани селекция от спортисти от целия свят за двудневна среща, докато в същото време комисиите работят по изработването на единни правила за неутралност и да оценят отделни руски спортисти, които искат да се върнат към международните състезания, както и такива, опитващи се да вземат квоти за Париж 2024.

Украинският джудист Георгий Зантарая каза на Бах, че страната му по никакъв начин не разбира защо се предлага неутрален статут на руските спортисти. Той смята, че всеки, който не одобрява войната, да може да се състезава в олимпийския отбор на бежанците, както се случва с други състезатели от проблемни страни.

"Всички ние можем да разберем човешкото страдание, чувството на неудовлетворение от ситуацията за украинските спортисти“, обърна се Бах към джудиста. Ние разбираме трудностите, които имате, както и други спортисти в Йемен например".

След което Бах подчерта, че МОК е заел безпрецедентна позиция по отношение на руските състезатели за ограничаване на международното им участие в момент, в който на света се водят 28 войни, по думите му.

Някои страни и спортисти ни  обвиняват в двойни стандарти. "Казват: "Ами нашата война? Какво направихте тогава? Къде бяхте? Къде сте и в момента, когато тя продължава?".

Но Русия започна военната си инвазия в суверенна Украйна четири дни след закриването на Олимпийските игри в Пекин и реално може да се смята, че е нарушила олимпийското примиpие, подкрепено и от ООН.

А Зантарая се обърна към Бах минути след като боксьорът от Йемен Мохамед ал Карнас говори от трибуната, че спортистите от страната му са се почувствали буквално забравени. Войната в Йемен, която продължава от 2014-а година насам, е отнела живота на повече от 150 хиляди души и създаде хуманитарна катастрофа в региона.

Дебатът за реинтегрирането на руски спортисти, които не са подкрепили войната – въпреки че украинският президент Володимир Зеленски призова за категорична забрана – продължава втори пореден ден в швейцарската централа на МОК в Лозана.

"Наш дълг като спортисти е да защитим колегите си, които нямат нищо общо с това. Никой в 21-и век не бива да страда заради действия на друг, към които няма отношение", каза Бах.

Но той беше атакуван от украинската лекоатлетка Анна Рижикова – финалистка преди две години на 400 метра с препятствия в Токио. Според нея, голям проблем е нулевото говорене на руски спортисти по проблема.

"Tе са замесени. Всички тези спортисти са замесени във войната, защото остават мълчаливи. И не правят нищо, за да спрат този ужас, заяви Рижикова. Всяка нощ Русия ни обстрелва с ракети и дронове. Аз живея там. И всяка нощ си лягам без да знам дали ще се събудя на другата сутрин. Според вас, това колко е близо до нормалното? Когато си личност, трябва да се заявиш като такава", коментира още спринтьорката.

След като приключи речта си, Сара Уокър – член на Комисията на спортистите на МОК стана, прегърна украинката и седна до нея. "Чуваме ви с вашите проблеми. Мога да говоря от името на много хора в тази стая и ви гарантирам, че сме много разстроени от цялата ситуация. От друга страна, ние сме също толкова тъжни и за други спортисти, които се намират в подобно положение. Една от най-важните роли на олимпийското движение е, че създава усещането как всички сме заедно. И духът, който ни носи за единство и мир", заяви Уокър.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки