Съдийските грешки в тениса - особености на човешката физиология

Според резултати от изследване на учени от Калифорнийския университет съдиите на тенис-турнирите много по-често грешат, когато определят, че топката е в аут. След анализ на видеозаписи от престижния турнир в Уимбълдън се изяснило, че от 80 грешни решения на арбитрите 70 от тях са били свързани именно с това. Изследователите свързали този резултат с особеностите на устройството на зрителния апарат на човека. Когато в полезрението възниква движещ се предмет, между фокусирането на изображението и постъпването на импулс по влакната на зрителния нерв в мозъка протичат няколко стотен милисекунди.

 Съдийските грешки в тениса - особености на човешката физиология
Според резултати от изследване на учени от Калифорнийския университет съдиите на тенис-турнирите много по-често грешат, когато определят, че топката е в аут. След анализ на видеозаписи от престижния турнир в "Уимбълдън" се изяснило, че от 80 грешни решения на арбитрите 70 от тях са били свързани именно с това.

Изследователите свързали този резултат с особеностите на устройството на зрителния апарат на човека. Когато в полезрението възниква движещ се предмет, между фокусирането на изображението и постъпването на импулс по влакната на зрителния нерв в мозъка протичат няколко стотен милисекунди.

Ако обектът се движи бързо, мозъкът възприема това движение за малко по-дълго от реалното преместване на предмета. Т.е., когато тенис-топката се оказва на линията, реферът предвид особеностите на човешкото зрение може да трактува това като излизане в аут. Според учените единственият начин за борба със съдийските грешки е използването на радар или преглеждане на видеозапис на тенис-мач. Друг начин може да стане играта на корт с грунтово покритие, където след падане топката остава следа.

По време на тенис-турнирите от Големия шлем се практикува системата „ястребово око”, която позволява да се установи точното място на падане на топката. Само че системата се използва само след искане на тенисиста, а не след решение на рефера, и броят на подобни апелации е ограничен. Учените отбелязват още, че вникването, разбирането на механизма на правените от съдиите грешки може да помогне и на самите тенисисти. Спортистите трябва да отчетат голямата вероятност от грешно съдийско решение при спорните ситуации.

Ето какво казва един от участвалите в изследването: „Изкуството да се намалява вероятността от съдийски грешки е неделима част от изкуството на самата тенис-игра. Силните тенисисти по-рядко стават жертва на грешни съдийски отсъждания”.
Вече никой не иска в Левски

Това ръководство не може да привлече на „Герена" футболисти дори и от средна ръка

Коравосърдечието на Шумахер ще направи от Себастиян Фетел шампион

Дали лошият късмет и неслуката спъват най-бързия пилот с най-бързия болид във Формула 1?

Повреда в кормилото убила Професора на картинга

Мъка и траур потопиха писта "Дракон" край Калояново, където в петък следобед загина двукратният републикански шампион по картинг Даниел Кисимов - Ечо. Той се заби със своя карт в предпазната ограда от автомобилни гуми и издъхна на път за болницата в Пловдив

Защо Вълка захапа Левски

Сираков май си разчиства пътя за връщане на Герена

Цял национален отбор от контузени и "забравени" пропуска световното

Вижте имената, които по една или друга причина бяха лишени от възможността да играят за страните си на Мондиал 2010

"Сините" нападатели с дървени крака в Европа

Зад граница Иванков има повече голове от Наско, Гиби и Гонзо

Левски и ЦСКА слагат край на живуркането

Първенството, за което ЦСКА и Левски искат по-бързо да забравят, е на финалната си права. Двата клуба, които имат общо 57 титли на България, този път се впуснаха в люта битка за... място в евротурнирите

Майкъла: ЦСКА - отбор без ниво

Защо да сменяш треньора, когато си шампион с него и играеш добърфутбол?

Немотията цапардоса Левски и ЦСКА

Големите отбори се отказаха да купуват играчи, малките карат на пост и молитва

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки