Украйна призова ФИФА и УЕФА да не пускат на турнири младежи от Русия

Вижте подробности

Украйна призова ФИФА и УЕФА да не пускат на турнири младежи от Русия

Министерството на младежта и спорта на Украйна се обърна към Международната футболна федерация (ФИФА) и Европейската футболна централа (УЕФА) с искане да отменят решението да се позволи на руските отбори за юноши и девойки до 17-годишна възраст да участват в международни турнири, съобщават от ведомството.

Министерството също се обърна и към всички асоциации-членки на УЕФА с молба да се присъединят към бойкота на всякакви мачове и турнири с участието на руски национални тимове.

На 26 септември УЕФА разреши на руските национални отбори да участват в турнири за юноши и девойки до 17 години. На 4 октомври подобно решение беше взето и от ФИФА. Отборите ще трябва да се състезават под името "Руски футболен съюз", а не "национален отбор на Русия", а също и без знамето и химна на страната. След това Украинската футболна асоциация призова страните членки на УЕФА да бойкотират мачове с участието на руски футболисти и такъв обявиха футболните федерации на Англия, Украйна, Полша, Латвия, Литва, Швеция, Дания, Норвегия, Финландия и Румъния.

УЕФА отстрани руски клубове и национални отбори от турнири под нейна егида заради ситуацията в Украйна. Същото решение взе и ФИФА, поради което руският национален отбор не успя да участва в квалификациите за Мондиал 2022 в Катар.

През септември президентът на УЕФА Александър Чеферин каза, че руските клубове и национални отбори няма да се върнат в международните турнири на ниво старша възраст до края на специална военна операция. По-късно ФИФА взе същото решение.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки