Джокович смаза Давиденко на финала в Шанхай и приключи годината, както я започна

Новак Джокович завърши годината по перфектния начин. Сърбинът смаза Николай Давиденко на финала на „Мастърс Къп” в Шанхай с 6-1, 7-5 и грабна 1,2 милиона долара и нов мерцедес в 15-хилядната зала „Жи Жонг”.

Новак Джокович завърши годината по перфектния начин. Сърбинът смаза Николай Давиденко на финала на „Мастърс Къп” в Шанхай с 6-1, 7-5 и грабна 1,2 милиона долара и нов мерцедес в 15-хилядната зала „Жи Жонг”.

Интересното в случая е, че Джокович спечели първия голям за годината турнир – Australian Open, с невероятна игра, след това постепенно загуби формата си, докато накрая изпадне в пълна дупка и накрая отново завърши годината с титла. Така Джокович спечели първия и последния от големите турнири през годината и затвори цикъла на годишния тенис календар. В следващите месец и половина турнири от веригата на АТП няма да има.

В финала тази вечер (в Шанхай мачът се провежда във вечерно време) интрига като за финал нямаше. Публиката и специалистите очакваха Давиденко да докаже огромната си класа, като даде най-малкото силен отпор на световния номер 3.

Видели веднъж възможностите на Давиденко през пролетта в Маями, когато руснакът размаза Надал, сега всички отново очакваха подобно представяне. Това обаче не се случи. Джокович имаше супер ден и почти всичко, което опитваше, се получаваше. С агресивна игра и безпогрешен форхенд, който даваше проблеми преди, сърбинът успя да наложи своя стил на игра и контролираше мача през цялото време.

Плановете на Давиденко да натиска от основната линия с дълги разигравания противника си, претърпяха пълен провал, след като срещнаха перфектната игра на Джокович.
Така сърбинът наложи непосилно темпо и поведе с 5-0 в първия сет.

Във втория Джокович тръгна пак с пробив и отново си личеше, че само чудо може да обърне предопределения изход на финала. Донякъде то се случи. Давиденко спаси изобилие от възможности за пробив, два мачбола и накрая получи шанса с двойна грешка да спечели подаването на Джокович за 5-5.

Всичко обаче свърши дотам. Нов пробив на Джокович и безпроблемно затваряне на сета доведоха до триумфа на сърбина и неговия треньор Мариан Вайда.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки