Кастер Семеня: Не е срамно да си различен, ще се боря за това, което е правилно

Знам, че съм жена и всичко, което идва с това, просто го приемате, каза олимпийската шампионка

Кастер Семеня: Не е срамно да си различен, ще се боря за това, което е правилно

Двукратната олимпийска шампионка Кастер Семеня каза, че "няма да се срамува, защото съм различна", докато продължава спора си с ръководните органи на леката атлетика.

32-годишната южноафриканка е родена с разлики в сексуалното развитие (DSD) и не може да се състезава на предпочитаната от нея дистанция от 800 метра от 2019 година, след въвеждането на ограничения върху нивата на тестостерон за спортистките от Световната атлетика.

Семеня оспори тези разпоредби и въпреки че нейният случай беше отхвърлен от Спортния арбитражен съд и от Федералния съд на Швейцария, Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) през юли установи, че нейните човешки права са били нарушени от швейцарското правителство.

Относно този случай, който сега се насочва към Голямата камара на ЕСПЧ за окончателно решение, Семеня каза, че е съсредоточена върху "печелене на битки срещу властите", вместо да се състезава, а Олимпиадата в Париж следващото лято не влиза в нейните планове.

"Аз вярвам, че ако си жена, значи си жена", каза Семеня в предаването BBC Breakfast.

"Независимо от различията, които имам, разбрах, че искам да живея живота си и да се боря за това, което мисля и вярвам за себе си. Знам, че съм жена и всичко, което идва с това, просто го приемате . . . В крайна сметка знам, че съм различна. Не ме интересуват медицинските термини или какво ми казват. Раждане без матка или вътрешни тестиси, това не ме прави по-малко жена. Това са различията, с които съм родена и ги приемам. Няма да се срамувам, защото съм различна. Аз съм различна и специална, и се чувствам страхотно от това", добави лекоатлетката.

Семеня, която спечели олимпийското злато на 800 метра в Лондон 2012 и Рио де Жанейро 2016 и е трикратна световна шампионка на същата дистанция, каза миналата седмица, че е постигнала всичко, което е искала на пистата и сега е фокусирана върху битката си с властите в спорта.

"Моето бъдеще е да се боря с несправедливостта, да се боря за приобщаване и разнообразие. Няма да позволя на лидери, които единствено печелят егоистично средства в нашия бизнес, да го унищожат. Аз искам да дам власт на жените и да се уверя, че те имат глас. Винаги ще се боря за това, което е правилно. Знам какво е правилно, знам как трябва да се правят нещата. Нека се събудим като жени и да се борим за това, което е правилно", добави Семеня.

В отговор на решението на ЕСПЧ Световната атлетика защити своите правила като "необходимо, разумно и пропорционално средство за защита на честната конкуренция при жените".

Мароканец спечели полумаратона във Варна

Янислав Тодоров и Памела Ени триумфираха в бягането на 10.5 километра

Дадоха старт на Маратон Варна 2024 (СНИМКИ)

Общо 179 атлети стартираха в класическата дистанция от 42.195 км.

Американец с най-добро време за сезона на 200 м

Вижте подробности

Демирева спечели първото си състезание на открито за сезона

Олимпийската вицешампионка от Рио 2016 с успех в Германия

Световен шампион ще бяга на Маратон Варна

Рекорден брой участници ще стартират тази неделя

Бах: Имаме различни приоритети от тези на Световната атлетика

Ето какво заяви президентът на МОК

Теодор Янков покри норматив за Eвропейското по лека атлетика за юноши

Вижте подробности

Откриват 4 часа Олимпийските игри по вода

Вижте подробности

Литовец постави нов световен рекорд в хвърлянето на диск

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки