Макларън продължи договора за двигатели с Мерцедес

Сътрудничеството им продължава до 2030г.

Макларън продължи договора за двигатели с Мерцедес

Отборът на Макларън ще използва задвижващите системи на Мерцедес във Формула 1 поне до 2030 година, след като двете страни подписаха нов петгодишен договор за сътрудничество.

Макларън използва двигателите на Мерцедес в периода 1995-2014, след което дойдоха злополучното партньорство с Хонда (2015-2017) и след това с Рено (2018-2020). През 2021 Макларън се върна към използването на моторите на Мерцедес, а първоначалното споразумение беше до края на 2025 година.

По-рано днес този договор бе удължен с пет години и така Макларън става първият клиент на Мерцедес за въвеждането на новите двигатели, които ще се случи именно през сезон 2026. Все още не се знае дали и Уилямс ще продължи работата си с Мерцедес при въвеждането на новите правила, а както е известно Астън Мартин ще се раздели с германския производител и ще започне работа с Хонда през сезон 2026.

„Радваме се, че нашето партньорство с Макларън ще продължи поне до края на десетилетието. Дългосрочното естество на тази сделка доказват доверието и ангажираността, които имаме към нашата стратегия за задвижващите ни системи. Заедно ние ще искаме да наберем добра инерция преди 2026, когато ще започне новата ера на електрифицирана иновация в задвижващите системи във Формула 1“, заяви Маркус Шаефер, член на борда на директорите на Мерцедес по повод новия договор с Макларън.

Макларън и Мерцедес спечелиха първата победа за хибриден автомобил в историята на Формула 1. Това се случи в Гран При на Унгария през 2009 година, когато Люис Хамилтън триумфира с болид, използващ системата за възобновяване на кинетитчната енергия (KERS).

От въвеждането на настоящите V6 1.6 турбо-хибридни мотори през 2014 година задвижващите системи на Мерцедес са триумфирали в 114 от проведените 203 състезания. Две от тези 114 победи са дошли с клиентски отбор, една с Макларън в Италия през 2021 и една с Рейсинг Пойнт в Сахир през 2020.

„Мерцедес е страхотен и надежден партньор за отбора на Макларън във Формула 1. Това удължаване на договора демонстрира вярата, която нашите акционери имат в техните двигатели. Ние сме много успешни заедно, през последните три сезона, а и в предишното ни партньорство, така че ние гледаме напред към успехите, които очакваме“, заяви изпълнителният директор на Макларън Зак Браун.

 

За втори пореден ден: „Ферари“ с най-добри резултати

В предсезонните тестове на Формула 1 в Бахрейн

Почина Уилсън Фитипалди

Бившият пилот във Формула 1 си отиде днес на 80-годишна възраст

Хамилтън за трансфера: Най-трудното решение в живота ми

„Усетих, че е време да отворя нова глава в своята история“

Разкачена шахта спря Формула 1

Вижте подробности за куриозната случка

Шефът на Макларън с любопитен коментар за скандала с Хорнер

Зак Браун наля масло в огъня

Пилоти искали мястото на Хамилтън чрез Ръсел

Британецът получавал обаждания от кандидати за поста

Сайнц коментира бъдещето си след Ферари

Испанецът очаква емоционални финални състезания за Скудерията

Волф коментира скандала с Кристиан Хорнер

Босът на Ред Бул беше обвинен в "неприлично поведение" към служителка

Верстапен с най-добре време на първите тестове в Бахрейн

Вижте подробности

Актуално


ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки