Модерният петобой отчете успешна година

Федерацията се прицели в олимпийските игри в Париж 2024

Модерният петобой отчете успешна година

Ръководството на Българската федерация по модерен петобой е доволно от постигнатите резултати от националите през 2023 година, но основната цел остава спечелване на квота за олимпийските игри в Париж 2024.

През следващата година централата ще организира три големи състезание - кръг от Световната купа, който е олимпийска квалификация, в София през май и две Европейски първенства до 15 и до 21 години през август. 

В правилата на спорта са направени промени, като конната езда отпада след Игрите в Париж. На нейно място влиза гимнастическия паркур, а по-младите състезатели вече тренират и участват по новите правила.

Най-големи надежди за място на олимпийските игри се възлагат на Тодор Михалев и на Ралица Митева.

"2023-а беше една успешна година. Състезателите постигнаха призови класирания. Тепърва им предстои да вземат участие в още турнири до олимпиадата. Надяваме се да имат добри постижения и дано да успеем да спечелим квота за Париж . На Тодор и Ралица има предстои лагер в София, а след това в Унгария", каза президентът на федерацията Камелия Александрова.

Нейната мечта е в София да има център за модерен петобой, но това струва много пари и няма шанс да се случи скоро.

Бившият президент на централата и член на Международната федерация по модерен петобой Андрей Кузманов беше доста по-реалистичен и каза, че вече почти всичко в спорта в политика.

"Модерният петобой не е комерсиален спорт. Докато държавата не оцени, че той е олимпийски спорт, няма как да се случат нещата. Никой в Министерството на спорта дори не знае, че от 2024 година се изваждат конете от петте дисциплини и искате да има политика за определен спорт, говоря не само за модерния петобой. Когато политиката се намеси в спорта стават едни недоразумения. С тази нова дисциплина става дума за геополитика, която е свързана с истинската политика", каза Кузманов.

Той разкри, че само 15 хиляди лева са част от бюджета на федерацията за подготовка на всички национални отбори, а 70 хиляди лева за международен спортен календар.

"Само един билет на Тодор Михалев за следващото състезание в Египет струва 4000 лева. Ако няма политика и Министерството на спорта да е майка на всички, няма как да се получи. От резултатите тази година съм доволен, с малки забележки", добави бившият министър на спорта.

Ралица Митева заяви, че цел номер 1 пред нея е да се представи добре при жените, тъй като тя е само на 18 години.

"Изключително съм доволна от изминалата година. резултатите са страхотни. През 2024-а ще давам отново всичко от себе си и ще се готвя за олимпийските игри. Цел номер 1 ми е да се представя добре при жените на Световните купи", каза състезателката.

"За мен годината не беше така блестяща, защото на Европейските игри пропуснах шанс да взема директна квота за Париж 2024. Ще се боря на следващите състезание за квота, има още шест турнира до края на квалификациите", заяви Михалев и коментира въвеждането на новата дисциплина паркур на мястото на конната езда: "Аз не съм се занимавал с такива неща, много е различно и ще ми бъде трудно. За младите е по-лесно. Моята цел е олимпиадата, след това ще мисля за бъдещето".

В момента той е 11-и в световната ранглиста и има всички шансове да вземе квота за олимпиадата в Париж.

"Ралица Митева е още ученичка, има страхотен потенциал, но все още не е участвала на състезание с конна езда и не знаем какво резултати ще има. Дори и да не успее за Париж 2024 през нея е бъдещето. Тодор Михалев през целия сезон показва, че е в елита на спорта и просто трябва да затвърди мястото си в ранглистата, за да се класира за Игрите. Финансово всичко възможно ще бъде направено от федерацията, за да се подсигури участието им на всички квалификационни турнири", добави Камелия Александрова.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки