Вътрешният министър: Кметът на София съгласува протеста срещу БФС без становище от СДВР

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов говори пред ресорната парламентарна коминисия

Вътрешният министър: Кметът на София съгласува протеста срещу БФС без становище от СДВР

Кметът на София Васил Терзиев е съгласувал протеста на футболните фенове срещу ръководството на Българския футболен съюз без да поиска становище от СДВР, каквато е практиката при такива събития. Това заяви пред ресорната парламентарна коминисия министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.  

По думите му съгласуването на протеста се е случило часове преди събитието и затова до последно МВР е имало нагласа, че се организира нерегламентиран протест. 

"В деня на протеста разбираме, че този протест вече е съгласуван. Практиката назад в годините е винаги преди съгласуване (от Столична община - б.а.) да се иска становище от СДВР. Това не е направено.

Затова до последно имахме нагласата за организиран нерегламентиран протест, след което стана ясно, че е съгласуван

И трябваше само в рамките на деня да направим организацията. 

Тъй като знаехме, че за първи път исторически враждуващи агитки ще се съберат, оценихме, че мероприятието е рисково и взехме решение да изкараме максимален брой служители - около 1500 души. Ако не бяхме взели това наше решение да изкараме толкова сила, можеше последствията да са много по-големи", заяви вътрешният министър. 

"Професионалното ръководство и аз сме на мнение, че благодарение на СДВР и Жандармерия не допуснахме най-важното - да има човешки жертви и много по-тежки последици за София", каза Стоянов. 

Главният секретар на МВР Живко Коцев обясни, че столичната полиция е имала само няколко часа да създаде организация, защото до последно е било неясно дали мачът ще се проведе в София, Пловдив или Кърджали

“В рамките на няколко часа ние тряваше да създадем организция, да обезпечим протеста с необходимите сили, да подготвим план, да определим характера на събитието и да посрещнем това събитие, така че да не се допуснат нарушения на обществения ред”, заяви Живко Коцев. 

След като била проучена организацията и маршрутите на планираните портестни шествия от СДВР взели решение да разположат най-много служители на реда около Националния стадион "Васил Левски" и най-вече - пред централния вход и в района на Сектор "Б". Решението им е взето вследствие на информация за организиране на две нерегламентирани шествия - едно в района на сектор Б на Националния стадион и второ по маршрута: Стадион "Българска Армия" - Орлов мост - Национален стадион "Васил Левски". 

В началото на протестните действия на първа линия били изкарани полицаи без тежко въоръжение и защитни средства, които многократно призовавали да не се извършват агресивни действия. 

След като от страна на някои фенове започнала поредица от агресивни действия, която се засилвала, служителите на реда били сменени от техни колеги с по-високо въоръжение от СДВР и Жандармерията, обясни директорът на Сторичната дирекция на вътрешните работи Любомир Николов. 

"Изстрелването на ракети премина в замерянето ни с камъни, плочки, колове. Чупеха дърветата, целеха с клоните колегите от първите редици. Многобройни димки бяха хвърляни по колегите. Колегите от първите редици бяха пръскани със спрей, вероятно - сълзотворен газ и започнаха да разбиват нашия кордон с кофи за смет към огражденията, с които бяхме ограничили преминаването им към входа на стадиона", заяви той. 

В този момент от СДВР взели решение да позиционират пред стадиона машината с водно оръдие, която била докарана чрез кордон от полицаи. 

Любомир Николов изтъкна, че 10-15 минути преди безпрецедентната й употреба, органите на реда отправяли призиви за деескалация на напрежението и намаляване на агресията като предупреждавали, че в противен случай ще използват водното оръдие. 

"Разбира се, не беше чуто нищо от нас, машината беше обстрелвана с всякакви предмети. Агресията се увеличаваше. Забелязахме, че задните редици, отчупвайки колонве, дървета и всякакви предмети, че те падат върху протестирашщите на предните редици", каза Николов. 

Ранените протестиращи от предните редици били изкарани от полицаите, за да бъдат заведени на безопасно място. 14 линейки пристигнали, за да обслужат пострадалите фенове, каза Николов. 

"Част от тези хора и линейките бяха веднага заснети. Някои от тях се бяха оплакали от полицейско насилие, но към този момент по никакъв начин полицейски кордон не е навлизал в протестиращата група", каза Николов.

 Докъде стигнаха проверките за полицейско насилие? 

Трима полицаи са отстранени заради превишаване на правомощията им по време на протеста, а срещу още няколко се водят проверки като в най-кратък срок ще бъдат образувани дисциплинарни производства, увери шефът на СДВР. 

Любомир Николов обясни, че се е стигнало до нахлуване на полицаи в заведение до спортното министерство, защото там са се укрили протестиращите, които са запалили полицейския бус. 

“От проведените издирвателни мероприятия на лицето, което запали буса, установихме, че група от лица заедно с него се насочват към Министерство на младежта и спорта. Преминавайки оттам, разрушават едно от панорамните стъкла и навлизат в този бар, който е двуетажен. Тогава полицаи, които са ги проследили, са влезли в заведението - това е по техни дани и по данни на радиоефира", обяснява Николов. 

Извършителят е задържан и изведен от заведението, както и други лица, които според МВР имат съпричастност”. Спрямо него е образувано досъдебно производство и е задържан под стража. 

Общо 38 са задържаните протестиращи, 33-ма са ранените полицаи и 19 са ранените граждани. На 24 от задържаните е наложена глоба от 1000 лв и забрана за посещаване на спортни мероприятия за една година. Други са с обвинение за притежание на наркотици. 

Ресорната комисия в парламента изслушва вътрешния министър Калин Стоянов. Той заедно с главния секретар на МВР, директорите на СДВР и жандармерията ще дадат повече информация на депутатите за организацията и охраната при протестите срещу БФС довели до погрома в София миналия четвъртък. 

Обвиненията за полицейски произвол и превишаване на права от страна на полицията доведе до освобождаването от длъжност на трима висши офицери от МВР и разследването на още двама. Освен това беше поискана и оставката на министър Стоянов. Вчера Калин Стоянов заяви, че всеки, допуснал насилие ще понесе своята отговорност. А премиерът Николай Денков, който беше готов да подаде оставка, ако вътрешния министър не припознае като насилие случилото се на протеста, заяви, че Стоянов е тръгнал в правилната посока.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки