Петър Занев: Пирин се управлява безхаберно

"На клуба му трябва силен и компетентен мениджмънт, който да донесе спокойствие сред всички"

Петър Занев: Пирин се управлява безхаберно

Бившият спортен директор на Пирин Благоевград Петър Занев даде интервю пред „Тема Спорт“, в което говори за състоянието на клуба. Бившият футболист на орлетата разказа какво се е случвало в отбора и действията, които са предприели от ръководството спрямо него, Станислав Манолев и футболистите.

Г-н Занев, не стана много ясно как и защо си тръгнахте от Пирин – освободиха ли ви, или просто нямаше как да продължите да работите с управителя Атанас Дафинов?
-    Tръгнах си виждайки как безхаберно се управлява клуба. Причините за моето напускане са съвкупност от действия и бездействия на управителя на клуба Атанас Дафинов , който е кукла на конци на сегашния ни кмет в Благоевград. Тръгнах си защото се работеше ден за ден, без никаква стратегия за бъдещето и защото всичко беше с цел да се замаскира истината, докато минат изборите. В началото на март бяхме увещавани, че когато клуба стане общински , всичко ще е наред, че ще има няколко спонсори- кандидати за собственици. След това се говореше, че евентуално , когато се спечелят изборите , всичко ще е наред. В клуба работят над 60 човека, които си чакат заплатите и възнагражденията. По- странното беше, че когато се повдигнеше въпроса за финанси, ги пращаха при мен и Манолев. По тази схема бяха излъгани доста футболисти, персонал, фирми, включвам и себе си в това число. След всяко добро представяне на отбора се правеше огромен пиар и всичко беше “ цветя и рози” , а когато отбора не вървеше, лошите бяхме  аз и Станислав.

Какви бяха вашите „прегрешения“ и тези на Станислав Манолев, за да се стигне до раздялата?
-    Нашите прегрешения бяха , че си казвахме нещата в очите на всеки, без да се притесняваме дали ще им хареса. Ние заедно с треньора Радослав Митревски отказахме да отстраним наш играч – Аюб Абу. След напускането на Манолев , всеки ден бяхме принуждавани да изгоним Юго Комано , защото бил доведен от Манолев. Отговора на нашите питания бе, че причината е политическа. Били сме виновни за това, че Крум Бибишков даде интервю и ние не сме го спрели. Как да спра да говори човек, който казва истината. Изпусната възможност за подписване на предварителен договор с Марсел Бибишков. Още на 10- ти Април при навършване на 16 години, в продължение на 1 месец многократно повтарях , че трябва да му предложим предварителен договор, защото имаше запитване за проби от Редбул Залзбург . Също така главния скаут на Ювентус беше на мача срещу Лудогорец за да го наблюдава и въпреки всички предпоставки , които имаше Пирин да продаде един талант останахме с пръст в уста. Отговора на Дафинов беше, че заедно с Манолев лансираме и преувеличаваме този интерес към Марсел, защото с баща му сме били бивши съотборници и приятели. Според него имало по- добри деца в школата и щял да му предложи договор с останалите в края на сезона. Дойде Май месец и Марсел си тръгна , въпреки усилията ни да остане в клуба, Причината според мен е ненавременното подписване на договор с него.

Крие ли се истинското състояние на клуба? Какво е според вас то? Тласка ли се Пирин умишлено към фалит и от кого?
-    Да крие се разбира се. Ако не се крие, просто не се знае. В нито един момент ние не знаехме каква ни е рамката, какъв ни е бюджета и какъв ни е месечния разход. Като си мисля, че причината е невъзможността на Дафинов да го направи. Там има цифри в бруто и нето и мисля, че не прави разлика. По мой изчисления някъде между 700-800 хил лева са настоящите задължения, акумулирани от март месец до сега, но мисля, че реалната и точна цифра просто не се знае от елементарна некомпетентност. Пирин до изборите се тласка да живурка, задълженията се трупат , като се    отлагат плащанията. Явно се мисли на принципа “ Ако сме ние ще му мислим или ще обвиняваме тези преди нас, ако ли не следващите да се оправят , като им се стоварят всички задължения на главата”.

От ваша публикация във Фейсбук става ясно, че през лятото ви е било забранено да правите трансфери? Защо?
-    Защото кмета и Дафинов водеха преговори с ЦСКА 1948. Бе ни съобщено , че ЦСКА 1948 ще ни преотстъпят 7 играчи. Това чакане продължи 3 седмици , а през това време ни бе забранено да взимаме футболисти, защото преотстъпените щяха да са ни безплатни. След като нито един не дойде , започнахме селекцията с 3 – седмично закъснение, което е катастрофално за професионален отбор. Започнахме сезона с 12 играчи.

Част от чужденците са натискани да си ходят? Защо? В Пирин идваха играчи след старта на кампанията?
-    Целта е да се покаже колко слаба селекция сме направили, въпреки че тези момчета са под 24 години и дойдоха със закъснение в отбора. Трябва им време да се сработят и доверие. – Също така рускоговорящите в отбора момчета , случайно попадат в предизборно видео за кандидат кмет в Благоевград и са обвинени , че участват в политически кампании. Принудени са да избират или да снимат видео , в което да се извиняват , че случайно са попаднали в кадър ,или ще бъдат изгонени и глобени.

Има ли мениджърски игри и такива за „комисионни“?
-    Какви мениджърски интереси, при положение, че докато аз съм бил на тази позиция , не е платен един лев за комисионна за играчи? Тази политика я следвахме още от 2022 година. Привличахме само свободни играчи, футболисти на минимални заплати и фонд “ работна заплата” на играчите е най- ниския в Efbet лигата, категорично мога да го заявя.

Може ли с този потенциал Пирин да се спаси?
-    Винаги има шанс да се спаси. Стига да не използват Пирин политически. Не може 9 месеца един кмет, ако иска, да не може да намери инвеститор. Или да не намери нужния бюджет. Освен, ако не иска да фалира отбора. Пирин е доказвал в годините, че винаги когато е най-трудно намира изход.Футболистите, които селектирахме, са добри и те го показват. На клуба му трябва силен и компетентен мениджмънт, който да донесе спокойствие сред всички служители, треньори и футболисти.

Едмонд Назарян: Имаше щастливи, но и разочароващи моменти през годината

„Нивото на българската борба е супер, имаме много класни състезатели“

Цеко Минев: Този сезон ще е много специален за БФСки

България ще е домакин за първи път на две Световни купи в алпийските ски и в сноуборда

Треньорът на Сакраменто: Когато оставиш Везенков сам си плащаш

Вижте какво каза Майк Браун

Шахматистката Виктория Радева: Не съм участвала на турнири, защото не е имало финансиране

В България има много талантливи хора, но им трябва подкрепа, за да покажат какво могат

Гриша Ганчев: В ЦСКА всеки иска да селектира, а главният скаут съм аз

Футболните клубове не са хранителна верига за несретници

Дерменджиев: Целта ни е да излезем от групата в ЛК

Разградчани все още имат шанс да се класират за 1/16-финалите

Треньорът на ЦСКА 1948: Арда няма с какво да ни изненада

„Или поне така се надяваме“, заяви Николай Панайотов

Вили Вуцов: Изгавриха се с нас насред Габрово

„Не случайно мачът не се дава по телевизията, за да се направи това издевателство“

Александър Димитров: Тези момчета имат голямо бъдеще

„Поздравявам футболистите, за мен е удоволствие да работя с тях“

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки