МОК отговори на Русия

Вижте как

МОК отговори на Русия

Опитът на Русия да сравни наказанието на Олимпийския комитет на страната с положението на израелските спортисти след началото на конфликта между Израел и Хамас е неуместен, заявиха от Международния олимпийски комитет (МОК).

Руският външен министър Сергей Лавров каза вчера, че МОК се присъединява към политическите решения на Запада, след като олимпийската централа заяви, че всяка дискриминация срещу спортисти на Игрите ще бъде бързо разгледана, тъй като те не носят отговорност за решенията на своите правителства.

Така от МОК отговориха на запитване относно участието на израелски спортисти на Олимпийските игри в Париж догодина и евентуалния отказ на спортисти от други нации да се състезават срещу тях заради продължаващия конфликт.

Лавров нарече изявлението на МОК "срамно", заявявайки, че то "доказва неговата политическа пристрастност".

"Ситуацията с Русия е единствена по рода си и не може да се сравнява с никоя друга война или конфликт в света, тъй като предприетите мерки и препоръките, направени от МОК, са следствие от нахлуването в Украйна от руската армия по време на зимните олимпийски и параолимпийски игри в Пекин 2022", каза говорител на централата.

На 12 октомври Международният олимпийски комитет (МОК) наложи наказание на руския олимпийски комитет за неопределено време заради нарушаване на олимпийската харта чрез включване на спортни организации в четири региона в Източна Украйна. Миналата седмица руски олимпийски служители приеха за свои членове олимпийските съвети на анексираните украински територии - Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие.

"Това представлява нарушение на Олимпийската харта, защото нарушава териториалната цялост на Националния олимпийски комитет на Украйна, както е признато от МОК", каза още говорителят.

Лавров заяви още вчера, че МОК просто се "преклонява пред западните сили", когато казва, че дискриминационното поведение ще бъде наказано на Олимпиадата.

"Това, разбира се, е възмутително. За пореден път виждаме пример за пристрастност и провал на Международния олимпийски комитет, който от време на време доказва своята политическа пристрастност", коментира той.

"Всичко, което отговаря на интересите на западните страни, преди всичко на САЩ, МОК активно подкрепя и се опитва да намери формулировки, които като цяло да одобрят тази линия. Срамно и, разбира се, така МОК силно се дискредитира", добави Лавров.

Все още не е взето решение дали руските спортисти ще могат да участват на Олимпийските игри в Париж с неутрален статут без флаг или химн, но от МОК многократно са заявявали, че няма да наказват състезатели за решенията на правителствата им.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки