Нова битка в спортната война след решение на МОК

Украйна се радва, от Русия заплашват

Нова битка в спортната война след решение на МОК

Нова битка в спортната война срещу Русия се разрази в международното пространство след ключово решение на МОК.

Вчера, в първия ден от заседанието на Изпълнителния борд на МОК, организацията отстрани за неопределено време Руския олимпийски комитет (РОК) заради нарушаване на олимпийската харта чрез включване на спортни организации в четири региона в Източна Украйна.

Украйна – МОК

Украинският президент Володимир Зеленски приветства спирането на Руския олимпийски комитет (РОК) от Международния олимпийски комитет (МОК) тук вчера.

Предисторията на отношенията между президента на МОК Томас Бах и Зеленски обаче са напрегнати в последните месеци. Бах се срещна със Зеленски в Киев миналата година. Но украинският президент беше един от малкото високопоставени критици на хода да се позволи на руски и беларуски спортисти да се върнат към състезания с неутрален статут, макар и при условие че не подкрепят войната и не са свързани с армията. Украински официални лица реагираха гневно на решението на МОК, като заплашиха с бойкот на Олимпиадата в Париж, ако руски и беларуски спортисти вземат участие и обвиниха МОК, че мълчаливо подкрепя войната в Украйна.

Реториката на някои длъжностни лица беше отхвърлена като "напълно неприемлива" от МОК. През февруари от Олимпийския комитет заявиха, че Бах няма намерение да приеме покана от Зеленски в източния украински град Бахмут.

Въпреки невинаги спокойните отношения, сега Зеленски похвали онези, които стоят зад отстраняването на РОК.

„Има решение на Международния олимпийски комитет, което прекратява членството на Руския олимпийски комитет, каза Зеленски. - Всеки по света трябва да уважава териториалната цялост на нациите и Хартата на ООН. И ако някой в Русия си мисли, че може да използва спорта и олимпийското движение като оръжие, това определено няма да проработи. Благодаря на всички, които защитават принципите на олимпизма.”

РУСИЯ - МОК


РОК от своя страна стана все по-настоятелен в критиките си към отговора на олимпийското движение на войната в Украйна, твърдейки, че условията, необходими за участие на неговите спортисти, са несправедливи и дискриминационни.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова обвини МОК във влияние от страна на Съединените щати в решението си. Нещо, което МОК преди това отхвърли и твърди, че заедно с критиките от Украйна показва, че е намерил "средна позиция" в своите действия.

"Спирането на членството в Руския олимпийски комитет е още едно потвърждение за деструктивните процеси, които набират скорост в МОК под натиска на Вашингтон, каза Захарова. - Подобни политически мотивирани действия на международни спортни служители водят до разяждането на целия световен спорт. Двойните стандарти и умишлената сегрегация, основана на националност, демонстрирани от ръководството на МОК, представляват грубо нарушение на правата на руските спортисти и в крайна сметка нарушение на основните човешки права.”

Захарова добави, че Русия ще "използва необходимите международни правни инструменти, за да защити правата на местните спортисти".

 

ВЪЛНА ОТ НЕСЪГЛАСИЕ


Вълна от още остри реакции срещу решението на МОК избухна измежду пряко засегнатите в Сборная.

Руският министър на спорта Олег Матицин се присъедини към критиките за отстраняването на РОК, твърдейки, че „МОК демонстрира пълна зависимост от политическите и бизнес условия, губи авторитет и независимост“ и „значително губи тегло и компетентност като международен регулатор“.

Президентът на Руския съюз по кънки Николай Гуляев каза пред агенция ТАСС, че решението е част от "тенденцията на тяхната политика и позиция".

Двукратният олимпийски шампион по хокей на лед и депутат от Държавната дума Вячеслав Фетисов заяви, че "за мен Международният олимпийски комитет" заедно с неговия президент Бах "не съществуват".

Фетисов, бивш министър на спорта в Русия, твърди, че страната е била "потъпквана" от 2015 г., когато е изправена пред все по-голям контрол заради държавно спонсорирана допинг програма.

Четирикратният олимпийски шампион по биатлон Александър Тихонов каза, че Бах е "играчка в ръцете на политиците".

 

РУСИЯ ПРЕДИ ВОЙНАТА 


Русия като цялостна спортна държава не се е състезавала под свой флаг на Олимпиадата, откакто беше домакин на зимното издание в Сочи 2014 г.

Състезателите им бяха отстранени в няколко спорта от Рио 2016 и РОК беше наказан преди Пьонгчанг 2018, където се състезаваха като „Олимпийски атлети от Русия“.

Световната антидопингова агенция наложи санкции за Токио 2020 и Пекин 2022, принуждавайки ги да се състезават под флага на МОК.

Легенда в борбата аут от Игрите в Париж

Карам Габер се контузи

Страхотно! Емма Нейкова е европейска шампионка на сабя (ВИДЕО)

Така тя повтори постижението на Йоана Илиева от 2020 година

Игрите на The Better Platform дебютират на сайта на WINBET

Общо 37 нови заглавия са на разположение на клиентите на сайта winbet.bg

Насар разбива и в Бундеслигата

Вижте подробности

Нова оферта за обединение в шахмата

Вижте предложението

Олимпийска шампионка благодари на Борисов, Кралев и Фандъкова

Вижте какво каза Ивет Горанова

Сестри Аверини се отказаха от спорта

Многократните световни шампионки по художествена гимнастика се оттеглят на 25

България с първи медал от Световното за спортисти с интелектуални увреждания

Александър Асенов взе сребро от трибоя

Стрелците тръгват на Еврохейско първентство

Вижте групата на българите

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки