Армен Назарян – от борбите на асфалта до олимпийския тепих

Легендарният ни борец сподели как е протекъл живота му до големите успехи

Армен Назарян – от борбите на асфалта до олимпийския тепих

Съвсем скоро легендарният Армен Назарян ще навърши 50-годишна възраст. Не трябва обаче да връщате лентата кой знае колко назад във времето за онези паметни дни, в които цяла България му стискаше палци. В неговата богата спортна кариера има над 20 медала по борба, а над всички тях остават двете златни отличия от Олимпийски игри. 

„За олимпийските титли съм тренирал два пъти повече от обикновено, за да ги спечеля“, разкрива той. „Всички двадесет и няколко медали, които имам, са ценни. Чувството да се качиш на подиума и да чуеш химна, да вдигнеш знамето, да кажеш, че си дал всичко е невероятно.“

 Всичко започва като сценарий за филм – класическия сюжет за дете, което открива правилното място, на което да изразходва енергията си. 

„Бях много палав. По улиците се борих с всички по асфалта, тревата, навсякъде. Прибирах се вкъщи винаги в рани и белези. Майка ми каза, че иска да ме гледа по телевизията, а не по улиците“, спомня си Назарян. „По-големият ми брат се беше записал на борба и аз последвах примера. Отидохме в залата, а треньорът, който беше двукратен европейски шампион, събираше група. Така започна всичко. Изразходвахме цялата си енергия в залата. Много съм щастлив, че тя ме възпита. Гордея се, че съм успял. Станах двукратен олимпийски шампион, а това казва всичко необходимо.“ 

Армен Назарян е част от специална група спортисти, които са в основата на новата кампания на Inbet „С отдаденост към българския спорт и българските спортисти“. Наред с още други легенди на българския спорт той се надява присъствието му на екран да е вдъхновение за младите. 

„Нашият спорт, борбата, по-малко го показват по телевизията. Затова трябва да има повече реклами, за да могат децата да гледат спортистите и това помага. С такива кампании се надяваме нашата борба да стане по-известна“, споделя Назарян. 

Двукратният олимпийски шампион и Inbet заедно подкрепят както изявените личности в различни спортове, така и младите таланти. 

„Нашият спорт е много труден. Да не кажа дори най-труден. Когато обаче захванеш нещо, не трябва да се отказваш. Това показва на децата защо трябва да тренират спортове, които обичат. В спорта трябва да понесеш доста лишения – има контузии, сваляне на килограми, съдии, финансови въпроси, условия и т.н. Трябва да имаш цел и това е важно за децата. Трябва да се целят да станат шампиони и да запишат името си в историята“, казва Армен Назарян. „Във всяка държава е различно. Има такива, в които се инвестира много в рекламните лица от страна на спонсори. За мен обаче в спорта е най-важно да имаш цел, като например да искаш да станеш олимпийски шампион, да опиташ да останеш в историята. За теб да говорят твоите внуци, правнуци и натам.“

Воин Войнов: Левски вече е по-разнообразен в атака

Вижте мнението на бившия футболист на "сините"

Паро: Звездите в ЦСКА са въздух под налягане, трябва промяна

„Треньорът се държи като мишка в брашно“

Юбилярят Хубчев: Мисля, че времето ми като треньор мина

Вижте какво заяви Хубси навръх 60-годишния си рожден ден

Каранга: Гриша Ганчев ми е като баща

"Аз потърсих ЦСКА", призна нападателят

Тибо Вион: Няма значение на какъв пост играя, важно е да помагам на ЦСКА

Универсалният играч вярва, че предстоящият мач срещу Черно море е от голямо значение

Гьонов: Видно е, че ще има нов президент на БФС

"Не сме обсъждали дали да издигнем или да подкрепим някой от кандидатите"

Личната изповед на съпругата на Николай Ишков

Вижте какво разказа Нора Ишкова

Христо Христов: Победата е, че се роди синът ми! Ще се реванширам за второто място (ВИДЕО)

Щангистът бе изстискан от емоции след сребъния си медал и раждането на първото му дете

Барчовски: Съмнявам се да ни подценят, знаят как играем

"От Германия по-тежък съперник няма, Швеция се води фаворит срещу нас“

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки