Стоичков: Оптимист съм за България

Камата смята, че скоро отборът ни ще се класира за голям футболен форум

Стоичков: Оптимист съм за България

„България страда вече много години“. Това заяви легендата на родния футбол Христо Стоичков в интервю за сайта на ФИФА.

От Inside FIFA разговаряха с няколко водещи фигури от родния футбол за значението и участието на „трикольорите“ в турнира FIFA Series 2024, който се проведе в Азербайджан.

България приключи участието в Баку с победа над Танзания с 1:0 и равенство 1:1 срещу домакина Азербайджан.

„Винаги казвам на днешните национали да не се опитват да ни копират. Те трябва да намерят своя собствен път и това включва упорита работа и мислене. Ако се опитат да ни копират, това само ще окаже натиск върху тях, а когато това се случи, нещата обикновено не се получават“, категоричен е Христо Стоичков.

Изданието припомня, че Камата има отбелязани 37 гола в 83 мача за националния тим.

„Опитвам се да им давам съвети, но само ако ме питат. Харесва им да са с мен и аз им показвам любовта, от която се нуждаят и която е толкова важна за тях“, каза още бившият селекционер на тима ни.

„Оптимист съм и се надявам нашият отбор да се класира отново на голям турнир един ден. Искам да отида на стадион с 40 000 или 50 000 души и да слушам националния химн на моята страна преди началото на мача. Искам отново да изпитам тази емоция. Надявам се това да се случи скоро, но трябва да свършим много работа на масово ниво.”

„Турнирът в Баку представлява международни мачове, затова трябва да се възползваме максимално от тях“, коментира Стоичков.

„Факт е, че става все по-трудно да се организират международни срещи, но FIFA Series ни ги предоставя. Става все по-трудно да се намерят големи отбори, които да играят, и тези турнири помагат на по-младите футболисти, като дават шанс да се учат. Поздравления от мен за ФИФА, които са положили много усилия за турнира. Това наистина ще помогне на участващи отбори“, каза още Стоичков.

Сред интервюираните бяха още Борислав Попов и капитанът на България Кирил Десподов. Те също смятат турнира за много полезен, даващ безценен международен опит на играчите.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки