Животът на Христо Стоичков

Христо Стоичков е институция в българския футбол. Той е национален герой на своята славна страна. Неговият път от нападател към треньор бе историческа крачка.

Животът на Христо Стоичков

Христо Стоичков е институция в българския футбол. Той е национален герой на своята славна страна. Неговият път от нападател към треньор бе историческа крачка. 

Хората, които се интересуват от футбол са чували имената на Пеле, Марадона, Роналдо, Роналдиньо, Лампард и Дрогба, но много от тях не са чували за Христо Стоичков. Той е институция в българския футбол. Той е национален герой на своята славна страна.

Стоичков беше нападател, който реши да тръгне по трудния път на треньорската професия. Той играеше като ляв нападател и ляво крило, и изненадваше всички зрители с неговите свободни удари, дузпи и невероятни спринтове в атака. Христо е роден на 8 февруари 1966 година, в Пловдив, България. Стоичков е по-известен със своя буен темперамент и избухлив характер, но аз искам да акцентирам върху ьивота и кариерата на националния герой на България.

Христо започва своята славна кариера в юношеския отбор на Марица (Пловдив) през 1976 и остава там до 1982 година. Спомням си някои от мачовете на юношите, които слушах по радио София. Тогава българската радио станция предаваше новини относно пътя на Стоичков в клуба. Радио водещият говореше на английски и предричаше славно бъдеще на за младия футболист. Помня, че слушах новините през януари 1977 година в Охайо, когато всичко бе затворено и единственият прозорец към света бе моят радио приемник на къси вълни, който излъчваше футболни мачове.

Стоичков продължи своята кариера в отбори като Хеброс Харманли, ЦСКА (София), Барселона, Парма, Ал Насър, Кашива Рейсол, Чикаго Файър и ДС Юнайтед. С тях той спечели Златната обувка, Златният крак, голмайстор на България, Футболист на годината в Европа, голмайстор на КНК, а с България спечели през 1994 година приза за голмайстор на Световното първенство. В своята кариера е играл в 548 мача, вкарвайки 257 гола в тях. От 2004 до 2007 година Христо беше треньор на националния отбор на България, но не постигна успех в квалификациите за Евро 2008 и бе уволнен за това. След това той стана треньор на Селта, където се провали безславно, пращайки клуба в Сегунда дивисион и заради това бе уволнен от собственика на отбор.

Стоичков се нуждае от нова възможност, защото вярвам, че той може да постигне същите успехи като треньор, каквито постигна и като играч. Желая най-доброто на Христо Стоичков.

Вече никой не иска в Левски

Това ръководство не може да привлече на „Герена" футболисти дори и от средна ръка

Коравосърдечието на Шумахер ще направи от Себастиян Фетел шампион

Дали лошият късмет и неслуката спъват най-бързия пилот с най-бързия болид във Формула 1?

Повреда в кормилото убила Професора на картинга

Мъка и траур потопиха писта "Дракон" край Калояново, където в петък следобед загина двукратният републикански шампион по картинг Даниел Кисимов - Ечо. Той се заби със своя карт в предпазната ограда от автомобилни гуми и издъхна на път за болницата в Пловдив

Защо Вълка захапа Левски

Сираков май си разчиства пътя за връщане на Герена

Цял национален отбор от контузени и "забравени" пропуска световното

Вижте имената, които по една или друга причина бяха лишени от възможността да играят за страните си на Мондиал 2010

"Сините" нападатели с дървени крака в Европа

Зад граница Иванков има повече голове от Наско, Гиби и Гонзо

Левски и ЦСКА слагат край на живуркането

Първенството, за което ЦСКА и Левски искат по-бързо да забравят, е на финалната си права. Двата клуба, които имат общо 57 титли на България, този път се впуснаха в люта битка за... място в евротурнирите

Майкъла: ЦСКА - отбор без ниво

Защо да сменяш треньора, когато си шампион с него и играеш добърфутбол?

Немотията цапардоса Левски и ЦСКА

Големите отбори се отказаха да купуват играчи, малките карат на пост и молитва

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки