Руска атлетка: Мога да печеля $10 000, но и $300 000

Даря Клишина призна, че се издържа от спонсори, не от спорта

Руската атлетка Даря Клишина, която живее от десет години в Маями, призна, че не разчита на спортните си постижения, за да печели пари. Световната вицешампионка в скока на дължина от 2017 г. се радваше на неутрален статут от Игрите в Рио 2016 г., когато започнаха проблемите за руските атлети и бяха изключени от международния спорт.

„Целият ми финансов приход е свързан със странични доходи. Всичко печеля от спонсорски договори, коментира Клишина. - Не е тайна, че леката атлетика не е високоплатен спорт. Това не е тенис, където ти дават 3 милиона долара за турнир от Големия шлем и можеш да осигуриш част от живота си. След като се преместих в Америка, всички разходи паднаха на моите плещи. Колко? Зависи от договорите. Може да са 10 или 200-300 хиляди. Различните марки, различните времеви рамки и сумите варират. Никога не съм преследвала парите. Ако беше, нямаше да родя дете след световното. Ако се опрем на математиката, загубих половин милион долара по време на шестмесечна пауза в кариерата ми. Минимум.”

Първото дете на рускинята се появи на бял свят през 2018 г. През юни 2022 г. тя роди втория си син в Маями (САЩ).

По-рано спортистката каза, че няма намерение да се връща към спорта. Тя отбеляза, че й липсва мотивация за това.

Клишина е родена в Твер (Рус). 32-годишната рускиня е сребърна медалистка от световното първенство през 2017 г., двукратна европейска шампионка в зала (2011, 2013 г.) и медалистка от европейското първенство през 2014 г. През юли 2016 г. тя стана единственият руски спортист, допуснат от Международната асоциация на лекоатлетическите федерации на Олимпиадата в Бразилия като неутрален спортист. Клишина обаче не успя да завърши квалификационния турнир поради контузия.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от The official Darya Klishina (@dariaklishina)

Още от Лека атлетика

Вижте подробности

Треньорите Димитър Карамфилов и Ивайло Русенов гледат към Рим и Париж

Състезанието е за млади атлети на възраст от 4 до 13 години

Вижте подробности

Вижте подробности

Вижте подробности

100-процентов успех за българските представители на международен съдийски курс

Знам, че съм жена и всичко, което идва с това, просто го приемате, каза олимпийската шампионка

Христо Илиев учи в Сливен, а наставникът му е в София

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки